MOSCOW ROCK PEACE FESTIVAL.ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΓΑΛΟ FESTIVAL ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 80. ΔΕΙΤΕ VIDEO

Τον Αύγουστο του 1989, ο κόσμος κι η μουσική ήταν πολύ διαφορετικός. Το διήμερο Moscow Rock Peace Festival συνέβαλε με τον τρόπο του στην κατάρρευση του κουμμουνιστικού καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και στη διάδοση της έως τότε απαγορευμένης rock μουσικής στην Α. Ευρώπη.
Ο Αλέξανδρος Ριχάρδος, θυμάται τα γεγονότα και σάς τα μεταφέρει!

Ο κόσμος του 1989 δεν έχει  καμία σχέση με τον σημερινό. Για να μπούμε στο κλίμα του Moscow Rock Peace Festival, ας θυμηθούμε τι συνέβαινε στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο εκείνη τη χρονιά. Πολιτικά είχαμε το σκάνδαλο Κοσκωτά και τις εκλογές της 18ης Ιουνίου που έφεραν στην εξουσία τη Ν. Δημοκρατία σε συγκατοίκηση με τον Συνασπισμό, με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη, με την ασημένια ταυτότητα στο χέρι του να χτυπάει το τραπέζι κάθε φορά που μιλούσε! Μαύρη στιγμή για τη σύγχρονη ιστορία μας, η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την 17Ν. Μουσικά, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα, με τους Pink Floyd  να γεμίζουν το Ολυμπιακό Στάδιο σε μια καταπληκτική συναυλία και τους ιδιωτικούς σταθμούς σε αλματώδη άνοδο, με την ξένη μουσική να βρίσκεται στα καλύτερά της. Top Fm, Antenna (που έχουν βγει από το 1988 στον αέρα) και 984 FM να παίζουν ταυτόχρονα με το εξωτερικό τις επιτυχίες κι η δισκογραφία στη χώρα μας μπαίνει σε μια εξαιρετική περίοδο. Η πληροφόρηση αρχίζει και γίνεται σταθερή και τακτική. Κι ένα από τα νέα που μαθαίνουμε (με έκπληξη) είναι ότι Bon Jovi, Ozzy Osbourne, Motley Crue, Skid Row, Cinderella και Scorpions θα εμφανιστούν στη Μόσχα σ’ ένα διήμερο φεστιβάλ! Πρώτη απορία: Γιατί στη Μόσχα; Χάθηκε ο κόσμος να παίξουν στην Ευρώπη και στην Αμερική; Σε μια χώρα, τότε κλειστή, έξω από τη λογική του rock. Κι η δεύτερη απορία, αυτός ο υπότιτλος του φεστιβάλ, Rock Against Drugs and Alcohol που κολλάει;  Ώρα να ξεκινήσει το άρθρο!
ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕI Ο DON McGHEE!!!
Το 1982, επτά ολόκληρα χρόνια πριν το φεστιβάλ, ο Don McGee συλλαμβάνεται με την κατηγορία ότι βοήθησε στη εισαγωγή μεγάλης ποσότητας κάνναβης στις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο του 1988 και μετά από μια σειρά νομικών παρεμβάσεων αλλά και κατηγοριών, ο McGee, ο οποίος στο μεταξύ έχει γίνει manager κορυφαίων συγκροτημάτων, όπως Bon Jovi, Skid Row, Scorpions και Motley Crue, κηρύσσεται  ένοχος της κατηγορίας ότι βοήθησε να γίνει εισαγωγή 18.500 τόνων(!) κάνναβης στη Β.Καρολίνα! Ο ρόλος του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν ότι μεσολάβησε μεταξύ των Αμερικάνων εμπόρων και κολομβιανών λαθρέμπορων για να περάσει η κάνναβη.
Η δίκη έγινε τον Απρίλιο του 1988, με τον McGee να βλέπει το πρόσωπό του σε όλες τις εφημερίδες, με την σημείωση ότι είναι manager συγκροτημάτων, κάτι πολύ κακό για τη δική του καριέρα αλλά και των συγκροτημάτων, που δεν ήθελαν να συνδυάσουν το όνομά τους με ένα έμπορο ναρκωτικών.
πΤον έσωσε ο Jon Bon Jovi που κατέθεσε ένα γράμμα 6 σελίδων στο δικαστή, εξηγώντας του πως ο McGee είχε αντιληφθεί το λάθος του και σταματούσε να συνεργάζεται με καλλιτέχνες που είχαν εξάρτηση σε ναρκωτικά! Στο γράμμα έγραφε ακόμα ότι ο McGhee ήταν διαθετιμένος να βοηθήσει τους νέους να σταθούν μακριά από τα ναρκωτικά. Στην τελευταία αυτή φράση, κρύβεται η δημιουργία του Moscow Rock Peace Festival.
Το γράμμα του Jon Bon Jovi, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου, σχετικά με την ποινή του 37χρονου McGhee. Σύμφωνα με την απόφαση, εκτός της 5ετούς φυλάκισης με αναστολή, ο McGhee έπρεπε να επενδύσει(!) 250.000$ και να εργαστεί 3.000 ώρες σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό ενημέρωσης των νέων κατά των ναρκωτικών, ενώ του επιβλήθηκε ποινή εργασίας 180 ημερών σε κοινότητα απεξάρτησης, πρόστιμο 15.000$, να διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια  και να δημιουργήσει ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ με τη συμμετοχή rock stars με θέμα την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Και δεν τελείωσε εδώ η απόφαση του δικαστηρίου: Ο MChee ήταν υποχρεωμένος να δημιουργήσει ένα ταμείο όπου θα συγκέντρωνε χρήματα για τον αγώνα κατά των ναρκωτικών, κυκλοφορώντας ένα δίσκο, και να διοργανώσει ανοιχτά και ελεύθερα σεμινάρια μπάσκετ όπου θα γίνονταν η σχετική ενημέρωση!
Ο McGhee με τα 250.000$ που του επέβαλε σαν ποινή το δικαστήριο, έφτιαξε το Make a Difference Foundation κι η ιστορία αρχίζει.
Όμως θα μου επιτρέψτε, πριν προχωρήσουμε στο μουσικό κομμάτι, να κάνω όλες τις θλιβερές συγκρίσεις με τις αντίστοιχες ποινές και λογική στη χώρα μας. Ο McGhee συνελήφθη το 1982 και το 1988 έγινε η δίκη. Στη χώρα μας αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, η δίκη ακόμα δεν θα είχε γίνει. Επίσης, προσέξατε ότι στην απόφασή του, ο δικαστής δεν επέβαλε απλά την ποινή, η οποία είχε να κάνει και με τη δουλειά του McGhee, αλλά έπρεπε ο ίδιος να συμμετάσχει σε όλες τις ποινές κι όχι απλά να πληρώσει και να …ησυχάσει!


ΕΝΑ WOODSTOCK ΣΤΗ…ΜΟΣΧΑ
Δυνατό μυαλό ο McGhee, σκέφτεται να μεταφέρει τους πελάτες του στη Μόσχα, σε μια χώρα (ΕΣΣΔ) εντελώς παρθένα από συναυλίες και αντίληψη rock, κερδίζοντας τεράστια προβολή από τα Μέσα, αλλά θα προσέφερε και στους πελάτες του μια καινούργια αγορά. Βέβαια τα προβλήματα που υπήρχαν στην ΕΣΣΔ, τόσο από πλευράς οργάνωσης συναυλιών όσο κι αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατηγορίας μουσικών, ήταν μεγάλα, ίσως κι ανυπέρβλητα! Όμως οι υπολογισμοί τού McGhee έδειχναν ότι τα κέρδη μπορούσαν να κυμανθούν από 6 έως και 10.000.000$, κέρδη που θα πήγαιναν στο σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε το Make a Difference Foundation.
Φυσικά ο τίτλος της παραγράφου σχετικά με το Woodstock είναι απλά ενδεικτικός, αφού ο συνολικός αριθμός θεατών που παρακολούθησε τις συναυλίες στο Central Lenin Stadium ήταν 160.000 και ίσως το χειρότερο όλων ήταν το γεγονός ότι το Moscow Rock Peace Festival ΔΕΝ ήταν η πρώτη συναυλία rock επί σοβιετικού εδάφους, αφού είχαν προηγηθεί ο Elton John κι ο Billy Joel το 1986, ο οποίος μάλιστα κυκλοφόρησε και το άλμπουμ και VHS με τίτλο Kohuept (συναυλία), αλλά κι οι Scorpions με 10 συναυλίες στο Leningrad.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ
Η πρόταση του McGhee στους σοβιετικούς βρήκε πρόσφορο έδαφος, βοηθούμενη κι από τη γενική πολιτική κατάσταση του Mikhail Gorbachev και της επερχόμενης αλλαγής. Η πτήση με τους rock stars ξεκίνησε από το New Jersey, συνέχισε στο Luton για να πάρει τον Ozzy και κατέληξε στη Γερμανία. Μια πτήση γεμάτη rock stars, γνωστά ονόματα δημοσιογράφων κι executives δισκογραφικών εταιρειών. Μια πτήση χωρίς αλκοόλ και κόκα! Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα έλλειψης αντιμετώπισε ο Geezer Butler! Ο Zakk Wylde κατόρθωσε και πέρασε ένα μπουκάλι Jack Daniels κι οι Bon Jovi είχαν καβατζώσει κόκα (και προφανώς δεν έδωσαν στον Butler!). 
Μπορεί ο McGhee να σκέφτηκε μέσω αυτής της διοργάνωσης να προωθήσει τα συγκροτήματα που μανατζάριζε, αλλά οι Bon Jovi κι οι Motley Crue μόνο καλές σχέσεις δεν είχαν, αφού όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το ένα συγκρότημα θεωρεί ότι το άλλο ευνοείται! Κατά τη διάρκεια της πτήσης κανένα μέλος του ενός συγκροτήματος δεν μίλησε με μέλος του άλλου!
Όταν η πτήση 757 έφθασε στη Μόσχα, τα συγκροτήματα πήγαν στο ξενοδοχείο Ukrainia, που ήταν το καλύτερο, αλλά δεν είχε καμία σχέση με τα ξενοδοχεία που αυτοί ήξεραν!
Είχαν πάρει μαζί τους σαπούνι, πετσέτες, οδοντόκρεμες κι άλλα απλά πράγματα της καθημερινότητας, που δεν υπήρχαν ούτε στα μεγάλα ξενοδοχεία στην τότε Σοβιετική Ένωση, κι όπως είπαν «ο χρόνος έμοιαζε να έχει παγώσει σε περασμένες δεκαετίες»!


Το φαγητό στο εστιατόριο του ξενοδοχείου ήταν λίγο και δεν τρωγόταν και το χειρότερο, δεν υπήρχαν άλλα μαγαζιά έξω από το ξενοδοχείο για να πάνε να φάνε!
Συνηθισμένοι στο δικό τους τρόπο ζωής, η Μόσχα του 1989 ήταν …άλλος πλανήτης.
Η προσαρμογή για τους rock stars ήταν πολύ δύσκολη, αλλά ο McGhee από την πλευρά του, σε κάθε συνέντευξη που έδινε, είτε σε σοβιετικό είτε σε αμερικάνικο μέσο, τόνιζε τη δημιουργία του Make a Difference Foundation και την ανάγκη καταπολέμησης των ναρκωτικών. Από την πλευρά του, ο Nikki Sixx στις δικές του συνεντεύξεις μίλαγε για την καταπολέμηση των καταχρήσεων κι όχι anti drug συναυλίες! Ο δε Ozzy, στο δικό του μήκος κύματος «εδώ θα πέθαινα από το αλκοόλ, δεν έχει τίποτε να κάνεις, μόνο να πίνεις. Η ρωσική βότκα είναι 8 φορές δυνατότερη από τη δική μας» .
Ξαφνικά ανακύπτει ένα πρόβλημα με τη σειρά εμφάνισης του Ozzy, που ο McGhee τού είχε πει ότι θα έβγαινε τρίτος, πίσω από Bon Jovi και Scorpions. Αλλά μια ημέρα πριν τη πρώτη συναυλία, ο McGhee του είπε ότι θα βγει τέταρτος, πίσω από τους Motley Crue (που ήταν πελάτες του). O Ozzy ήξερε ότι στη Σοβιετική Ένωση ήταν δημοφιλής, σίγουρα πολύ πιο δημοφιλής από τους Motley Crue, και δεν είχε manager τον McGhee που είχαν οι Motley Crue. To γεγονός πήρε μεγάλη διάσταση, με την Sharon Osbourne (manager του Ozzy) να είναι έτοιμη να μπει το αεροπλάνο και να επιστρέψει. Τελικά βρέθηκε η συμβιβαστική λύση με τον Ozzy να εμφανίζεται τρίτος στην τηλεοπτική μετάδοση της συναυλίας. Όμως το γεγονός ενόχλησε και τους M.C. που γενικά ήταν δυσαρεστημένοι με τη συμπεριφορά του McGhee κυρίως προς τους Bon Jovi! “Μερικοί είναι πιο ίσιοι από τους άλλους» είπαν όταν έμαθαν ότι αν κι είχαν συμφωνήσει ότι η σκηνική παρουσία όλων θα είναι η ίδια (δεν υπήρχαν πολλές δυνατότητες σκηνικού ντεκόρ) οι Bon Jovi εμφανίστηκαν με πυροτεχνήματα! «Το πρόβλημα το είχαν οι M.C. γιατί εξ αρχής θεώρησαν ότι είναι ριγμένοι» δήλωσε ένα χρόνο αργότερα ο Jon Bon Jovi στην εκπομπή του MTV, I want my MTV. «Χρησιμοποιήσαμε μόνο ένα μικρό πυροτέχνημα, σαν έκρηξη pop corn. Ήμουν στα παρασκήνια και ούτε που το άκουσα. Νομίζω ότι μιλάμε για ένα σκατό γάτας, που είναι μικρότερο από την ίδια τη γάτα».
Στη συναυλία ο Jon Bon Jovi εμφανίστηκε στη σκηνή μέσα από τον κόσμο με παρατεταμένους δεξιά κι αριστερά Ρώσους στρατιώτες και φορώντας στρατιωτικό παλτό και καπέλο του ρώσικου στρατού.  Μην σάς κάνει εντύπωση ή ακόμα και γελάτε με την ύπαρξη στρατού σε συναυλίες στην Α. Ευρώπη. Στην Ελλάδα, έως και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80 η συνύπαρξη αστυνομίας δίπλα(!) από τη σκηνή που έπαιζαν οι καλλιτέχνες ήταν απαραίτητη. Βλέποντας το video των Bon Jovi, θα παρατηρήσετε την εντονότατη παρουσία εντόλων, ακόμα κι ανάμεσα στο κοινό!

ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΙΣΚΟΣ
Ένα τέτοιο event είναι αδύνατον να μην συνοδεύεται κι από την κυκλοφορία ενός δίσκου. Μάλιστα δεν είναι live, όπως ίσως περιμένατε, αλλά studio και μάλιστα με «καινούργια» τραγούδια. Το άλμπουμ τιτλοφορείται Stairway to Heaven/Highway to Hell, εμφανώς δανεισμένο από τους τίτλους των  τραγουδιών των Led Zeppelin και των AC/DC αντίστοιχα. Η κεντρική ιδέα του άλμπουμ βασίζεται στο ότι τα συγκροτήματα που συμμετείχαν στο Moscow Rock Peace Festival θα διασκεύαζαν ένα τραγούδι από καλλιτέχνη που έφυγε από τη ζωή εξ αιτίας των καταχρήσεων. Ξεκινώ την μικρή παρουσίαση των τραγουδιών από τα δύο καλύτερα, το Mover Over της Janis Joplin από τους Cinderella με τον Ton Keifer να σκίζει το κομμάτι και το The boys are back in town (Thin Lizzy στη μνήμη του Phil Lynott) από τους Bon Jovi! Και τα δύο εκτελεσμένα εξαιρετικά!
Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες διασκευές είναι των Ρώσων Gorky Park στο My Generation (Who, στη μνήμη του Keith Moon), Skid Row στο Holidays in the Sun (Sex Pistols, στη μνήμη του Sid Vicious), Scorpions στο I Can’t Explain (Who, στη μνήμη του Keith Moon ), Ozzy Osbourne στο Purple Haze (Jimi Hendrix), Motley Crue στο Teaser (Tommy Bolin), ένα εντυπωσιακό drum καταιγισμό στο Moby Dick (Led Zeppelin, στη μνήμη του John Bonham) από μια παρέα ντράμερς με την ονομασία Drum Madness που την αποτέλεσαν οι Tico Torres (Bon Jovi), Jason Bonham, Mickey Curry και Jim Vallance.
Θα ήταν άδικο να μην υπάρχει έστω κι ένα Live από το διήμερο φεστιβάλ κι έτσι ο δίσκος κλείνει μ΄ένα rock’n’roll medley απ’ όλους τους μουσικούς με πρωτοσταντούντες τους ντράμερς!

ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ο McGhee πέτυχε το σκοπό του με το παραπάνω. Και έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στις συναυλίες με τρανταχτά ονόματα και δίσκο κυκλοφόρησε και φυσικά εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις του απέναντι στο δικαστήριο. Οι ρώσοι από την μια ημέρα στην άλλη έμαθαν το rock, είδαν μπροστά τους «εξωγήινους», άνδρες με μακριά βαμμένα μαλλιά και νύχια, εντελώς άλλα ρούχα και συνήθειες που δεν υπήρχαν στο μυαλό τους.
Όπως είπε αργότερα ο κιθαρίστας των Gorky Park, Alexandre “Jan” Janekov: «η αλλαγή βρισκόταν στον αέρα, όλα έδειχναν ότι σύντομα κάτι θα άλλαζε στη Σοβιετική Ένωση».
Ο απόηχος των 2 συναυλιών πήρε μεγάλη δημοσιότητα τότε και στην Ελλάδα, με τους Antenna FM, 98.4 Fm αλλά και ΕΡΤ, που τότε είχε επαναδραστηριοποιηθεί στο ξένο ρεπερτόριο με καλές εκπομπές. Ειδικά τα τραγούδια των Bon Jovi (The boys are back in town) και Cinderella (Mover Over) παιζόντουσαν συνέχεια. 
Όμως κι οι Scorpions βγήκαν κερδισμένοι, αφού λίγους μήνες αργότερα κυκλοφορούσαν τη μεγαλύτερη επιτυχία, το Wind of Change, με τους στίχους να αναφέρονται στην δομική καθεστωτική αλλαγή  της Ρωσίας.

TRIVIA

Η ιστορία έγραψε μόνο ένα ρώσικο συγκρότημα να παίζει, τους Gorky Park. Όμως άλλα δύο ρωσικά συγκροτήματα πήραν μέρος, αλλά δεν εμφανίστηκαν στην τηλεοπτική μετάδοση γιατί δεν υπήρχε χρόνος: Ήταν οι Nuance κι οι Brigade S!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
25/8/17/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. θυμαμαι την συναυλια αυτη στην τηλεοραση, σε ζωντανη αν δεν κανω λαθος μεταδοση , με τις χειροτερες εντυπωσεις . Απομυθοποιηση πληρης , χαλια ηχος . Διασωθεντες οι Scorpions λογω της αλανθαστης φωνης και ποιοτητας του τραγουδιστη , οι περισσοτεροι των υπολοιπων τραγουδιστων χαλια μαυρα ,πολυ φαλτσο .Πιστευω το ηχητικο αποσπασμα ,στο κειμενο παραπανω ειναι 'πειραγμενο ΄, ο ηχος ο 'πραγματικος ' ηταν απαραδεκτος . Δεν ξερω τι εφταιγε ,ηταν μεγαλη απογοητευση παντως .

    ΑπάντησηΔιαγραφή