BLACK WIDOW: ΤΟ 1970 ΕΠΑΙΖΑΝ HARD ROCK/FOLK ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΨΑΧΝΑΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ


Οι Black Widow από Leicester (UK) ήταν ένα αρκετά ιδιαίτερα σκληρό μουσικό σχήμα της δεκαετίας του '70 κι οι δημοσιογράφοι χαρακτήρισαν τον ήχο τους, σαν οι Black Sabbath να συναντούν τους  Jethro Tull. Παρ’ όλο που το τραγούδι τους "Come to the Sabbat" είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά και καλύτερα του είδους, οι Black Widow είναι σχεδόν άγνωστοι.
Έκαναν τα πρώτα τους βήματα στις αρχές της δεκαετίας του '60 με το όνομα Pesky Gee, οι οποίοι κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Exclamation Mark(1969) και τότε συνειδητοποίησαν ότι για να ξεχωρίσουν από τα άλλα rock συγκροτήματα, έπρεπε να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο  ηγέτης τους, Jim Gannon (κιθάρα-φωνητικά) ήταν οπαδός της μαγείας και της δαιμονολατρίας και αυτός ήταν κυρίως ο λόγος για την αλλαγή του στυλ τους, στο proto-Metal/ Doom. Το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής ήταν το πρώτο και καλύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Sacrifice (1970) με σκοτεινό ύφος Folk Rock μουσικής και σατανικούς στίχους. Έως τότε έπαιζαν hard rock αλλά κατάλαβαν ότι η μουσική τους ήταν η ίδια με πολλά άλλα συγκροτήματα και με πρόταση του ντράμερ τους Clive Box ήταν αυτός που πρότεινε να ακολουθήσουν τη μαύρη μαγεία, μια ιδέα που άρεσε σε όλους τους! Το τραγούδι τους Come to the Sabbat, έχει μια δική του μαγεία με φλάουτα, τύμπανα και αργά φωνητικά που δημιουργούν μια τρομακτική ατμόσφαιρα με σατανικούς σκληρούς στίχους και δεκαετίες τώρα παραμένει σαν τη συνάντηση του hard rock με τη μαύρη μαγεία. Κι όλα αυτά πριν καν υιοθετηθεί ο όρος Satanic Rock/ Metal. Αναμφσβήτητα, οι Black Widow ήατν οι πρώτοι που έβαλαν στοιχεία της μαύρης μαγείας σε rock show! 
Ο ήχος του Sacrifice είναι μυστηριώδης, πραγματικά δεν ξέρετε τι πρόκειται να συμβεί στα αυλάκια του δίσκου, αν δεν είσαι υποψιασμένος, έχουν πολύ απόκρυφο ήχο σε αυτό το άλμπουμ.Το Σεπτέμβριο του 1969, γνώρισαν τους Alex και Maxine Sanders πού τους βοήθησαν να κατευθύνουν φιλοσοφικά τους στίχους τους, χρησιμοποιώντας τις σωστές λέξεις και ονόματα δαιμόνων και τους είπε να ζωγραφίσουν στη σκηνή το μαγικό κύκλο. Εκείνο που δεν φανταζόταν, ήταν ότι τα μέλη περιμέναν να εμφανιστεί ένας δαίμονας αλλά…τίποτε! Το show πήρε μεγαλύτερη διάσταση με τον τραγουδιστή Kip Trevor να προσποιείται ότι θυσιάζει τελετουργικά ένα γυμνό κορίτσι με ένα μαχαίρι κατά τη διάρκεια των συναυλιών τους με τη φήμη τους να μεγαλώνει, φθάνοντας στο αποκορύφωμά της όταν έπαιξαν στο London's Lyceum Ballroom, το οποίο φιλοξένησε επίσης τον διαγωνισμό Miss World!!! Όταν όμως ο διοργανωτής της εκδήλωσης άκουσε ότι το συγκρότημα «θυσίαζε» ένα κορίτσι, έγινε έξαλλος. Τα πράγματα πήραν άλλη τροπή όταν το κορίτσι που "θυσιαζόταν' ενώ ήταν ντυμένο, στη συγκεκριμένη έκδήλωση εμφανίστηκε ...γυμνό, με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι που κάλυπταν την εκδήλωση να γράψουν ότι χειρότερο. Παρ΄όλα αυτά, τον Μάρτιο του 1970, κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ τους Sacrifice, ένα μήνα μετά το ντεμπούτο των Black Sabbath, με το κοινό να έχει μπερδευτεί και να αγοράζει το δίσκο των Sabbath. Η απήχηση του αποκρυφισμού σύντομα εξαντλήθηκε και ορισμένα μέλη άφησαν την μαύρη μαγεία για τα επόμενα δύο άλμπουμ τους. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1973, αλλά ο Clive Jones (καλλιτεχνικό όνομα Beer-Jones) συνέχισε να κρατά τη σημαία της Black Widow μέχρι τον θάνατό του το 2014, επιβλέποντας την κυκλοφορία τριών ακόμη άλμπουμ, ξεκινώντας με το IV το 1997, ακολουθούμενο από το Return To The Sabbat (1998) και το Sleeping With Demons(2011).


Ο μουσικός που ξεχωρίζει εκτός των άλλων είναι ο φλαουτίστας Clive Jones, όπου  με μυστικιστικό-μυστηριακό τρόπο παίζει φλάουτο και σαξόφωνο δίνονταζς μια folk διάσταση στα τραγούδια τους. Για την εποχή τους η μουσική των Black Widow ήταν τόσο σατανική και ακραία, που τα δισκοπωλεία σταμάτησαν να πουλούν το Sacrifice. Το εξώφυλλο του δίσκου είναι γεμάτο δαιμονικές μορφές, ενώ τα τραγούδια τους διηγούνται αρχαίες τελετές, όπως την αιώνια πάλη ανάμεσα στο σκότος και το φως.
Σκεφτείτε ότι όλα αυτά συνέβησαν 1970, επίσης μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύ της μόδας ήταν τότε όλα αυτά, με εκκλησιές του Σατανά και λοιπές δαιμονολατρίες.

TRIVIA:
Σαν Pesky Gee είχαν κυκλοφόρησει το άλμπουμ Exclamation Mark(1969), πριν αποφασίσουν να αλλάξουν το όνομα τους στο πιο σκοτεινό Black Widow. Τον Οκτώβριο του 2014 σε ηλικία 65 ετών ο Clive Beer-Jones, πεθαίνει μετά από μάχη που έδωσε με το καρκίνο.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Sacrifice (1970)
ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου