ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ CONCEPT ΑΛΜΠΟΥΜ TOY HARD ROCK KAI HEAVY METAL.

Την ιδιαιτερότητα των concept άλμπουμ, επεξηγεί στο παρόν άρθρο ο Ηλίας Κωστόπουλος και παρουσιάζει τα 45 καλύτερα
hard/metal άλμπουμ. Και βέβαια μεταξύ αυτών είναι το The Elder των Kiss, το Seventh Son Of The Seventh Son των Iron Maiden, το Paradise Lost των Symphony X, το
Streets: A Rock Opera των Savatage αλλά και 5 ελληνικά. Το κείμενο ξεκινά....





Αλήθεια, τι είναι ένα Hard Rock/ Heavy Metal concept album; Καλή ερώτηση, λοιπόν ένα concept album είναι ένας δίσκος που πραγματεύεται μόνο ένα θέμα (τις περισσότερες φορές), είναι καθοριστικός στη μουσική, στη σύνθεση, στην αφήγηση και κυρίως στους στίχους. Συνήθως, ενσωματώνει μουσικές ιδέες, αυτοσχεδιασμούς, με όλα τα τραγούδια να συμβάλλουν σε ένα ενιαίο γενικό θέμα ή μια ενιαία ιστορία. Φυσικά έχουμε κάποιες φορές το σύνηθες φαινόμενο αυτές οι ιστορίες να συνεχίζονται ολόκληρα ή τμηματικά και σε άλλα albums του ιδίου πάντα group. Στο Hard Rock και στο Heavy Metal, έχουμε πολλά καλά και αριστουργηματικά αλλά και εκπληκτικά concept albums, όπου είναι ένα ενιαίο μουσικό έργο που παρουσιάζει μια ιστορία πάνω σε πολλά μέρη, τα τραγούδια και τα ορχηστρικά τμήματα δένουν απόλυτα μεταξύ τους και έχουν μια απόλυτη φυσική μουσική ροή. Ένα Heavy Metal concept album μπορεί και διαφέρει από τα συμβατικά Hard Rock ή Metal albums, περιλαμβάνει όμως τραγούδια που συνήθως δεν ενοποιούνται μεταξύ τους από ένα κοινό θέμα, φυσικά όμως συμβαίνει και το αντίθετο. Ένα Heavy Metal concept album αφηγείται κυρίως μια ενιαία ιστορία, επίσης μπορεί να περιλαμβάνει και τραγούδια που μπορούν να σταθούν και μόνα τους αυτόνομα, εκτός του concept θέματος, σαν ξεχωριστοί αυτόνομοι χαρακτήρες και να κάνουν εμπορική επιτυχία από μόνα τους, όπως έχει γίνει πολλές φορές. Αυτό μερικές φορές έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική πολλών συγκροτημάτων, όπου οι δίσκοι τους αποτελούνται από μια σειρά ασύνδετων στιχουργικά τραγουδιών, χωρίς να σημαίνει όμως και πάλι ότι δεν είναι καλά.

Στη συνέχεια, θα σας παρουσιάσω 40+5 Heavy Metal concept albums, καθώς και λίγα λόγια για την ιστορία του κάθε concept θέματος, έτσι για να μπείτε καλύτερα στο πνεύμα του κάθε δίσκου. Οι δίσκοι που ακολουθούν είναι οι προσωπικές μου προτιμήσεις και μόνο, γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, μην βάλετε τις φωνές αν δεν βρείτε κάποιον από τους αγαπημένους σας δίσκους. Η σειρά των δίσκων που ακλουθεί είναι τυχαία Σας εύχομαι καλή ακρόαση, καιρός όμως να δούμε αυτά τα 40+5 concept albums που για την ακρίβεια, σας παρουσιάζω 40 concept albums από ξένα σχήματα και τέλος σαν επίλογο 5 concept albums από Ελληνικά Heavy Metal σχήματα.


45+5 HARD ROCK
&
HEAVY METAL
CONCEPT ALBUMS
 

1). KISS (Music From) The Elder [1981]

Η βασική πλοκή του album περιλαμβάνει την πρόσληψη και την κατάρτιση ενός νεαρού ήρωα “the Boy” από το Συμβούλιο των Πρεσβυτέρων που ανήκουν στο τάγμα του Ρόδου, μια μυστηριώδης ομάδα αφιερωμένη στην καταπολέμηση του κακού. Τελικά, μέσα από πολλές δοκιμασίες ο μυημένος νέος “the Boy”, είναι έτοιμος να λάβει την γνώση και να δράσει κατά του κακού και υπέρ του καλού.

2). IRON MAIDEN “Seventh Son Of The Seventh Son” [1988]
Η ιδέα ήρθε στον Steve Harris αφότου διάβασε το βιβλίο του Orson Scott Card Seventh Son. Ο έβδομος γιος του έβδομου γιου έχει εξαιρετικά ισχυρές, σπάνιες, ειδικές μαγικές ικανότητες. Μια ιστορία λοιπόν για ένα παιδί με μαντικές δυνάμεις και φυσικά την μουσική εγγύηση του συγκροτήματος, αφού ήταν και συνάμα το έβδομο studio album τους, έτσι λοιπόν ασχολήθηκαν με αυτόν τον μυστικιστικό αριθμό.

3). W.A.S.P. The Crimson Idol [1992]
Η άνοδος και η πτώση ενός φανταστικού Rock Star με το όνομα Jonathan Steel. Φεύγει μακριά από το σπίτι του, μετά αφού ο αδελφός του σκοτώνεται σε ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα και αρχίζει να περιπλανιέται στους δρόμους, ενώ εθίζεται στα ναρκωτικά και στο alcohol. Ακόμη ένα concept για την ιστορία ενός μουσικού που πηγάζει από τη φαντασία του μοναδικού στιχουργού. Το συγκεκριμένο album ήταν να το κυκλοφορούσε ο Blackie Lawless σαν προσωπικό του δίσκο.

4). ALICE COOPER Welcome To My Nightmare [1975]
Τα τραγούδια που ακούγονται σε σειρά σ’ αυτό το album, σχηματίζουν ένα ταξίδι μέσα από τους εφιάλτες ενός παιδιού που ονομάζεται Steven. Το sequel της ιστορίας έγινε τον επόμενο χρόνο με το concept album Alice Cooper Goes To Hell . Ο Alice Cooper μας έδωσε και στα επόμενα χρόνια μια σειρά από αρκετά concept albums, άλλα καλά κι άλλα λιγότερο καλά.

5). BLUE OΫSTER CULT Imaginos [1988]
Μια «άλλη» διαφορετική μυστικιστική εξήγηση για την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και με μια αποκάλυψη της προέλευσης των απόκρυφων στοιχείων του Πολέμου. Στο επίκεντρο της ιστορίας είναι μια μυστική ιστορία που περιγράφει ο Pearlman, για τα πραγματικά αίτια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που ξεκινάν από το 1804 με την γέννηση ενός "modified child" που ονομάζεται “Imaginos”.
6). SAVATAGE “Streets: A Rock Opera” [1991]
Η άνοδος και η πτώση ενός μουσικού του DT Jesus. Η ιστορία αναφέρεται στη ζωή του που έχει πολλές δύσκολες στιγμές, είναι έμπορος ναρκωτικών έχει την χαμηλότερη μορφή ζωής επειδή ζει στους δρόμους της Νew York. Η πρώτη πλευρά του δίσκου εξηγεί την ιστορία πίσω από την άνοδο και την φήμη του, ενώ στη δεύτερη πλευρά την πτώση του. Δεν είναι τυχαίο το ότι ακόμα και το ίδιο το συγκρότημα θεωρεί το συγκεκριμένο δίσκο ως το μεγαλύτερο του επίτευγμα.

7). FOREIGNER Agent Provocateur [1984]
Αυτό το concept album του Αμερικανικού συγκροτήματος των Foreigner, αφηγήται την ιστορία ενός κατασκόπου που βλέπει τη ζωή του να περνά μέσα από της πράξεις του. Δολοφονίες, ιντρίγκες, που έκανε τόσο μέσα στη χώρα του, αλλά και στο εξωτερικό.

8). ANGRA Aqua [2008]
Βασισμένο στο βιβλίο του William Shakespeare The Tempest, που γράφτηκε μεταξύ του 1610 και του 1611. Το «νερό» είναι ένα στοιχείο από τα κυριότερα της ιστορίας, αντιπροσωπεύει την οργή των παλιρροιών και τις θύελλας. Όλα συμβαίνουν μετά από μια βίαιη καταιγίδα στη θάλασσα σε ένα νησί, ενώ τα άγρια νερά έρχονται, ένα πλοίο και όλο το πλήρωμα του, αγωνίζεται για την επιβίωση.

9). SYMPHONY X Paradise Lost[2007] 
Αυτό το concept album του Αμερικανικού συγκροτήματος, είναι βασισμένο στο επικό ποίημα του John Milton “Paradise Lost”, που κυκλοφόρησε το 1664. Το ποίημα αφορά τη βιβλική ιστορία της πτώσης του ανθρώπου, τον πειρασμό του Αδάμ και της Εύας από τον Σατανά και την εκδίωξη τους από τον Παράδεισο και τον «Κήπο της Εδέμ».

10). LABYRINTH Sons Of Thunder [2001]
Το album πραγματεύεται τη ζωή του Βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ' “King Louis XIV’s” (1638-1715), επίσης γνωστός και ως “The King Sun”, με την εμμονή που είχε με μια γυναίκα που ονομαζόταν Kathryn. Επίσης, κατέχει τη διάκριση της μεγαλύτερης βασιλείας ως Βασιλιάς στην Ευρωπαϊκή ιστορία, βασίλευε για 72 χρόνια και 101 ημέρες.
11). MANOWAR The Triumph Of Steel [1992]
Το "Achilles, Agony And Ecstasy In Eight Parts", είναι το μεγαλύτερο (28’) και το πιο σύνθετο τραγούδι των Manowar και πιθανώς μια αναμονή για ένα concept album που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Περιγράφει την ιστορία του Αχιλλέα, στην εκστρατεία των Ελλήνων κατά της Τροίας και καλύπτει τον ένα από τους δύο δίσκους του album. O δεύτερος δίσκος δεν είναι concept.

12). HELLOWEEN The Time Of The Oath [1996]
Βασισμένο στις προφητείες του Nostradamus και αναφερόμενο στις προφητείες του για τα έτη 1994 και 2000. Οι διερμηνείς των προφητειών πιστεύουν ότι έχει προβλέψει τον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που ακολουθείται από μια χιλιετία ειρήνης αν οι άνθρωποι κάνουν τις σωστές επιλογές. Το album έχει στόχο να αντανακλά τις επιλογές της ανθρωπότητας.

13). AVANTASIA The Metal Opera [2001]
Ο κύριος χαρακτήρας της ιστορίας είναι ο νεαρός Gabriel Laymann, αρχάριος της τάξης των μοναχών Dominican στη μονή του Mainz. Είναι το έτος 1602 και με τους υπόλοιπους μοναχούς έχει ενωθεί για το κυνήγι μαγισσών. Αλλά συμβαίνει κάτι το απροσδόκητο, η ετεροθαλής αδελφή του Anna Held κατηγορείται και περιμένει να δικαστεί ως μάγισσα, αλλά ο Gabriel όμως αρχίζει να αμφιβάλλει. Η συνέχεια της ιστορίας έγινε στο δεύτερο concept album “The Metal Opera, Part II”.

14). PHENOMENA Phenomena [1985]
Ο καθηγητής Limit είναι ένας διανοούμενος, ένας θεωρητικός επιστήμονας, όπου εργάζεται πυρετωδώς για ένα σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στο μυαλό του έχει δημιουργήσει μια φόρμουλα με την οποία όλες οι γυναίκες με τη δύναμη του εγκεφάλου τους μπορούν να απορροφήσουν και να διαβιβάζουν με τηλεπαθητική ενέργεια. Βοηθούμενος από τη Lucy, είναι στο κατώφλι ενός επιστημονικού επιτεύγματος που θα του επιτρέψει να ενισχύσει τη δύναμη του μυαλού. Η συνέχεια της ιστορίας έγινε και στα επόμενα concept albums της σειράς.

15). SABBAT Dreamwever [1989]
Βασίζεται στο βιβλίο του ψυχολόγου Brian Bates "The Way of Wyrd: Tales Of An Anglo-Saxon Sorcerer” του 1983, όπου ο Wat Brand, ένας Χριστιανός ιεραπόστολος από τη Βόρεια Αγγλία, πριν από χίλια χρόνια, έχει σταλεί στη Νότια Αγγλία για να μάθει τους παγανιστικούς τρόπους από τους Νότιους Anglo-Saxons.
16). MANILLA ROAD Atlantis Rising [2001]
Το “Atlantis Rising” είναι ένα concept album των Αμερικανών από την Wichita του Kansas. Το φανταστικό περιεχόμενο του περιστρέφεται γύρω από την χαμένη ήπειρο της Ατλαντίδος, ενός επαν-εμφανιζόμενου και του συν-ακόλουθου πόλεμου μεταξύ των Æsir και των Great Old Ones πέρα από την ήπειρο της Ατλαντίδος.

17). DIO Magica [2000]
Μια φανταστική ιστορία του μέλλοντος, το “Magica” είναι η ιστορία, ότι στον κόσμο εισέβαλαν οι σκοτεινές δυνάμεις που εξατμίζουν τους ανθρώπους. Σωτήρες του πλανήτη είναι οι μαθητευόμενοι ήρωες Eriel και Challis, οι οποίοι πρέπει να απαγγέλλουν ένα ξόρκι από το ιερό βιβλίο της Magica για να νικήσουν τον εχθρό, Shadowcast. Το album είχε αρχικά προγραμματιστεί να είναι το πρώτο μέρος μιας ενιαίας τριλογίας, που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, κρίμα.

18). SCORPIONS Humanity: Hour I [2007]
Το concept είναι βασισμένο σε μια ιστορία που έγραψε ο Desmond Child, για τον Liam Carl ο οποίος προβλέπει έναν κόσμο που χωρίζεται και μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ ανθρώπων και robot. Αυτός ο αποκαλυπτικός εφιάλτης χρησιμεύει ως προειδοποιήση για την ανθρωπότητα, της οποίας η μόνη ελπίδα επιβίωσης είναι να αναζωογονήσει την ανθρωπότητα. Αυτό το concept album των Γερμανών, είναι το πρώτο στην μακραίωνη ιστορία τους.

19). JAG PANZER Thane To The Throne [2000]


Βασισμένο στο θεατρικό έργο του William Shakespeare “Macbeth”. Η τραγωδία του Macbeth, είναι ένα θεατρικό έργο για μια βασιλοκτονία και τα επακόλουθα της. Είναι η συντομότερη τραγωδία του Άγγλου θεατρικού συγγραφέα, William Shakespeare και πιστεύεται ότι έχει γραφτεί κάποια στιγμή μεταξύ 1603 και 1607. Παρακολουθούμε την ιστορία του στρατηγού Macbeth ο οποίος τυφλωμένος από το κυνήγι της δόξας και τις προτροπές της γυναίκας του, καταστρώνει σχέδιο εξόντωσης του βασιλιά της Σκωτίας Duncan, με σκοπό να ανέβει ο ίδιος στο θρόνο.

20). KAMELOT The Black Halo [2005]
Πρόκειται για ένα concept album βασισμένο στο πασίγνωστο έργο “Faust” του Goethe. Συνεχίζοντας το συγκρότημα την ιστορία που άρχισε με το album “Epica”, είναι το δεύτερο και τελευταίο μέρος της. Ο Faust ήταν άκρως δυσαρεστημένος με τη ζωή του, έτσι κάνει μια συμφωνία με το διάβολο, ανταλλάσσοντας την ψυχή του για απεριόριστες γνώσεις και κοσμικές απολαύσεις.
21). RUNNING WILD Black Hand Inn [1994]
Είναι ένα concept album για έναν αναστημένο άνθρωπο, με φόντο την πειρατεία, που προβλέπει τον Armageddon. Η ιστορία ξεκινάει με την κατάρα ενός άνδρα με το όνομα John Xenir, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για την χρήση απαγορευμένων εξουσιών και καίγεται στην πυρά για να σώσει την ψυχή του. Όταν η φωτιά σβήνει το μόνο που μένει είναι ένα μαυρισμένο και απανθρακωμένο χέρι, ο John δημιουργεί το δικό του πανδοχείο σε ένα άλσος με το σήμα της ένα μαύρο χέρι στην μπροστινή πόρτα.

22). STYX The Grand Illusion [1977]
Ο αγώνας του ανθρώπινου γένους, για να ξεπεραστούν η αυταπάτη και η επιπολαιότητα, προκειμένου να επιβεβαιώσουν με την πραγματική αξία της ζωής. Φανταστική αίσθηση, που εξυπηρετεί αλληγορικά και σχολίαζει τη Αμερικανική ζωή στα 70’s, καθώς και μεμονωμένες εμπειρίες των μελών του group. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το album οι Styx το κυκλοφόρησαν στις 7-7-77, σημαδιακό ή τυχαίο;...

23). LIZZY BORDEN Master Of Disguise [1989]
Βασισμένο στην παγκόσμια νουβέλα "The Phantom Of The Opera" του Γάλλου συγγραφέα Gaston Leroux. Το “The Phantom Of The Opera” είναι ένα γοτθικό μυθιστόρημα, ένας συνδυασμός ειδυλλίου, φρίκης, μυστηρίου και τραγωδίας. Η ιστορία του “Master Of Disguise” θεωρείται σημαντική επειδή διαθέτει μία από τις σημαντικότερες μελοδραματικές ερμηνείες του Lizzy Borden.

24). PRIMAL FEAR Black Sun [2002]
Μια αποστολή εξερεύνησης του διαστήματος, θα επισκεφθεί έναν νέο πλανήτη τον Black Sun, που δεν τον έχει ξαναδεί ποτέ, έχουν ένα μέλος του πληρώματος που μπορεί να δει το μέλλον (Magic Eye). Όταν επανέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης γίνετε μια ανατίναξη από τον Armageddon, ενώ ο Armageddon είναι το γεράκι στο εξώφυλλο του δίσκου.

25). TEN Babylon [2000]
Το concept αυτό album των Άγγλων Ten, πραγματεύεται μια φανταστική ιστορία για το φουτουριστικό έρωτα ενός προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών και την τραγική άδοξη ερωτική σχέση με την αγαπημένη του.
26). QUEENSRΫCHE Operation: Mindcrime [1988]
Μια Hard Rock opera είναι η ιστορία, που ακολουθεί έναν άνθρωπο ο οποίος είναι απογοητευμένος με την κοινωνία της εποχής του. Απρόθυμα του μπλέκεται με μια επαναστατική ομάδα ως δολοφόνος των πολιτικών αρχηγών του κόσμου. Δεν υπάρχει σημείο αμφισβήτησης στο συγκεκριμένο μουσικό έπος, από το πρώτο δευτερόλεπτο σε βυθίζει στη μαγεία του και σε αναγκάζει να ακούσεις ξανά και ξανά την ιστορία του Nikky, του Dr. X και της sister Mary. Το sequel της ιστορίας έγινε στο “Operation: Mindcrime II” του 2006.

27). VIRGIN STEELE The Marriage Of Heaven And Hell: Part One [1994]
Η σχέση ανάμεσα στην ανθρωπότητα και την θεότητα, αυτό είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με αυτήν τη θεματική έννοια. Η ιστορία συνεχίζεται επίσης στο “The Marriage Of Heaven And Hell, II” του 1995 και στο “Invictus” του 1998. Τα τραγούδια του concept album δεν ακολουθούν μια συγκεκριμένη ιστορία, αλλά είναι εμπνευσμένα από τη θρησκεία, τη μυθολογία, την ποίηση και τις προσωπικές πεποιθήσεις του στιχουργού. Οι Αμερικανοί Metalers μας έχουν χαρίσει και άλλα καταπληκτικά concept albums όπως τα… ”The House Of Atreus: Act I και Act II”.

28). KANSAS In The Spirit Of Things [1988]
Αυτό το concept album περιγράφει την πραγματική ιστορία μιας από τις πλημμύρες που χτυπήσε την πόλη του Kansas (Neosho Falls) στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1951, οι ισχυρές βροχοπτώσεις οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση του νερού στον ποταμό Kansas και τις γύρω περιοχές. Η πλημμύρα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 17 ανθρώπινων ζωών και τον εκτοπισμό 518.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους, λόγω των καταστροφών.

29). TRIUMPH Thunder Seven [1984]
Το concept album των Καναδών, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις ενέργειες, τις δράσεις και τις ανωμαλίες του ανθρώπου γένους, κατά την καμπή του 21ου αιώνα στον πλανήτη μας. Το εξώφυλλο εικαστικά ανήκει στον ζωγράφο Dean Motter και ήταν μια μηχανοποιημένη έκδοση του “Vitruvian Man” του Leonardo Da Vinci, όπου είναι ορατό το στοιχείο της έννοιας του δίσκου.

30). BLIND GUARDIAN Nightfall In Middle-Earth [1998]
Η ιστορία του δίσκου βασίζεται στο έργο του Άγγλου συγγραφέα J.R.R. Tolkien (1892-1973), το “The Silmarillion”, ένα βιβλίο με ιστορίες από την Πρώτη Εποχή της Μέσης Γης, εξιστορώντας τον πόλεμο από τα κοσμήματα. Το album περιλαμβάνει όχι μόνο τραγούδια, αλλά και τμήματα με αφήγηση στα μέρη της ιστορίας. Το εξώφυλλο αντιπροσωπεύει τον χορό της Lúthien μπροστά από τον Morgoth.
31). DREAM THEATER Metropolis Pt 2: Scenes From A Memory [1999]
Αυτή είναι η συνέχεια στο τραγούδι "Metropolis, Pt.1: The Miracle and the Sleeper", αλλά με την μορφή ολοκληρωμένου concept album. Το τραγούδι ήδη υπήρχε στον δίσκο του συγκροτήματος “Images And Words” του 1992. Η ιστορία ανήκει στον Nicholas, ένα ταραγμένο άνθρωπο που περνάει από θεραπεία ύπνωσης. Σε αυτή την υπνωτική έκσταση που προκαλείται από τον υπνοθεραπευτή του, αρχίζει να βλέπει ένα κορίτσι που ονομάζεται Victoria και την παράξενη ζωή της.

32). MOTLEY CRUE Saints Of Los Angeles [2008]
Αυτό το concept album βασίζεται στο βιβλίο The Dirt” μια αυτοβιογραφία των Mötley Crüe που γράφτηκε από ίδια τα μέλη του group και τον Neil Strauss. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001, όπου καταγράφει το σχηματισμό τους, την άνοδο τους, την φήμη τους και τον παρακμιακό τρόπο ζωής τους. Εδώ. το κάθε τραγούδι είναι σαν μια μίνι-ιστορία και μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο με πολλές και περισσότερες λεπτομέρειες.

33). ROYAL HUNT Paradox [1997]
Αυτό το το εκπληκτικό concept album των Royal Hunt, έχει σαν θέμα τις αιώνιες υποκρισίες που τόσο φανατικά παρουσιάσει η κάθε απόλυτη και μισαλλόδοξη θρησκεία στους πιστούς της. ’Ενα album με στίχους εμπνευσμένους από την θρησκεία και την θεότητα και το τι κακό μπορούν να κάνουν στους ανθρώπους πιστούς ή μη.

34). GAMMA RAY Somewhere Out In Space [1997]
Ένα concept album των Γερμανών του Kai Hansen, που πραγματεύεται θέματα επιστημονικής φαντασίας, όπως την εισβολή μιας εξωγήινης φυλής στη Γη, αλλά και την εισβολή στον ανθρώπινο νου από εξωγήινους. Οι στίχοι έχουν να κάνουν με θέματα όπως το ταξίδι στο άγνωστο χώρο για να ανακαλύψετε μαύρες τρύπες, αναφορές στη σειρά “Star Trek”, η άφιξη των εξωγήινων στη Γη εκατομμύρια χρόνια πριν, η θεωρία ότι η εξωγήινη ζωή ήρθε στη Γη πολύ πριν και φύτεψε τους σπόρους της ανθρωπότητας. Ενώ τέλος, η ελπίδα για την ανθρώπινη φυλή είναι ότι τελικά θα σωθεί.

35). ALDO NOVA Subject… Aldo Nova [1983]
Το “Subject… Aldo Nova” είναι το δεύτερο studio album από τον Καναδό Hard Rocker μουσικό, που κυκλοφόρησε το 1983. Ο δίσκος είναι κάπως σε μορφή concept album, όπου πραγματεύεται μια ιστορία σε έναν μετά-πυρηνικό κόσμο με τα πυρηνικά απόβλητα να κατακλύζουν τη Γη.
36). RUSH 2112 [1976]
Το semi-concept album, περιλαμβάνει το τραγούδι “2112” που είναι χωρισμένο σε επτά μέρη, γράφτηκε από τους Geddy Lee και Alex Lifeson, σε στίχους Neil Peart και διηγείται μια ιστορία για το έτος 2112. Κατά το έτος 2062, σε όλο το γαλαξία γίνεται η ένωση όλων των πλανητών σύμφωνα με τον κανόνα του Red Star της Ηλιακής Ομοσπονδίας. Το 2112, όλος ο κόσμος ελέγχεται από τους “Priests Of The Temples Of Syrinx”, οι οποίοι καθορίζουν το περιεχόμενο όλης της ύλης, την ανάγνωση, τα τραγούδια, τις εικόνες σε κάθε πτυχή της ζωής. Το album μερικές φορές περιγράφεται ως concept, αν και τα τραγούδια της δεύτερης πλευράς δεν έχουν άμεση σχέση με την πλοκή της πρώτης πλευράς.

37). EXTREME III Sides To Every Story [1992]
Αυτός ο δίσκος είναι δομημένος ως ένα concept album, σε τρία διαφορετικά τμήματα που φέρουν την ένδειξη "sides" ένα παιχνίδι πάνω στην έννοια του "III Sides To Every Story” και των 3 πλευρών του LP. Οι 3 πλευρές (4η πλευρά στο δίσκο δεν υπάρχει, είναι κενή) αναφέρονται στο τραγούδι "Cupid's Dead" ως "III Sides To Every Story" που ονομάζονται "Yours", "Mine" και "The Truth", το καθένα τραγούδι έχει ξεχωριστό μουσικό ύφος και λυρική απεικόνιση.


38). HOLY MARTYR Hellenic Warrior Spirit [2008]
Ο δίσκος των Ιταλών είναι αφιερωμένος στην Αρχαία Ελλάδα. Αυτό το concept έργο είναι αφιερωμένο στους 300 αφοσιωμένους Σπαρτιάτες και σε όλους εκείνους που ακολούθησαν τον Βασιλιά Λεωνίδα στο πεδίο της μάχης των Θερμοπυλών. Η τιμή αποκτάται στο πεδίο της μάχης, μόνο η αφοσίωση και το κουράγιο μπορούν να αφήσουν άσβεστο στο χρόνο το σημάδι της τιμής και της αθανασίας. Πολεμώντας και πεθαίνοντας με την περηφάνια του να είσαι Έλληνας.

39). RHAPSODY Legendary Tales [1997]
Το πρώτο μέρος της ιστορίας “Saga Emerald Sword”,μ ια φανταστική ιστορία μεταξύ του καλού και του κακού, που χαρακτηρίζεται από ήρωες, κακούς άρχοντες, δράκους, τέρατα και ένα αίσιο τέλος. Ο ήρωας της ιστορίας είναι ο Ice Warrior, ένας γενναίος και σκληρός πολεμιστής, ο οποίος σε μια προσπάθεια να βρει το θρυλικό ξίφος Emerald με το οποίο θα μπορεί να νικήσει τον Dark Lord Akron. Το συνέχεια της ιστορίας γίνεται και στα επόμενα 4 album των Ιταλών.

40). ICED EARTH The Glorius Burden [2004]
Ο δίσκος περιγράφει διάφορες στιγμές στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία, (μέσα απο την μοναδική φωνή του Tim “Ripper” Owens), όπως την υπογραφή της Αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, της Αμερικανικής Επανάστασης και τη μάχη του Waterloo. Επίσης, καταβάλλει φόρο τιμής σε παγκόσμια γεγονότα, όπως ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και στις καταστροφές του Attila “The Hun” (406-453).

Τέλος, θα ασχοληθούμε και με πέντε αξιόλογες Ελληνικές δισκογραφικές Heavy Metal concept δουλειές, που δυστυχώς είναι ξεχασμένες μόνο και μόνο γιατί έγιναν από Ελληνικά σχήματα. Όμως ακόμη και σήμερα ακούγονται πολύ ευχάριστα, αν ξεπεράσουμε βασικά το κόμπλεξ ότι ηχογραφήθηκαν από Έλληνες Μetal μουσικούς.

1). SARISSA Sarissa [1994]
Συγκρότημα θρύλος για τα Ελληνικά δεδομένα, είναι οι Sarissa απο την Θεσσαλονίκη. Όλοι τους γνωρίζουν, αλλά πόσοι όμως έχουν ακούσει προσεκτικά την μουσική τους; Epic Metal με στοιχεία και από Greek folk μουσική, με κυρίαρχο θέμα την Αρχαία Ελληνική μας ιστορία. Μακάρι να υπήρχαν και άλλα τέτοια Ελληνικά σχήματα σαν τους Θεσσαλονικείς.

2). NORTHWIND Mythology [1987]
Άλλο ένα συγκρότημα από την συμπρωτεύουσα. Αυτό είναι το καλύτερο album που έβγαλαν οι βόρειο Ελλαδίτες Northwind, με θεματολογία επηρεασμένη από την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας (πολύ πριν γίνει της μόδας). Επαγγελματικός ήχος, έξυπνες μελετημένες συνθέσεις που σου μένουν. Το πρώτο concept album Metal Ελληνικού σχήματος με θέμα την Αρχαία Ελληνική ιστορία.

3). NIGEL FOXXE’S War Of The Godz [1988]
Το War Of The Godz είναι ένα concept album και μια αξιόλογη δισκογραφική δουλειά. Ο δίσκος πραγματεύεται την αρχέγονη μάχη μεταξύ Θεών και ανθρώπων, μέσα από ένα κλίμα δυναμικού και επιθετικού Speed, Power/ Thrash Metal. Το “War Of The Godz” χωρίζετε σε δυο μέρη, το War I και το War II.

4). MARAUDER 1821 [2000]

Άλλο ένα Metal σχήμα που ασχολήθηκε με την Ελληνική ιστορία μας, το “1821” είναι ένα concept album. Με καλή παραγωγή, ωραία παιγμένο Heavy Metal με κέφι, πάθος, ηρωισμό. Τεχνικά καταρτισμένοι σαν group μας δίνουν ένα ωραίο album, με θέμα τους αγώνες των Ηρωικών Ελλήνων κατά των κατακτητών Τούρκων, μετά τα 400 χρόνια σκλαβιάς.

5). WASTEFALL Soulrain 21 [2004]
Στο δεύτερο album των κοινωνικά συνειδητοποιημένων Αθηναίων. Εδώ ασχολήθηκαν με την τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη το 2003 (και συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα). Ένα concept album στην μνήμη των 21 παιδιών που έχασαν εκεί, τόσο άδικα και τόσα πρόωρα τη ζωή τους. ’Ηταν 13 Απριλίου του 2003, όταν 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας, έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, σε πλαγιομετωπική σύγκρουση του εκδρομικού λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν, με νταλίκα με ρυμουλκούμενη καρότσα που μεταφέρει φύλλα ξυλείας νοβοπάν.



Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.

30/5/17/





Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment