ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥΣ IRON BUTTERFLY;

Από τα σπουδαιότερα ροκ συγκροτήματα, ο ήχος τους άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη της hard rock & heavy metal μουσικής, οι Iron Butterfly σχηματίσθηκαν στο San Diego της Καλιφόρνια to 1966. Γνώρισαν πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία, ιδιαίτερα με τον δεύτερο δίσκο τους ‘’In-A-Gadda-Da-Vida’’ (1968) και το ομότιτλο κομμάτι. Για τις πωλήσεις του συγκεκριμένου δίσκου ήταν το πρώτο συγκρότημα στο οποίο απονεμήθηκε  πλατίνα από την R.I.A.A  (εταιρεία που εκπροσωπεί τη δισκογραφική βιομηχανία στην Αμερική), η οποία την εισήγαγε ως βραβείο το 1975 όταν άλλαξε τα κριτήρια για τις πωλήσεις δίσκων.

Ο πρώτος δίσκος  με τον τίτλο ‘’Heavy’’ κυκλοφόρησε αρχές του 1968 (είχε ηχογραφεί μερικούς μήνες πριν) στην εταιρεία Atko (θυγατρική της Atlantic).  Αν και δεν έβγαλε μικρό δίσκο με μεγάλη επιτυχία, ήταν επιτυχημένος εμπορικά και τελικά έφθασε τις πωλήσεις για την απονομή χρυσού βραβείου.
Η σύνθεση που ηχογράφησε το ‘’Heavy’’ αποτελούνταν από τους: Doug Ingle (πλήκτρα, φωνή),
Ron Bushy (τύμπανα), Danny Weiss (κιθάρα), Jerry Penrod (μπάσο) & Darryl DeLoach (φωνή, κρουστά).
Μπορεί το ‘’In-A-Gadda-Da-Vida’’(διάβασε εδώ την ιστορία του τραγουδιού) να είναι το σήμα κατατεθέν της μπάντας αλλά το ορχηστρικό ‘’Iron Butterfly Theme’’ από το ‘’Heavy’’ αποτελεί κορυφαία στιγμή -κατά την προσωπική μου γνώμη- και επέδρασε σε μουσικούς που έκαναν καριέρα λίγα χρόνια μετέπειτα (Tom  Scholz/Boston).
Αμέσως μετά την ηχογράφηση του πρώτου δίσκου εκτός των Ingle & Bushy, οι υπόλοιποι τρεις αποχώρησαν. Νέα μέλη οι: Lee Dorman (μπάσο) και ο δεκαεπτάχρονος Eric Brann (κιθάρα,φωνή).
Το καλοκαίρι του 1968 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος με τίτλο ‘’In-A-Gadda-Da-Vida’’, που αποτελεί αναμφισβήτητα την κορυφαία δημιουργία τους και συγκαταλέγεται στους καλύτερους όλων των εποχών.Το συγκρότημα είχε κλειστεί για να εμφανιστεί στο φεστιβάλ του Woodstock αλλά δεν κατάφερε να ανέβει στη σκηνή καθώς είχαν μπλοκαριστεί στο αεροδρόμιο και οι επαφές του εκπροσώπου τους με τους διοργανωτές του φεστιβάλ απέβησαν άκαρπες.
Το άλμπουμ ‘’Ball’ κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1969 και γρήγορα έγινε χρυσός, συνεχίζοντας μουσικά  στο ίδιο ύφος ενώ περιείχε και πιο μελωδικές συνθέσεις. Ήταν ο δεύτερος και τελευταίος  studio δίσκος της κλασικής σύνθεσης των Butterfly καθώς ο κιθαρίστας Eric Brann αποχώρησε από το σχήμα λόγω διαφωνιών.Επόμενη κυκλοφορία -και επίσης επιτυχημένη εμπορικά-  το ‘’Live’’, τον Απρίλιο του 1970, το οποίο είχε ηχογραφηθεί με την κλασική σύνθεση ένα χρόνο πριν.
Και φθάνουμε στο καλοκαίρι του 1970 όταν κυκλοφόρησε το ‘’Metamorphosis’’  (top 20) με την προσθήκη των κιθαριστών Mike Pinera  & Larry "Rhino" Reinhardt.
Η αποχώρηση του βασικού τραγουδιστή και συνθέτη Doug Ingle, λόγω διαφωνιών με τα υπόλοιπα μέλη, και η κυκλοφορία ενός αποτυχημένου μικρού δίσκου χωρίς τη συμμετοχή του, οδήγησαν στη διάλυση της μπάντας. Παρήλθαν τρία χρόνια μέχρι την επανασύσταση των Iron Butterfly από τους Bushy & Brann.
Οι δύο δίσκοι που κυκλοφόρησαν μέσα στο ίδιο έτος (Scorching Beauty & Sun and Steel) απέτυχαν εμπορικά. Από τότε και μέχρι σήμερα το συγκρότημα εξακολουθεί να υφίσταται, με εξαίρεση τα διαστήματα από το 1985-1987 & από το 2012-2015 με κινητήριους μοχλούς -κατά κύριο λόγο- τους Ron Bushy & Lee Dorman και με πάρα πολλούς μουσικούς να έχουν ενταχθεί στη σύνθεσή τους. Μετά τον θάνατο του μπασίστα Lee Dorman το 2012 και λόγω προβλημάτων υγείας του Ron Bushy που δεν του επιτρέπουν να περιοδεύει, δεν υπάρχει μέλος από την αυθεντική ή κλασική σύνθεση.

TRIVIA
•    Οι Iron Butterfly έπαιξαν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Summer In the City Festival 2008, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίπολη & Αγρίνιο με Bushy & Dorman από την κλασική σύνθεση.
•    Το 2010 τιμήθηκαν με το βραβείο για τη συνεισφορά τους στη μουσική από τον δήμαρχο του San Diego (θαυμαστής της μπάντας) στη διάρκεια της εικοστής ετήσιας εκδήλωσης
μουσικών βραβείων.
•    Οι Lee Dorman & Rhino Reinhardt σχημάτισαν τους Captain Beyond (1971) μαζί με τους Rod Evans (Deep Purple) & Bobby Caldwell (ντραμς) μετά την πρώτη διάλυση της μπάντας
    ενώ ο αυθεντικός κιθαρίστας Danny Weiss τους Rhinoceros (1967)
•    Η κλασική σύνθεση έπαιξε μαζί το 1988 για τον εορτασμό των σαράντα χρόνων από την ίδρυση της Atlantic Records του Ahmet Ertegun. Στην ίδια γιορτή έπαιξαν και τα εν ζωή μέλη των Led Zeppelin.

Προτεινόμενη δισκογραφία:


•    Heavy (1968)
•    In-A-Gadda-Da-Vida  (1968)
•    Metamorphosis (1970)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ 
8/4/17/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου