SPANISH TRAIN/A SPACEMAN CAME TRAVELLING - CHRIS DE BURGH

Ο δεύτερος studio δίσκος του Chris de Burgh κυκλοφόρησε το 1975 με τίτλο ‘’Spanish Train and Other Stories’’ από την εταιρεία A&M. Δύο από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου θα μας απασχολήσουν στιχουργικά.

Πρώτο το υπέροχο ‘’Spanish Train’’ ανοίγει τον δίσκο και αφηγείται την ιστορία μιας αμαξοστοιχίας που μεταφέρει χιλιάδες ψυχές νεκρών στον κάτω κόσμο.
Ο Εωσφόρος & ο Ιησούς διεκδικούν ο καθένας για τον εαυτό του τις ψυχές παίζοντας -αρχικά- πόκερ. Ο Εωσφόρος κλέβει συνεχώς και κερδίζει το παιχνίδι όπως και στο σκάκι στο οποίο επιδίδονται στη συνέχεια, ενώ ο Ιησούς προσπαθεί για το καλύτερο. Το τραγούδι θεωρήθηκε βλάσφημο και απαγορεύθηκε στη Νότια Αφρική. Η εταιρεία του de Burgh κινήθηκε δικαστικά κατά της απαγόρευσης και τελικώς κέρδισε την υπόθεση.
Το εξώφυλλο του άλμπουμ που περιλμβάνει τα 2 τραγούδια
ο δεύτερο είναι "A Spaceman Came Travelling" έχει γίνει ένα δημοφιλές χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Ο de Burgh είχε μόλις υπογράψει το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο με την A&M. Έμενε στο διαμέρισμα φίλου του όντας απένταρος όταν διάβασε το βιβλίο του Erich von Däniken με τίτλο ‘’Chariots of the Gods? Unsolved Mysteries of the Past ‘’.
Το βιβλίο τον οδήγησε στη σκέψη: ‘’τί θα είχε συμβεί εάν το άστρο της Βηθλεέμ ήταν  διαστημικό σκάφος και τι γίνεται εάν υπάρχει ένα καλοπροαίρετο ον/ μία καλοπροαίρετη κοινότητα στο σύμπαν που παρακολουθεί τον κόσμο μας και τα ανόητα πράγματα που κάνουμε ο ένας στον άλλον?’’
Θαυμαστής του Ιρλανδού ποιητή William Butler Yeats, ο de Burgh είδε τη γέννηση του Χριστού ως γεγονός το οποίο θα επαναληφθεί μετά από 2000 έτη.
Στο έργου του ‘’The Second Coming’’ ο Yates ισχυρίζεται ότι κάθε 2.000 έτη θα επαναλαμβάνεται  ένα σημαντικό κατακλυσμικό γεγονός.Σύμφωνα με τα λεγόμενά του: ‘’φαντάστηκα τη σκηνή της Γέννησης , το σκάφος να πλανάται στον ουρανό, τους βοσκούς  στα χωράφια και την αιθέρια/παράξενη μουσική να διασκορπίζεται στον αέρα.’’ Το κομμάτι επανακυκλοφόρησε τη δεκαετία του ‘80 ως single με επιτυχία ενώ επεξεργασμένη νέα έκδοσή του συμπεριελήφθη στη συλλογή Spark to a Flame to 1989.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
27/5/17/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου