ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥΣ PAICE ASHTON LORD;

Ήταν το πρώτο συγκρότημα που σχηματίστηκε από μέλη των Τιτανοτεράστιων, μετά την (πρώτη) διάλυσή τους του 1976. Ο Ian Paice (ντραμς) κι ο οργανίστας Jon Lord με τη συμμετοχή του επίσης οργανίστα και τραγουδιστή Tony Ashton, σχημάτισαν τους Paice Ashton Lord ή PAL, όπως είναι πιο γνωστοί στη χώρα μας και ηχογράφησαν ένα μόνο studio άλμπουμ, το Malice in Wonderland που ηχητικά ΔΕΝ είχε καμία σχέση με τον ήχο των Deep Purple και ίσως εκεί να βρίσκεται η ομορφιά του. Μετά από πολλές auditions, προσλαμβάνουν τους Bernie Marsden (πρώην Babe Ruth) κιθάρα και Paul Martinez (από τους Stretch όπου παίζει στη μεγάλη επιτυχία τους “Why did you do it”)μπάσο και  σαξόφωνο έπαιξε ο πρώην Wings, Huey Casey που είχε αναλάβει εν λευκώ να βρει τους υπόλοιπους μουσικούς που θα έπαιζαν πνευστά(συνολικά 4!). Η ιδέα των 2 μουσικών που θα παίζουν πλήκτρα ήταν ιδέα του Lord και τελικά κατάφεραν τόσο στα live όσο και στο studio. Οι στίχοι ήταν του Ashton, που αργότερα δήλωσε ότι τον ικανοποίησε το τελικό αποτέλεσμα που ήταν πιο δεμένο σε σχέση με το άλμπουμ First of the Big Bands. Παρ΄όλη την εμπορική αποτυχία του Malice in Wonderland, είχαν γράψει αρκετά τραγούδια για τον επόμενο δίσκο που δεν κυκλοφόρησε ποτέ και μάλλον, ότι είχαν ετοιμάσει, εμφανίστηκαν σε επόμενους δίσκους τους      
  Δεν προώθησαν με live το άλμπουμ όσο θα ήθελαν αφού έπαιξαν μόνο 5 συναυλίες στη Μ.Βρετανία και λίγες στην υπόλοιπη Ευρώπη(Δανία, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία και Γαλλία).‘Ίσως η σημαντικότερη εμφάνισή τους να ήταν αυτή στις 10  Μαρτίου στο BBC όπου έπαιξαν στην εκπομπή Sight &Sound, όπου αντιμετώπισαν αρκετά τεχνικά προβλήματα με το ρεύμα να «πέφτει» 2 φορές.  Ένα άλλο πρόβλημα, ήταν ότι χρειαζόντουσαν μεγάλη σκηνή καθώς ήταν 11 άτομα (4 πνευστά, 2 τραγουδίστριες και 5 το συγκρότημα!)  
Oι Martinez και Marsden είχαν ισότιμη συμμετοχή με τους πρώτους Ashton, Paice και Lord, αλλά επειδή ήταν γνωστότεροι, το συγκρότημα ονομάστηκε με τα ονόματά τους.  Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του rock μας θυμίζει ότι ο Tony Ashton είχε παίξει στα Gemini Suite (1971) καιςινδοςσ του Lord κι ήταν μέλος των Ashton, Gardner and Dyke.
To συγκρότημα διαλύθηκε το 1977 μετά από ένα ατύχημα που είχε ο Tony Ashton, όταν κατά τη διάρκεια συναυλίας τους στο Λονδίνο, έπεσε από τη σκηνή κι έσπασε το πόδι του. Έτσι, οι Lord και Marsden κι αργότερα κι ο Paice έγιναν μέλη των Whitesnake, o Paul Martinez έπαιξε με τους Chicken Shack, John Otway και Robert Plant. To 1984, οι Lord και Paice πήραν μέρος στην επανασύνδεση των Τιτανοτεράστιων του 1984!
Αύγουστος 1976

Οι Paice Ashton Lord ηχογράφησαν ένα και μοναδικό άλμπουμ, το κλασικό Malice in Wonderland (1972), το οποίο επανακυκλοφόρησε σε deluxe έκδοση cd με 8 bonus τραγούδια. Το "Ghost Story" είναι το κλασικό τραγούδι τους, αξεπέραστο έως και σήμερα. Τα βαριά πλήκτρα κι η φωνή του Tony Ashton (πέθανε από καρκίνο το 2001) κάνουν το τραγούδι ξεχωριστό. Από το δίσκο ξεχωρίζουν άλλα δύο τραγούδια, τα « Arabella (Oh Tell Me)" και "Silas & Jerome". Το 1992 κυκλοφόρησε σε cd η συναυλία τους στο BBC Radio 1 Live in Concert που είχε γίνει το 1977, ενώ το 2007 κυκλοφόρησε το dvd, Paice Ashton Lord Live.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Malice in Wonderland (1977)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου