39 ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΤΛΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΛΗΣ, ΧΩΡΑΣ Ή ΗΠΕΙΡΟΥ!

Όσο εύκολο ακούεται για ένα συγκρότημα να βρει όνομα, άλλο τόσο δύσκολο είναι να καταλήξει! Υπάρχουν εκαντοντέδες ενδιαφέρουσες ιστορίες για τοο πως τα συγκροτήματα πήραν το ονομά τους.
Στο παρακάτω άρθρο θα θυμηθούμε αλλά και θα μάθουμε συγκροτήματα, που ο τίτλος τους είναι όνομα πόλης, χώρας ή ηπείρου.
Κι αν νομίζετε ότι λέγοντας Boston, Asia, Nazareth και Europe….καθαρίσατε, σφάλλετε !Το άρθρο χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Στην πρώτη, που αναφέρει τα γνωστά συγκροτήματα που δεν χρειάζονται κάποια υπενθύμιση, τη δεύτερη,  που σας υπενθυμίζει κάποια που ξέρετε κι έχετε ξεχάσει και την τρίτη, που περιέχει και τα περισσότερα, που αναφέρονται ως άγνωστα. Ακόμα να σημειώσω ότι στο σημερινό άρθρο, η επιλογή έγινε με συγκροτήματα που στο όνομά τους έχουν μόνο τη λέξη που αντιπροσωπεύει χώρα, πόλη ή ήπειρο κι όχι με προσδιορισμό πχ New York Ensemble, L.A Guns, Hollywood Vampire κλπ. Και φυσικά μόνο από το χώρο του rock. Ανοίξτε ένα χάρτη και φύγαμε!
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ1: ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ

Boston, Europe, Asia, Nazareth και Kansas είναι τα πιο γνωστά κι εμπορικά ονόματα που έρχονται στο μυαλό χωρίς δεύτερη σκέψη και δεν χρειάζονται καμία παρουσίαση.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2: ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΥΜΑΣΤΕ
Chicago! Ποιος έχει ξεχάσει τα “25 or 6 to 4”, "Hard to Say I'm Sorry", "Saturday in the Park",  "If You Leave Me Now", "Baby, What a Big Surprise" ή το "Stay the Night" με το φοβερό video;
U.K.: Καταπληκτικό progressive συγκρότημα που κυκλοφόρησε 2 studio άλμπουμ κι ένα live. Προσέξτε σύνθεση:  Allan Holdsworth κιθάρα, Eddie Jobson  πλήκτρα, βιολί, John Wetton μπάσο/τραγούδι και Bill Bruford ντραμς. Στο δεύτερο άλμπουμ τους έπαιξε ντραμς ο Tery Bozio αντί του Bill Buford. Όρεξη να έχεις να ακούς καλή μουσική.
America: Έβγαλαν πολλές επιτυχίες στη δεκαετία του 70 αλλά και 80. Άξιοι συνεχιστές της σχολής των Crosby Stills Nash and Young, με επιτυχίες όπως, “A Horse With No Name”,  "I Need You", "Ventura Highway", "Sister Golden Hair", "You Can Do Magic" κ.α. Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι America σχηματίστηκαν στην …Αγγλία, από 2 αμερικάνους κι ένα άγγλο!
Alcatrazz: Hard rock συγκρότημα που σχημάτισε ο Graham Bonnet, μετά την απόλυσή του από τους Michael Schenker Group. Υποχρεώθηκαν να βάλουν κι ένα δεύτερο z στο όνομα τους γιατί υπήρχε κι άλλο συγκρότημα με το ίδιο όνομα.
Texas: …Σκοτσέζοι, με ηγετική φυσιογνωμία την τραγουδίστρια, Sharleen Spiteri. Μεγαλύτερη επιτυχία τους, το I Don't Want a Lover (1989).
ΚΑΤΗΓΟΡΑ 3: ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ
Αυτή η κατηγορία χωρίζεται σε δυο υποκατηγορίες: Στους άγνωστους και στους πολύ άγνωστους!  Να ξεκινήσουμε με τους άγνωστους που πιθανόν να τους έχετε ακούσει έστω και μια φορά σαν όνομα.

ΑΓΝΩΣΤΟΙ …
Alabama: Αμερικάνικο (ε, με τέτοιο όνομα ) country συγκρότημα που γνώρισε μεγάλες επιτυχίες τη δεκαετία του 80. Από καιρό σε καιρό περιοδεύουν στην Αμερική με μεγάλη επιτυχία. "Tennessee River",
Alaska: Τους σχημάτισε ο Bernie Marsden μετά την απομάκρυνσή του από τους Whitesnake. Όσο σφιχτό και ζωντανό ήχο είχαν οι Whitesnake, τόσο άνευροι και νερόβραστοι ήταν οι Alaska. Για την ιστορία, από το συγκρότημα πέρασε κι ο Don Airey πλήκτρα.
Asia: Εκτός των γνωστών Asia, υπάρχουν κι οι άγνωστοι Asia από την Dakota της Αμερικής. Έχουν κυκλοφορήσει 2 άλμπουμ και παίζουν ένα χλιαρό, αδιάφορο hard rock. Περιέργως προυπήρξαν των διάσημων Asia αλλά έχασαν τη χρήση του ονόματος.
Athena: Ιταλικό συγκρότημα των αρχών της δεκαετίας του 90. Για ένα διάστημα τραγουδιστής τους ήταν ο Fabio Leone, αργότερα στους Rhapsody of Fire.

China: Κι όμως ο Επαμεινώντας (συναυλιολόγος) Κολιός είχε δίκιο. Υπάρχουν κι οι Ελβετοί China που έχουν κυκλοφορήσει 6 άλμπουμ με πρώτο το ομότιτλο (1988) και τελευταίο το We are the Stars (2013). 

Οι Holland δεν είναι Ολλανδοί, αλλά Αμερικάνοι από το Σικάγο και πήραν το όνομά τους από τον τραγουδιστή τους, τον Tom Holland. Οι Holland κυκλοφόρησα ν ένα άλμπουμ, το Little Monsters(1985) με κιθαρίστα τον Michael Angelo Batio, σήμερα στους Manowar! Διαλύθηκαν το 1987.

 Houston: Οι σουηδοί Houston κατάφεραν με το πρώτο άλμπουμ τους να καθιερωθούν σαν ένα από τα καλύτερα καινούργια hard melodic συγκροτήματα.

1000mods: Ελληνικό stone rock συγκρότημα, ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας. Πήραν το όνομά τους από το τόπο καταγωγής τους το Χιλιομόδι Κορινθίας!
Dakota: Η λέξη Dakota στον ελληνικό στρατό συνδέεται με τον ...κεφάλα νεοσύλλεκτο, αλλά Dakota είναι από τα καλά αλλά άγνωστα αμερικάνικα μελωδικά ονόματα. Σχηματίστηκαν το 1979 και έχουν κυκλοφορήσει 6 άλμπουμ με τελευταίο το Long Road Home(2015).  
Manassas: Σχηματίστηκαν το 1971 από τον Stephen Stills (των Crosby, Stills, Nash and Young) και κυκλοφόρησαν  2 άλμπουμ, το ομότιτλο (1972) και το Down the Road (1973). Από το συγκρότημα πέρασαν εξαιρετικοί μουσικοί όπως Chris Hillman (Byrds, Flying Burrito Brothers), Al Perkins (Gram Parsons, Flying Burrito Brothers), Dallas Taylor (CSNY and John Sebastian), Joe Lala (Blues Image, Pacific Gas&Electric). Για τους...αγεωγράφητους(!) το Manasass είναι πόλις της Virginia (ενώ εμείς οι γεωραφημένοι....το ξέραμε!). 
Tangier: Αμερικάνικο συγκρότημα από το χώρο του μελωδικού heavy metal. Κατάγονται από την Φιλαδέλφεια και το διάστημα 1985 - 1991 κυκλοφόρησαν τρεις δίσκους χωρίς επιτυχία. Παρεπιπτώντως, Tangier σημαίνει Ταγγέρη, η μαροκινή πόλη στη Μεσόγειο.
Toronto: Καναδέζικο συγκρότημα που κυκλοφόρησε 6 άλμπουμ χωρίς επιτυχία. Στην πατρίδα τους γνώρισαν μια μικρή επιτυχία με το single "Your Daddy Don't Know", αλλά στην ιστορία έμειναν γιατί ερμήνευσαν πρώτοι το “What about love’ που το 1985 οι Heart το πήγαν top 10 στην Αμερική!


ΠΟΛΥ ΑΓΝΩΣΤΟΙ…
Arizona: Αγγλικό συγκρότημα του A.O.R.
Attica: Heavy/thrash συγκρότημα από την Νέα Υόρκη, που δραστηριοποιούταν έως το 1997. Κυκλοφόρησαν μόνο ένα EP, το Pitched Black το 1993 και 4 demos.
Cleveland: Αμερικάνικο συγκρότημα με ένα δίσκο που τιτλοφορείται  53:54 (1989)
Geneva: Κατάγονται από το Canterbury και κυκλοφόρησαν ένα single και μια Ep κασέτα!
Glaskow: Είχαν υπογράψει στην Neat Records αλλά δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν.
Hawaii: Σχηματίστηκαν το 1981 από τον κιθαρίστα Marty Friedman και κυκλοφόρησαν 2 άλμπουμ και 2 EP. Αργότερα ο Friedman έκανε καριέρα τόσο σαν Cacophony όσο και σαν Megadeth αλλά έχει και πλούσια προσωπική δισκογραφία.
Kalamata: Stoner psychedelic post rock συγκρότημα από την Γερμανία(!), οι οποίοι επέλεξαν αυτό το όνομα γιατί ήταν έυηχο και τους άρεσε. Μετά έμαθαν την ύπαρξη της πόλης της Καλαμάτας!
La Paz: Η πρωτεύουσα της Βολιβίας αλλά και άγνωστο σκοτσέζικο A.O.R. Πάντως θα μνημονεύονται γιατί τραγουδιστής τους ήταν ο Doogie White (μετέπειτα Rainbow).
London: Αμερικάνικο(!) συγκρότημα από το Hollywood χωρίς καμία επιτυχία Παρ όλα αυτά από τις τάξεις του πέρασαν, έστω και για λίγο, οι Blackie Lawless, Izzy Stradlin, Νikki Sixx και Fred Coury (Cinderella). Έχουν κυκλοφορήσει 3 studio άλμπουμ κι ένα live. Με το ίδιο όνομα υπάρχει κι ένα punk αμερικάνικο συγκρότημα που έχει κυκλοφορήσει αρκετά άλμπουμ με πρώτο το Animal Games (1978).
London: Άλλοι London αυτοί! Μετά από την αποχώρηση του από τους Trillion, ο τραγουδιστής Fergie Frederiksen ηχογράφησε τραγούδια που χρησιμοποιήθηκαν σε  soundtracks ταινιών και έπειτα υπέγραψε με την εταιρεία Casablanca Records για έναν προσωπικό δίσκο. Η εταιρεία ήθελε ένα ευκολομνημόνευτο όνομα και έτσι ο Fergie ηχογράφησε υπό τον τίτλο London  Το άλμπουμ κυκλοφόρησε μόνο στην Σκανδιναβία. (Νότης Γκιλιανίδης)
Paris: Σχηματίστηκαν το 1975 από τους Bob Welsch κιθάρα (μόλις είχε φύγει από τους Fleetwood Mac), Glenn Cornick μπάσο (από τους Jethro Tull) και Thom Mooney ντραμς
(Nazz). Ηχογράφησαν 2 μέτρια άλμπουμ, τα Paris (1976) και Big Towne 2061 (1976) και διαλύθηκαν.
 Tobruk: Καλό A.O.R. αγγλικό συγκρότημα που δεν γνώρισε την επιτυχία που του άξιζε. Ειδικά το τραγούδι τους “ Wild in the streets” αν το ερμήνευαν οι Bon Jovi θα το έκαναν επιτυχία.


Tokyo: Αγγλικό pomp hard rock που κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Listen to your heartbeat”. Υπήρχαν έως και στις αρχές του 1989 με πιο σκληρό ήχο αλλά έκτοτε….
Tokyo:  Άλλοι Tokyo αυτοί. Κυκλοφόρησαν 3 δίσκους στις αρχές της δεκαετίας με ήχο πολύ κοντά σε αυτών Toto. Για την ιστορία, κιθάρα έπαιζε ο Klaus Luley (αργότερα στους Craaft)
Υπάρχουν ακόμα οι βραζιλιάνοι Hollywood, οι αμερικάνοι Persia με ένα ομώνυμο άλμπουμ (1991), οι δανοί Attica που κυκλοφόρησαν 2 demos στα μέσα της δεκαετίας του 80 κι οι αμερικάνοι Holland και σίγουρα κάποιοι που με ξέφυγαν. Αν τους ξέρετε, σημειώστε τους στα σχόλια και θα τους αναφέρω.
Ευχαριστώ τον Νώντα"συναυλιολόγο" Κολιό για τις συμπληρώσεις των Arizone, Dakota κι Attica και τον Νότη Γκιλιανίδη για τους London. 


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
20/3/17/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. υπάρχουν και αυτοί:Paris
    Only One Life AOR/Year: 2013,Paris
    The World Outside 2016. LONDON(Fergie Frederiksen) - ST (1981)έξυπνο και καλογραμμένο άρθρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στο rock , παροτι τα ονοματα πολεων και περιοχων ειναι κλισε , τα γκρουπ αυτα ηταν πραγματι 'μεγαλα ' με πρωτους και καλυτερους ,Asia , Kansas ,Boston και Chicago . Υπαρχουν και καμποσα αλλα απο αυτα που αναφερονται , με ονοματα περιοχων και πολεων ακομα και ελληνικα , αν δεν αναφερθηκαν , θα προσεθετα τους Atlanta rythm section .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν επίσης οι γερμανοι Kalamata .Ένα μίγμα Psychedelic-Stoner-Instrumental.ΕμφανιστηκαΝ ΜΆΛΙΣΤΑ το καλοκαιρι σε φεστβαλ στην καλαμάτα ,εχουν 2 αλμπουμ κια πλούσιο merch, t-shirts,βινυλια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
    Τους Atlanta Rhythm Section δεν τους έβαλα γιατί εκτός της λέξης Atlanta περιέχουν κι άλλες λέξεις. Τους Kalamata μόλις τους προσέθεσα. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αφου λοιπον δεν μου κανετε αποδεκτους τους A.R.S, πιθανων να μου κανατε τους baton rouge ? η μηπως οι biloxi ? αν δεν αναγραφησαν ηδη φυσικα ... γενικα αν ψαξω στους δισκους μου υπαρχουν καμια 30αρια ακομα , κυριως με ονοματα υποπεριοχων και κωμοπολεων , Αμερικης ,Γερμανιας ,Γαλλιας κτλ , τα περισσοτερα δεν ξερουν πολλοι .Επισης αρκετα Ιαπωνικα δισκογραφημενα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και επισης αν δεν κανω λαθος alkatraz δεν ειναι ουτε χωρα ,ουτε πολη ,ουτε ηπειρος ,μια νησιδα με την γνωστη φυλακη δεν ειναι? οποτε μαλλον Biloxi και Baton rouge ταιριαζουν καλυτερα στην επικεφαλιδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θυμαστε το τραγουδι take my breath away? , αν δεν κανω λαθος απο την ταινια top gun , το σχημα ηταν οι berlin ,επισης επειδη εχουν περασει και πολλα χρονια με καθε επιφυλαξη το group απο το οππιο προεκυψαν οι alfaville ηταν οι japan ,επισης μια πολυ καλη μπαντα little river band , δεν ειμαι σιγουρος αλλα εχω την εντυπωση οτι ειναι μερος συν την λεξη band βεβαια και οπως ειπα αν δεχεστε και νησιδες οπως το alkatraz θα εβαζα και ενα ελληνικο μεσσ βαλια καλντα που ειναι κατα καποιοντροπο περιοχη .Αμα θυμηθω και αλλα θα επανελθω ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και επισης οι alaska καθολου νεροβραστοι δεν ηταν ,αλλα ειχαν αποψη ,οπως και οι toronto εχουν καλα δισκακια και μου θυμησατε με αυτους την σολωνος και μασαλιας ποειχα βρει τους δισκους τους .Ομως το σημαντικοτερο, στην λιστα εχει περασει απο 2 σχηματα ο μεγαλος μουσικος που προσφατα εφυγε ,John Wetton...

    ΑπάντησηΔιαγραφή