Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ VELVER UNDERGROUND!

Το 1967 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ των Velvet Underground του συγκροτήματος του Lou Reed, του John Cale και της γερμανίδας τραγουδίστριας/μοντέλο Nico, η οποία συμμετέχει μόνο σε 3 από τα 11 κομμάτια του άλμπουμ. Η Nico ήταν μούσα του σχεδιαστή Andy Warhol και στην ουσία ο δίσκος τιτλοφορείται The Velvet Underground & Nico κι ένας λόγος, εκτός της μουσικής του, που έμεινε στην ιστορία είναι το εξώφυλλο που επιμελήθηκε ο Warhol. H μπανάνα έγινε το σύμβολο του δίσκου και μάλιστα όλοι αποκαλούν το δίσκο με το όνομα "μπανάνα".
Α-Δ: Nico, "Moe" Tucker, John Cale, Lou Reed και Sterling Morrison.
 Η πρώτη έκδοση είχε την μπανάνα να ξεφλουδίζεται(!) γι αυτό κι έγραφε "ξεφλουδίστε απαλά και δείτε" και φυσικά για να κατασκευαστεί αυτό το κοπτικό εξώφυλλο, χρειάστηκε ειδική διαρρύθμιση στη μηχανή εκτύπωσης και η κυκλοφορία του άλμπουμ καθυστέρησε, αλλά η εταιρεία δεν είχε πρόβλημα. Περιέργως, αφού τότε (1967) τα κοπτικά εξώφυλλα δεν συνηθιζόντουσαν και γενικά τα ακριβά εξώφυλλα ήταν εκτός λογικής. Η γιαπωνέζικη επανακυκλοφορία του 1980 ήταν η μόνη που είχε την μπανάνα να ξεφλουδίζεται, ενώ σε όλες τις επόμενες εκδόσεις, η  μπανάνα εικονίζεται κίτρινη με τη φλούδα της!
Όμως δεν μάς ενδιαφέρουν οι επανεκδόσεις, αλλά η δημιουργικότητα του Andy Warhol, που είναι από τα φωτεινότερα μυαλά στο είδος του. Έχοντας ήδη στο βιογραφικό του τη διαφήμιση της κονσέρβας Campbell (δες φωτό), ο Warhol γνωρίζοντας τη Νico (το όνομά της είναι Christa Paffgen) και τον Lou Reed, τους έπεισε να σχηματίσουν το συγκρότημα όπου αυτός ανέλαβε το εικαστικό. Υπέγραψαν στην Vanguard Records και με 2.500$ στην τσέπη, μπήκαν στο studio με τον Warhol παραγωγό.
Μόνο που δεν είχε ιδέα, γι  αυτό και στην παραγωγή συμμετείχε κι ο Tom Wilson. Όλη η δημιουργικότητα και φαντασία του΄"πήγε" στο εξώφυλλο και στην ξεφλουδισμένη μπανάνα με την οποία (αυτός και το εξώφυλλο) έμειναν στην ιστορία. Το περίεργο είναι ότι ποτέ δεν είπε τι μπορεί να σήμαινε μια μπανάνα στο εξώφυλλο ενός rock  δίσκου. Φαλλικό σύμβολο ή μια απλή ιδέα; Κανείς δεν ξέρει, αφού ο Warhol πέθανε το 1987 και ποτέ δεν διευκρίνισε!

Διάβασε εδώ την ιστορία του εξώφυλλου του άλμπουμ των Pink Floyd, "Delicate Sound of Thunder"

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
5/12/16
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου