ROCK'N'ROLL IS HERE TO STAY

Οι δύο ειδήσεις που θα διαβάσετε αφορούν τους μεγάλους του Rock’n’Roll, αυτούς που έκτισαν το μύθο και έβαλαν τις βάσεις του σύγχρονου rock. Και ξεκινάμε από τη νέα(!) κυκλοφορία του Chuck Berry, που σημειωτέον κυκλοφόρησε το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο Rock It  το 1979, και τώρα, 38 χρόνια, μετά ο θρύλος και τελευταίος επιζών της μεγάλης σχολής των Rock’n’Rollers, επιστρέφει με καινούργιο άλμπουμ. Ο 89χρονος Berry, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2017, όταν έχει κλείσει τα 90 χρόνια του, το καινούργιο άλμπουμ του με τίτλο Chuck και δήλωσε:  «Το νέο άλμπουμ είναι αφιερωμένο στην αγαπημένη μου Toddy. Είμαι μεγάλος σε ηλικία (89 ετών) κι έχω δουλέψει για αυτό το άλμπουμ πολύ καιρό. Τώρα μπορώ να αποσυρθώ». Η Toddy είναι η επί 68 (!!!) χρόνια σύζυγός του (Themetta "Toddy" Suggs). Στο συγκρότημα που τον συνοδεύει στο Chuck παίζουν τα δύο του παιδιά
Charles Berry Jr (κιθάρα) και Ingrid Berry (φυσαρμόνικα) καθώς κι οι Jimmy Marsala (μπάσο), Robert Lohr (πιάνο) και Keith Robinson (ντραμς). Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του rock μας θυμίζει, ότι ο Chuck Berry γεννήθηκε το 1926 στο St. Louis του Missouri και το 1955 κυκλοφόρησε το πρώτο του single με τίτλο "Maybellene"(No 5 USA). Ακολούθησαν τραγούδια όπως "Thirty Days», "No Money Down" που δεν έκαναν επιτυχία για να έλθει το "Roll Over Beethoven" που βασίζεται σε μουσική του Beethoven και να πάει στο Νο 29 του αμερικάνικου chart για να ακολουθήσουν δεκάδες singles, με πιο πετυχημένο το "My ding a Ling"(1972) που πήγε στο Νο1 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων.
Η οδός 2120 South Michigan Avenue στο Chicago με τα γραφεία της Chess Rec.
 Τεράστια απροσωπικότητα ο Phil Chess που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών. Μαζί με τον αδελφό του Leonard, ίδρυσαν τη δισκογραφικής εταιρεία, Chess, στο Chicago το 1947, μια εταιρεία που φιλοξένησε και ανέδειξε ονόματα όπως Chuck Berry, Bo Diddley, Willie Dixon, Howlin’ Wolf, Muddy Waters και δεκάδες άλλους. Ο αδελφός του Leonard έχει πεθάνει από το 1969, και σε ηλικία μόνο 59 ετών, ολίγο μετά την πώληση της εταιρείας.Η ιστορία της Chess είναι μεγάλη κι ένδοξη αφού βοήθησε τα μέγιστα την έκρηξη και διάδοση του rock’n’roll αλλά και του blues. Χαρακτηριστικό είναι ότι βρετανοί καλλιτέχνες του blues, όπως οι Rolling Stones, στην αρχή της καριέρας τους, αλλά κι οι Led Zeppelin επηρεάστηκαν από τον ήχο των καλλιτεχνών της Chess.
Το 1951, τα αδέλφια Chess βοήθησαν στην παραγωγή του κομματιού “Rocket ’88” του Jackie Brenston and His Delta Cats, όπου κιθάρα έπαιζε ο Ike Turner και για πολλούς το συγκεκριμένο τραγούδι θεωρείται το πρώτο rock ‘n’ roll τραγούδι. Το 2008, η ταινία Cadillac Records, παρουσίασε την ιστορία της εταιρείας με πρωταγωνιστές τους Shiloh Fernandez και Adrien Brody. Κυκλοφορούν πολλές συλλογές με επιλογές από την πλούσια δισκογραφία της Chess Rec κι αξίζει να αποκτήσετε μια. Οι Rolling Stones το 1964 ηχογράφησαν το κομμάτι «2120 South Michigan Avenue» προς τιμή της Chess Rec. αφού τα γραφεία της στο Chicago βρισκόντουσαν στην προαναφερόμενη διεύθυνση. Τη συγκεκριμένη ηχογράφηση μπορείτε να την βρείτε στο αμερικάνικο άλμπουμ των Rolling Stones 12X5(1964). Σήμερα, σ’ αυτή τη διεύθυνση στεγάζεται το of Willie Dixon’s Blues Heaven Foundation.
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου