THE RIVER: ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ BRUCE SPRINGSTEEN


 Τους πρώτους μήνες του 1979, βρίσκει τα στελέχη της CBS να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένα με την εμπορική απήχηση των δίσκων του Bruce Springsteen, που υπέγραψε ο John Hammond (δες Trivia). Τα πρώτα 2 άλμπουμ του Greetings from Asbury Park, N.J. (1973) και The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle (1973), είχαν αποτύχει εμπορικά και με τα επόμενα δύο, Born to Run (1975) και Darkness on the Edge of Town (1978), φαινόταν ότι …κάτι πάει να γίνει, αλλά ήταν ακόμα μακριά από τους στόχους που είχαν στο μυαλό τους.
Τον Μάρτιο του 1979, ο Springsteen και οι Roy Bittan πλήκτρα, Clarence Clemons σαξόφωνο, Danny Federici πλήκτρα, Garry Tallent μπάσο, Steve Van Zandt κιθάρες, συμπαραγωγός και Max Weinberg ντραμς (πατέρας του πρώην ντράμερ των Slipknot, Jay Weinberg), μπαίνουν στο Power Studio της Ν. Υόρκης και ξεκινούν να ηχογραφούν τα πρώτα τραγούδια. Στο μυαλό του Springsteen ήταν ένα band album και η παραγωγή/ηχοληψία, να πιάσει το feeling των μουσικών στο live και να το μεταφέρει στο studio. Αρκετά τραγούδια τα είχε ήδη γράψει πριν μπει στο studio και η αρχική ιδέα του ήταν να κυκλοφορήσει ένα μονό άλμπουμ με 10 τραγούδια και τίτλο The Ties That Bind. Σύντομα απέρριψε αυτήν την ιδέα και άρχισε να δουλεύει ξανά από την αρχή πάνω σε καινούργιες συνθέσεις καθώς θεώρησε ότι τα τραγούδια δεν είχαν την εννοιολογική ένταση που ήθελε. Εκείνα τα 10 τραγούδια, είτε τα άλλαξε και τα ηχογράφησε για το River είτε τα συμπεριέλαβε σε διάφορες συλλογές (Tracks 1998, 18 Tracks 1999, Promise 2010, Chapter and Verse 2016).
Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν αφού οι Jon Landau και Van Zandt, που μαζί με τον Springsteen ήταν οι συμπαραγωγοί του άλμπουμ, έστησαν πολλά μικρόφωνα στη μεγάλη κεντρική αίθουσα του studio για να καταγράψουν  ζωντανούς τους, με τον Van Zandt να δίνει στον ήχο τους ένα πιο "γκαράζ" και "τραχύ" ήχο σε σχέση με αυτόν του Born to Run. Μηχανικός ήχου ήταν ο μετέπειτα γνωστός παραγωγός Bob Clearmountain, ενώ δεν συμμετέχει ο Nils Lofgren.  
Όταν ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις, έγιναν πολλά takes σε κάθε τραγούδι καθώς ο Springsteen ήταν τελειομανής παρ΄ολο που πριν ξεκινήσουν να ηχογραφούν, είχαν κάνει πολλές πρόβες.  Βλέποντας τον όγκο των τραγουδιών που ήταν έτοιμα, ο Landau πρότεινε το άλμπουμ να γίνει 2πλό κι έως τον Αύγουστο του 1980 είχε  ηχογραφήσει σχεδόν 50 τραγούδια! Το μουσικό ύφος των 20 τελικών τραγουδιών κυμαίνεται από το κλασικό rock’n’roll, στο country και τη folk. Μπορεί να ακουστεί παράταιρο αλλά εύκολα μπορεί κάποιος να ακούσει new wave στοιχεία σε αρκετά τραγούδια του River. To στιχουργικό θέμα των 20 τραγουδιών του River αφορούν την καθημερινότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις, γονικά θέματα, χαρά, τη λύπη, τον έρωτα, το χωρισμό….   

 TO HUNGRY HEART KAI OI RAMONES

Με το πρώτο άκουσμα του δίσκου, σε κερδίζει το Hungry Heart, που ήταν το πρώτο single (No 5 Αμερική) και φυσικά δική του σύνθεση. Η ιστορίας λέει ότι ο Springsteen είχε συναντήσει τον Joey Ramone που του ζήτησε να γράψει ένα τραγούδι για τους Ramones. Για καλή του τύχη (και κακή για τους Ramones), πριν πάει να του δώσει το demo, σταμάτησε στο γραφείο της CBS όπου ενθουσιασμένος που οι Ramones θα έλεγαν ένα τραγούδι του, το έπαιξε σε κάποιο στέλεχος και με προτροπή του μάνατζερ και παραγωγού του,  Jon Landau, το κράτησε  για τον εαυτό του. Ο Landau είδε τη δυναμική του κομματιού και από την άλλη δεν επιθυμούσε να συνεχιστεί η ‘’παράδοση’’ με συνθέσεις του Bruce που είχαν γίνει τεράστιες επιτυχίες από άλλους καλλιτέχνες τα προηγούμενα χρόνια, όπως τα Blinded by the Light (Manfred Mann’s Earth Band), Because the Night (Patti Smith) και Fire (Pointer Sisters. Στα δεύτερα είναι οι Howard Kaylan and Mark Volman, τραγουδιστές των επιτυχημένων Turtles τη δεκαετία του ‘60 και μετέπειτα μέλη του ντουέτου Flo & Eddie.
Ένα άλλο καλό κομμάτι είναι το garage rock (σ.σ. τηρουμένων των αναλογιών!) Two Hearts, ενώ το Independence Day είναι μια μπαλάντα που μιλάει για τη σχέση μεταξύ πατέρα και γιου, που δεν συμφωνούν σε τίποτε, δηλώντας την «ανεξαρτησία» του και να φύγει από το σπίτι. Οι στίχοι είναι εμπνευσμένοι από τη σχέση του Springsteen με τον πατέρα του. Το Crush on You μού ακούγεται σαν Rolling Stones, ενώ το You Can Look (But You Better Not Touch), έχει ένα rockabilly ρυθμό, που ο Boss ξέρει να διαχειριστεί. Από τα μαύρα και δύσκολα τραγούδια είναι το Point Blank που ανοίγει την Γ! πλευρά του βινύλιου, ενώ το ο Cadillac Ranch, έχει ύφος rock της δεκαετίας του 1950 σε στυλ Chuck Berry κι οι στίχοι του αναφέρονται στο ομώνυμο ράντσο που βρίσκεται στο Amarillo του Τέξας (δες Trivia), με στιχουργικές αναφορές στους Junior Johnson, James Dean και Burt Reynolds και με το σαξόφωνο του Clarence Clemons να δένει με τη μελωδία!


Το θέμα των στίχων μιλάει για την παροδικότητα κάθε ύπαρξης και το αναπόφευκτο του θανάτου. Σίγουρα, από τα πιο έξυπνα τραγούδια που γράφτηκαν για το θάνατο.
James Dean in that Mercury '49
Junior Johnson runnin' through the woods of Caroline
Even Burt Reynolds in that black Trans-Am  
Τα Fade Away και Stolen Car, είναι μπαλάντες, διαφορετικού ύφους η κάθε μια, το Ramrod είναι ένα κλασικό rock’n’roll τραγούδι τύπου Springsteen, με τους στίχους να αναφέρονται το αγαπημένο αυτοκίνητό του, ένα Ford του 1932 με κινητήρα Hemi και τέσσερις ταχύτητες για να κλείσει το άλμπουμ με την country μπαλάντα (σε αυτού του τύπου τα τραγούδια, είναι μάστορας), Wreck on the Highway που όπως έχει πει, εμπνεύστηκε τη μελωδία από μια country μελωδία της δεκαετίας του 1930 του Roy Acuff με τον ίδιο τίτλο.
Τελευταίο άφησα, το πανέμορφο ομότιτλο τραγούδι, για το οποίο η αδελφή του Ginny, λέει ότι είναι μια ακριβής περιγραφή της πρώιμης ζωής της με τον σύζυγό της Mickey, με τον οποίο είναι ακόμη παντρεμένη. Στην αυτοβιογραφία του το 2016, ο Springsteen επιβεβαίωσε ότι έγραψε το τραγούδι ως φόρο τιμής στην αδερφή του και στον κουνιάδο του. Η χρήση της φυσαρμόνικας, στοιχειώνει το τραγούδι αλλά και τον ακροατή, που μεταφέρεται νοητικά σε εικόνες far west. Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα καλύτερα τραγούδια του.
Όπως είπε ο ίδιος, το ρεφρέν και το τέλος του τραγουδιού είναι εμπνευσμένα από τους στίχους της επιτυχία του Hank Williams, Long Gone Lonesome Blues(1950). Οι συνολικές πωλήσεις του άλμπουμ, ξεπερνούν τα 6.500.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ
Την κυκλοφορία του The River (No1 Αμερική, Νο2 Μ.Βρετανία), ακολούθησε 11μηνη(!) περιοδεία, η οποία πέρασε και από την Ευρώπη. Μετά το τέλος της, ο Clarence Clemons πήγε στη Χαβάι και …παντρεύτηκε με κουμπάρο τον Springsteen, οι Weinberg και Van Zandt ακολούθησαν το…παράδειγμα του Clemons. Πιο σοφός ο Springsteen, χώρισε με την ηθοποιό Joyce Heyser αλλά λίγα χρόνια αργότερα παντρεύτηκε κι αυτός.
Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το εσωστρεφές αλλά πολύ ξεχωριστό Nebraska(1982).   
ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Η φωτογραφία του Springsteen τραβήχτηκε από τον Frank Stefanko, ο οποίος προηγουμένως τράβηξε τη φωτογραφία στο Darkness on the Edge of Town. Ο Springsteen ήθελε η φωτογραφία εξωφύλλου να είναι "νηφάλια και σοβαρή" και φοράει το κλασικό καρό πουκάμισο, κυττάζοντας την κάμερα. Η σχεδίαση του εξώφυλλου έγινε από τον  Jimmy Wachtel.
TRIVIA

Το Cadillac Ranch βρίσκεται στο Amarillo του Texas και στην ουσία είναι ένας υπαίθριος χώρος τέχνης, που δημιούργησαν το 1974 οι Chip Lord, Hudson Marquez και Doug Michels. Το έργο αποτελείται από 10 Cadillacs, όλες  μοντέλα 1949–1963,  θαμμένα με το μπροστά μέρος στο έδαφος. Τα αυτοκίνητα έχουν κλίση στην ίδια γωνία με τις πυραμίδες της Γκίζας. (από τη Wkipedia).   

O John Hammond Jr. (1910– 1987) ήταν σημαντική δισκογραφική προσωπικότητα που έμεινε στην ιστορία αφού υπέγραψε στη CBS ονόματα όπως τους Bob Dylan, Bruce Springsteen, Benny Goodman, , Billie Holiday, Count Basie, Teddy Wilson, Big Joe Turner, Pete Seeger, Aretha Franklin, George Benson, Freddie Green, Leonard Cohen, Stevie Ray Vaughan, Mike Bloomfield κ.α. Είχε δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στους blues καλλιτέχνες καθώς ήταν γιός του μπλουζίστα John P. Hammondμ και ήταν από τους ανθρώπους που ανέδειξαν τα τραγούδια του Robert Johnson.
Toν Δεκέμβριο του 2011, κυκλοφόρησε το box set, The Ties That Bind: The River Collection, με 52 τραγούδια σε 4 CDs, 3DVDs ή 2Blu-ray discs. Τα πρώτα 2 CDs περιέχουν το άλμπουμ The River, remastered και το τρίτο, ακυκλοφόρητα τραγούδια που ΔΕΝ συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ και διαβάσατε γι αυτά στην αρχή του κειμένου.
Το 4ο CD περιέχει επίσης το άλμπουμ Outtakes από τις ηχογραφήσεις του e The River . Το DVD ή Blu-ray, περιέχει ένα 60λεπτο ντοκιμαντέρ και μια συνέντευξη με τον Springsteen.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

3/5/24

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ THE RIVER

 Τέσσερα χρόνια πριν ο Boss εκτοξευθεί στα πέρατα τηs οικουμένηs με το πολυπλατινένιο Born in the USA, κυκλοφόρησε το The River, ένα μουσικά και στιχουργικά ακατέργαστο διαμάντι ποιοτικήs δημιουργίαs, που σηματοδοτεί το αποκορύφωμα τηs έμπνευσηs ενόs γνήσιου καθαρόαιμου καλλιτέχνη. Σεμνόs προσγειωμένοs και λιτόs μαs μεταφέρει νοερά με τιs ιστορίεs που περιγράφει, στιs φτωχογειτονιέs του New Jersey που μεγάλωσε, και μαs αφηγείται με αφοπλιστική ειλικρίνεια και αμεσότητα τη ζωή του μέσου Αμερικανού χωρίs ωραιοποιήσειs υπερβολέs και αβανταδόρικουs ηρωισμούs. με βαθιά ενσυναίσθηση ρεαλισμό και συνειδητοποιημένη εμπειρική γνώση τηs ζωήs και των προβλημάτων τηs, ο Bruce μεταλαμπαδεύει τα προσωπικά του βιώματα στουs απλούs ανθρώπουs, επειδή διαθέτει το μαγικό χάρισμα του τροβαδούρου που λέει αλήθειεs και εκπέμπει τη μουσική του με τον πιό αυθόρμητο τρόπο του να είναι πειστικόs ώστε να κάνει τουs απανταχού θαυμαστέs του να ταυτίζονται μαζί του. εσωστρεφήs λυρικόs και πολιτικοποιημένοs, τραγουδάει με τη σχεδόν δραματική και συχνά μελαγχολική φωνή του, αλλά το πηγαίο συναίσθημα βγαίνει πάντα αβίαστα και καταλυτικά. κι αυτό μπορεί να εκτείνεται απ την έκρηξη ενόs θυμωμένου ροκά μέχρι τη ρομαντική διάθεση κατάθεσηs ψυχήs για τη φιλία την αγάπη τον χωρισμό τον πόνο τηs απόρριψηs και όλα αυτά τα απλά πράγματα που απασχολούν τουs ανθρώπουs. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε οτι στην υλοποίηση αυτού του έργου, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η αγαπημένη του E Street Βand, οι επί δεκαετίεs μουσικοί του φίλοι τουs οποίουs ο ίδιοs αποκαλεί οικογένειά του! Πολλά τα σπουδαία κομμάτια του δίσκου, εκτόs απ το ομώνυμο, τα Hungry heart, Independence day, Cadillac ranch και άλλα, αγαπημένο μου απ τη πρώτη στιγμή που το άκουσα είναι το Point black, που με ταξιδεύει στα ατελείωτα αμερικάνικα highways!  Η διαχρονική αυθεντικότητα έχει ονοματεπώνυμο: Bruce Springsteen!





Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου