ΠΟΤΕ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ Η ΛΕΞΗ F@CK ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


 Όσοι είστε τακτικοί αναγνώστες του Rockmachine.gr, θα θυμάστε ότι αναφερθήκαμε, κάποια στιγμή, στο πώς η ανατρεπτική δεκαετία του ’60 έκαμψε τις τελευταίες αντιστάσεις του μεταπολεμικού καθωσπρεπισμού, αφήνοντας ελεύθερη τη βωμολοχία μέσα στους στίχους των τραγουδιών, ιδίως μάλιστα την κατ’ εξοχήν «ακατάλληλη» λέξη fuck. (Όσοι δεν το θυμάστε, μπορείτε να ανατρέξετε εδώ: https://www.rockmachine.gr/2023/11/fck.html). Είχαμε δει λοιπόν, ότι η οριστική καθιέρωση της λέξης επιτεύχθηκε το 1969, μέσα από το τραγούδι We Can Be Together των Jefferson Airplane. Οπότε, δεν θα ήταν και μεγάλη έκπληξη, αν σας λέγαμε ότι υπεύθυνοι για την πρώτη φορά που ακούστηκε η λέξη fuck στην τηλεόραση, ήταν και πάλι οι Jefferson Airplane, ειδικότερα βεβαίως η τραγουδίστριά τους Grace Slick.
Η όμορφη και ταλαντούχα Grace Slick ήταν μια εμβληματική μορφή της επαναστατημένης νεολαίας, του χίπικου κινήματος και της αντικουλτούρας. Σε όλη την διάρκεια της ακμής των Jefferson Airplane, η Slick αποτελούσε την ενσάρκωση του ρέμπελου πνεύματος και του αντισυμβατικού λόγου. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να υπάρξει κάποιος καταλληλότερος από αυτήν, για να ισοπεδώσει τον τελευταίο προμαχώνα του συντηρητισμού, που ήταν τότε η τηλεόραση. Το ζήτημα δεν ήταν πια το αν θα το επιχειρούσε, αλλά το πότε. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις το υπέρτατο ταμπού (διότι αυτό ακριβώς αντιπροσώπευε η λέξη fuck), πρέπει να επιλέξεις πολύ προσεκτικά τη στιγμή. Αλλιώς θα έχεις την τύχη του Άγγλου θεατρικού κριτικού Kenneth Tynan, ο οποίος χρησιμοποίησε απερίσκεπτα τη λέξη fuck ως συνώνυμο του σεξ, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής, προξενώντας θύελλα αντιδράσεων. Υπήρξαν ακόμα και κάποιοι, που έστειλαν γράμμα στη Βασίλισσα, ζητώντας να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο Tynan με μερικές γερές ξυλιές στον πισινό!



Η ιδανική ευκαιρία δόθηκε πολύ σύντομα. Ήταν τον Αύγουστο του 1969, μόλις μία ημέρα μετά το φεστιβάλ του Woodstock, στο φημισμένο show του Dick Cavett, όπου είχαν προσκληθεί οι Jefferson Airplane, καθώς και η Joni Mitchell, o David Crosby και ο Stephen Stills. Ήταν τόσο πρόσφατο το φεστιβάλ, που -λένε ότι- οι θεατές του show δεν είχαν καν προλάβει να καθαρίσουν τα ρούχα τους από τις λάσπες του Woodstock. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ελευθερίας και ξενοιασιάς που προξένησε το ιστορικό φεστιβάλ, ο Dick Cavett ζήτησε από τους Jefferson Airplane να παίξουν live το τραγούδι We Can Be Together, στο οποίο υπάρχει ο περίφημος στίχος “Up against the wall, motherfuckers”. Η Grace Slick προειδοποίησε τον Cavett ότι δεν θα ανεχόταν καμιά λογοκρισία. Εκείνος συμφώνησε ανεπιφύλακτα, αναλαμβάνοντας προσωπικά την όποια ευθύνη θα προέκυπτε. Όπως είπαμε όμως, ο αντίκτυπος του Woodstock ήταν ακόμα πολύ έντονος και κανείς δεν θα τολμούσε να χαλάσει αυτή την εικόνα. Τουλάχιστον, όχι ακόμα!
Έτσι έγινε λοιπόν και πρωτακούστηκε η λέξη fuck στην τηλεόραση, για να αποτελέσει στη συνέχεια το έναυσμα μιας αληθινής επανάστασης, στην οποία πρωτοστάτησαν οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της αντικουλτούρας, μεταδίδοντας τις αρχές και τις αξίες του Woodstock πολύ πέρα από τον απόηχο του φεστιβάλ. Και -μεταξύ μας- συντηρώντας αυτή την εικόνα της «άτακτης» Grace Slick, που ήταν τόσο ελκυστική, εκείνα τα χρόνια.
ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

20/5/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου