MANOWAR - HELL ON STAGE(1999)

 

Οι Manowar μαζί τους Iron Maiden και τους Metallica αποτελούν αναμφίβολα από τα μεγαλύτερα ονόματα του heavy metal. Η συνθετική ικανότητα του αρχηγού Joe De Maio και η θεϊκές ερμηνείες του θεού Eric Adams έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στην μουσική μας. Θα χρειαστεί να περάσουν 15 ολόκληρα χρόνια από την δημιουργία τους έως ότου κυκλοφορήσουν το πρώτο τους live, το διπλό Hell on Wheels (1997), που προβλημάτισε παρά ικανοποίησε τους φίλους του συγκροτήματος.
Η αμέσως επόμενη κυκλοφορία θα είναι το πολύ καλό – επίσης διπλό cd - Hell On Stage (1999), που θα βάλλει και πάλι τα πράγματα στην θέση τους. Το υλικό ηχογραφήθηκε κατά την διάρκεια της περιοδείας του συγκροτήματος για το προηγούμενο live άλμπουμ. Το setlist του πρώτου cd περιέχει κομμάτια από τα 4 πρώτα κλασικά άλμπουμ των βασιλιάδων του επικού metal, που σπάνια εμπεριέχονταν στο setlist των Αμερικανών αποτελώντας το δυνατό χαρτί της κυκλοφορίας. Οι μεγάλες σε διάρκεια επικές συνθέσεις αυτής της περιόδου με κομμάτια όπως τα Gates Of Valhalla, Bridge Of Death και Guyana (Cult of the Damned) προκαλούν δέος και μόνο στο άκουσμά τους. Το δεύτερο cd περιέχει κομμάτια από την τότε νεότερη δισκογραφία τους με το βάρος να πέφτει σε μπαλάντες και συνθέσεις με power metal επιρροές όπως τα Blood Of The Kings, Heart Of Steel και Master Of The Wind που μόνο αδιάφορες δεν περνούν.
Η σύνθεση του συγκροτήματος με τους Eric Adams (φωνητικά), Joey DeMaio (μπάσο), Karl Logan (κιθάρες) και Scott Columbus (τύμπανα) είναι ενδεχομένως η τεχνικά αρτιότερη εισφέροντας τα μέγιστα στην ανάδειξη των κομματιών. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στον τεράστιο Eric Adams, η ερμηνευτική δεινότητα του οποίου ανεβάζει επίπεδο τις συνθέσεις διασκεδάζοντας φήμες της εποχής ότι έχει χάσει την φωνή του. Οι Έλληνες φίλοι του συγκροτήματος είχαμε εξάλλου την ευκαιρία να τον απολαύσουμε ζωντανά.
Στα συν του άλμπουμ είναι και το ότι το συγκρότημα μένει πιστό στην εκτέλεση των συνθέσεων αποφεύγοντας υπερβολές του παρελθόντος. Τα δύο solos του DeMaio θα μπορούσαν εύκολα να έχουν παραληφθεί και να έχουν αντικατασταθεί από τουλάχιστον δύο ακόμα συνθέσεις από την ένδοξη δισκογραφία των Αμερικανών.


Η πολύ καλή παραγωγή (σε αντίθεση με την τραγική παραγωγή του Hell on Wheels) και ο κρυστάλλινος ήχος εισφέρουν τα μέγιστα στο τελικό αποτέλεσμα.
Το Hell On Stage αποτελεί ιδανική πρόταση για όσους θέλουν να γνωρίσουν το τεράστιο αυτό συγκρότημα. Οι φίλοι των Manowar το έχουν ήδη. Οι φανατικοί φίλοι των Αμερικανών αγοράσαμε την deluxe έκδοση με bonus EP με τρία ζωντανά κομμάτια από τις εμφανίσεις τους στην Γερμανία μεταξύ των οποίων και το περίφημο Herz aus Stahl...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

13/4/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου