LEON RUSSELL: ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΟΝΤΑΣ BLUES, COUNTRY, RHYTHM 'N' BLUES, SOUTHERN ROCK KAI BLUEGRASS....

 

O Leon Russell ήταν ένας εξαιρετικός λευκός μουσικός του Rhythm blues που ανακάτεψε σε σωστές δόσεις το rock and roll,την country, το gospel, το bluegrass,το  rhythm and blues και το southern rock, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια δισκογραφία με πολύ ενδιαφέρον! Γεννημένος το 1942, στο Lawton της Oklahoma, ο Claude Russell Bridges όπως ήταν το κανονικό του όνομα, ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία 4 ετών και στο γυμνάσιο έπαιζε στους Fencemen, μαζί με τον David Gates των Bread! Στη μεγάλη καριέρα του έπαιξε σε δίσκους των Beach Boys, Dick Dale και Jan and Dean, πριν ξεκινήσει τη δική του καριέρα, ενώ έπαιξε σαν session μουσικός σε δίσκους των Bob Dylan, Frank Sinatra, Ike & Tina Turner και Rolling Stones.              
Ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του σε ηλικία 14 ετών παίζοντας σε clubs της Tulsa για να βρεθεί στους Starlighters όπου έπαιζε και ο J. J. Cale! Την ίδια εποχή, ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας και σταδιακά άρχισε να παίζει σαν session μουσικός σε ηχογραφήσεις των Ronettes, Crystals και Darlene Love ενώ έπαιξε και στο άλμπουμ του Phil Spector A Christmas Gift for You from Phil Spector. Σιγά σιγά, πέρασε από το στάδιο του session μουσικού σε αυτό του συνθέτη, συνσυνθέτοντας τις επιτυχίες των Gary Lewis and the Playboys, Everybody Loves a Clown και She's Just My Style για να φθάσουμε στο 1965 όπου κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του μικρό δίσκο, με τίτλο Everybody's Talking 'Bout the Young. To 1968 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Look Inside the Asylum Choir μαζί με τον Marc Benno για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στο δισκογραφικό κομμάτι, ιδρύοντας την Shelter Records, μαζί με τον Denny Cordell. Η εταιρεία είχε διάρκεια ζωής 12 χρόνια, από το 1969 έως και το 1981. Το 1969 συμμετείχε στην ομάδα μουσικών που έπαιξαν και περιόδευσαν με τους Delaney & Bonnie όπου γνώρισε τον George Harrison. Η πρώτη συνθετική επιτυχία του ήταν το τραγούδι Delta Lady του Joe Cocker, με το άλμπουμ Joe Cocker να φθάνει Νο11, σε παραγωγή του Russell.

Ακολούθησε η περιοδεία Mad Dogs & Englishmen για να φθάσουμε στο πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο το όνομά του όπου περιείχε τη σύνθεσή του A Song for You, που διασκευάστηκε από περισσότερους από 40 τραγουδιστές! Η γνωριμία του με τον George Harrison τον έφερε να παίζει πιάνο στο άλμπουμ των Badfinger, Straight Up(1971, Apple Records) και την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στη φιλανθρωπική συναυλία Concert for Bangladesh, ενώ συνόδευσε τους Harrison και Dylan στα τραγούδια τους! Ακολούθησαν τα προσωπικά του άλμπουμ Leon Russell and the Shelter People(1971, Νο 17 Αμερική) και Asylum Choir II (1971) για να φθάσουμε στο 1972 και στο Carney(No2 Αμερική) που ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του, βγάζοντας 2 επιτυχίες, τα Tight Rope και This Masquerade.


Τα χρήματα που έβγαλε από τις περιοδείες και τους δίσκους, αγόρασε το studio The Church Studio όπου ηχογράφησαν πολλοί επώνυμοι μουσικοί (Willie Nelson, Eric Clapton, Bonnie Raitt,, JJ Cale, the Gap Band, Freddie King, Phoebe Snow, Peter Tosh κ.α).

 Ακολούθησε μια σειρά άλμπουμ με πιο πετυχημένο το Leon Live (1972, Νο 9 Αμερική) για να βγάλει ακόμα μια επιτυχία στους μικρούς δίσκους, το   Lady Blue, από το άλμπουμ Will o' the Wisp.
Το 1976 αποχώρησε από την Shelter Records και ίδρυσε τη δική του εταιρεία Paradise Records. Την ίδια χρονιά, συνσυνέθεσε με την Barbra Streisand το τραγούδι Lost Inside of You για την ταινία A Star Is Born(το τραγούδι ερμήνευσαν η Streisand κι ο Kris Kristofferson). Από το 1973 και μετά το Leon Live, κυκλοφόρησε έως το 1980, 10 άλμπουμ με πιο πετυχημένο το Will O' the Wisp(1975). Τη δεκαετία του 80 συνέχισε να ηχογραφεί και να εμφανίζεται σε περιοδείες, με σημαντικότερη την περιοδεία μαζί με τον Edgar Winter (1988-89). Καθ’ όλες τις δεκαετίες του 90, 00 αλλά και 10, συνέχισε να ηχογραφεί με τελευταία ηχογράφησή το άλμπουμ On a Distant Shore(2017). Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών μετά, από εγχείρηση καρδιάς.




Το είδος μουσικής που υπηρέτησε με περίσσια διάθεση αλλά και ταλέντο ο Leon Russell δεν είναι δημοφιλές στην Ευρώπη, αλλά τουλάχιστον ο κόσμος τον γνώρισε τόσο με το Delta Lady όσο και με το Tight Rope. Ιδιαίτερα η χαρακτηριστική ένρινη φωνή του σε συνδυασμό με την εμφάνισή του, δημιουργούσε μια μοναδική μουσική εικόνα αλλά και ένα ήχο που έμεινε στην ιστορία ως Tulsa sound.
TRIVIA
Τον Οκτώβριο του 1969 ηχογράφησε στο Olympic Studios του Λονδίνου, το Get a Line on You, με τους Μick Jagger, Ringo Starr ντραμς ενώ είναι αδιευκρίνιστο αν παίζουν και οι Bill Wyman μπάσο και Mick Taylor κιθάρα. Το τραγούδι παρέμεινε ακυκλοφόρητο έως το 1993, ενώ οι Rolling Stones το ηχογράφησαν με τίτλο Shine a Light στο άλμπουμ τους Exile on Main St.με τον Billy Preston στο πιάνο και τον Charlie Watts στα ντραμς.  


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Leon Russell and the Shelter People (1971)
Carney (1972)
Leon Live (1993)
Hank Wilson's Back Vol. I(1973)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

15/4/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου