«ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΖΩΗ. ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΜΕ». ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ EASY LIVIN- URIAH HEEP.

 

Το 1972 ήταν μια μαγική χρονιά τους Uriah Heep. Όχι μόνο γιατί κυκλοφόρησαν το αγαπημένο μου άλμπουμ Demons and Wizards τους αλλά γιατί την ΙΔΙΑ χρονιά κυκλοφόρησαν και το Magician’s Birthday, ένα ακόμα σπουδαίο άλμπουμ. Όμως το Demons and Wizards ήταν αυτό που μας κατέκτησε, με προπομπό το Easy Livin’ που εξελίχθηκε σε signature song. Τότε, στις αρχές της δεκαετίας του 70, δεν υπήρξε σχολική τάξη που να μην έχει 2-3 ροκάδες που είχαν ανακαλύψει το τραγούδι. Σύνθεση του δημιουργικού Ken Hensley, ο τίτλος, προήλθε μετά από μια συζήτηση που είχαν μέσα σε ένα ταξί, επιστρέφοντας σπίτια τους, μετά από μια μαραθώνια τριήμερη ηχογράφηση σε studio. «Βιαζόμασταν να τελειώσουμε το άλμπουμ (σ.σ. Demons and Wizards) για να φύγουμε για περιοδεία. Μιλάγαμε και κάποιος από εμάς είπε πώς οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουμε μια τόσο εύκολη ζωή (we have such an easy life), παίζουμε, παίρνουμε τα χρήματα και πάμε σπίτια μας. Οι λέξεις «εύκολη ζωή» κόλλησαν στο μυαλό μου κι όταν μπήκα σπίτι μου, κάθισα στο πιάνο και σε δέκα λεπτά το είχα τελειώσει λέει ο Hensley. Η μελωδία του ήταν ένα ασταμάτητος ύμνος στο κυνήγι των ελπίδων και των φιλοδοξιών, ακόμη κι αν παραμένουν δελεαστικά απρόσιτες. Το τραγούδι  έφθασε έως το Νο 39 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων και ΔΕΝ μπήκε καν στο αγγλικό chart! Ακούγοντας το άλμπουμ, εύκολα καταλαβαίνεις την πολυπλοκότητα των Circle Of Hands, Paradise/The Spell και του πανέμορφου Rainbow Demon σε αντίθεση με την καλπάζουσα διάθεση του Easy Livin’. Αν και υπήρξαν ορισμένα τραγούδια των Uriah Heep που είχε τραγουδήσει ο Hensley (Look At Yourself, Lady in Black και High Priestess), αυτή τη φορά δεν μπήκε στον πειρασμό να το τραγουδήσει. «Όχι με έναν τραγουδιστή σαν τον Byron να βρίσκεται δίπλα μου. Ήταν ένας χαρισματικός ερμηνευτής με καλή φωνή και η ερμηνεία του έδωσε φτερά στο τραγούδι. Μπορούσε να πάρει ένα τραγούδι και να το μετατρέψει σε μαγεία» είπε ο Hensley για τον πρώην σύντροφό του, ο οποίος πέθανε το 1985 μετά από επιπλοκές από υπερβολική κατανάλωση  αλκοόλ. «Ήταν διαφορετικός τραγουδιστής – έφερνε περισσότερο στην pop παρά στο rock”.

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, το Easy Livin’ παραμένει το πιο γνωστό τους τραγούδι όσο και ένας από τους σπουδαίους ύμνους της χρυσής εποχής τoυ rock, κάνοντας το συγκρότημα να αλλάξει επίπεδο, προσέφεραν μια εναλλακτική λύση στο heavy blues των Led Zeppelin ή στο αρχέγονο heavy των Black Sabbath και τον ήχο των Deep Purple.
Ο Hensley έφυγε από το συγκρότημα το 1980, αφήνοντας το μοναδικό εναπομείναν αρχικό μέλος τον Mick Box να τους καθοδηγεί. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Hensley έχει να θυμάται μόνο τις όμορφες αναμνήσεις από το τραγούδι και εκείνη την ανεπανάληπτη εποχή. «Έχω παίξει Easy Livin» με πολλούς σπουδαίους μουσικούς, αλλά κανείς δεν μπορεί να το παίξει όπως οι Uriah Heep»!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

6/4/24


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου