ΠΩΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΝ ΤΑ (ΠΟΛΛΑ) ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΟΙ BEATLES

 

Ποιος να το έλεγε άραγε, εκεί πίσω στο 1957,τότε που ο 15χρονος Paul McCartney και ο 14χρονος George Harrison εντάχθηκαν στο συγκρότημα The Quarrymen του 17χρονου John Lennon, ότι λίγα χρόνια αργότερα θα γίνονταν οι πιο πετυχημένοι μουσικοί όλων των εποχών! Ποιος να περίμενε ότι οι Quarrymen, από ένα εφηβικό γκρουπάκι, που έπαιζε τη μουσική skiffle του Merseyside (ένα είδος country, ας το πούμε, της περιοχής του Λίβερπουλ), θα εξελίσσονταν στους μοναδικούς και ανεπανάληπτους Beatles, που κατέκτησαν όλον τον κόσμο με τα τραγούδια τους, αλλά και το στυλ τους και τον τρόπο ζωής τους!
Οι Beatles εκτοξεύθηκαν στην κορυφή μέσα σε μια τριετία, από το 1960 μέχρι το 1963. Μέσα στο διάστημα αυτό μετονομάστηκαν από Quarrymen σε Beatles, πήραν για ντράμερ τους τον Rigo Starr, μειώθηκαν από 5 μέλη σε 4 (με την αποχώρηση του Peter Sutcliffe) και πήραν για manager τον οξυδερκή και δραστήριο Brian Epstein. Χάρη στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του Epstein, οι Beatles, αφού εγκαταστάθηκαν μονίμως στις πρώτες θέσεις των Βρετανικών charts, όρμησαν και στην αμερικάνικη αγορά, την οποία κατέλαβαν ολοκληρωτικά, χάρις κυρίως στην ιστορική τους εμφάνιση στο φημισμένο Ed Sullivan Show, τον Φεβρουάριο του 1964. Τέτοια ήταν η απήχηση της εμφάνισής τους, που λίγες ημέρες αργότερα, συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου 1964, οι Beatles καταλαμβάνουν τις 5 πρώτες θέσεις του Top 100, ενώ άλλα 7 τραγούδια τους φιγουράρουν σε χαμηλότερες θέσεις της ίδιας λίστας, σηματοδοτώντας έτσι το ξεκίνημα του British Invasion.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, οι Beatles αφήνουν βαθύ το ίχνος τους, επισκιάζοντας οποιαδήποτε προηγούμενη επιτυχία άλλων μουσικών, σπάζοντας ρεκόρ που έμοιαζαν άπιαστα, και εδραιώνοντας τη θέση τους στην Ιστορία με κάθε καινούργιο άλμπουμ που κυκλοφορούσαν. Η λατρεία του κόσμου ήταν τέτοια, τα ουρλιαχτά υστερίας των νεαρών οπαδών (κυρίως των κοριτσιών) ήταν τόσο έντονα, που το 1966 οι Beatles ένιωσαν υποχρεωμένοι να σταματήσουν τις live εμφανίσεις, κάτι όμως που τους έδωσε τη δυνατότητα να αφοσιωθούν στη μουσική τους και να παρουσιάσουν στη συνέχεια τα καλύτερα άλμπουμ της καριέρας τους. Στη διάρκεια αυτής της δεύτερης πενταετίας των ‘60s, από το 1966 έως το 1970, ηγήθηκαν του ψυχεδελικού κύματος και εξύψωσαν την ροκ μουσική σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, τα οποία απολαύσαμε εμείς στη συνέχεια, κατά τη δεκαετία του ’70, από τους επιγόνους των Beatles.

Τέτοια εμπορική επιτυχία δεν είχε σημειώσει κανένας μουσικός ως τότε. Ήταν προφανές, ότι οικονομικά, οι Beatles είχαν υπερβεί κατά πολύ το όριο φτώχειας (για να το πούμε κάπως σεμνά). Φαινόταν άλλωστε αυτό από το αυτοκίνητο, που οδηγούσε εκείνη την εποχή ο John Lennon, μια ειδική παραγγελία Rolls Royce Phantom V, βαμμένη ψυχεδελικά.

Κι όμως, υπήρχαν βαριά σύννεφα στον «Παράδεισο». Όπως τα λέει πολύ παραστατικά ο George Harrison στο τραγούδι του Taxman (1966), το συγκρότημα είχε διαρκείς απώλειες εσόδων, από τότε που ιδρύθηκε, κυρίως λόγω της εφορίας. Έτσι, το 1967 ίδρυσαν την εταιρία Apple, με στόχο να συμμαζέψουν τις δραστηριότητές τους και τα κέρδη τους κάτω από μια ομπρέλα, επιδιώκοντας παράλληλα και την -κατά το δυνατόν- ελάφρυνση της βαρύτατης φορολογίας που είχαν να αντιμετωπίσουν. Υπήρχαν βεβαίως και άλλου είδους απειλές, όπως ο αδίστακτος Allen Klain, ή και άλλοι καιροσκόποι και απατεώνες, που είχαν διαρκώς στο μάτι τα τεράστια έσοδα των Beatles. Πριν την ίδρυση της Apple, και πριν από τον αιφνίδιο θάνατο του Brian Epstein, οι Beatles τα μοίραζαν όλα στα ίσα. Ο Epstein κρατούσε το 25% των ακαθάριστων εσόδων (έτσι είχαν συμφωνήσει μαζί του) και τα τέσσερα παιδιά μοιράζονταν το υπολειπόμενο 75%. Αυτό όμως δεν μπορούσε να διαρκέσει πολύ. Σύντομα, οι βασικοί συνθέτες του γκρουπ, οι Lennon και McCartney, έφτιαξαν δική τους εταιρία, τη Northern Songs, μέσω της οποίας διαχειρίζονταν τα συγγραφικά δικαιώματα και τα αντίστοιχα κέρδη, που προέκυπταν από τις πωλήσεις των δίσκων, αλλά και διαφόρων άλλων προϊόντων. Όπως ήταν φυσικό, το παράδειγμά τους ακολούθησαν και ο Harrison (εταιρία Harrisongs) και ο Ringo Starr (εταιρία Startling Company). Παρά τις όποιες μεταξύ τους διαφορές πάντως, τα έσοδα παρέμεναν πολύ ψηλά για όλα τα μέλη του γκρουπ.    
ΠΟΣΑ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ BEATLES;


Δεδομένου ότι μιλάμε για ένα από τα πιο επιτυχημένα μουσικά σχήματα όλων των εποχών, αλλά και για ένα ανεκτίμητο εταιρικό όνομα, η απάντηση στην ερώτηση «πόσα έβγαλαν οι Beatles» είναι πολύ απλή: ένα σκασμό! Ο ακριβής προσδιορισμός των κερδών τους είναι λίγο δύσκολος και περιλαμβάνει σύνθετους παράγοντες, όπως πωλήσεις δίσκων, συναυλίες, merchandise, άδειες χρήσης και δικαιώματα. Για να πάρουμε μια ιδέα, η εταιρία τους Apple Corp είχε ημερήσιο τζίρο $ 67.000, ενώ οι πωλήσεις δίσκων, για το διάστημα 1962-1970, είχαν αποφέρει 17.000.000 δολάρια εκείνης της εποχής, που σε σημερινά λεφτά, θα απέφεραν σε κάθε ένα από τα 4 μέλη, περίπου $ 16 εκατ.
ΠΟΣΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο PAUL McCARTNEY;
O Paul ήταν, ούτως ή άλλως, πολύ πλούσιος το 1970. Έγινε όμως πολύ πλουσιότερος στη συνέχεια, χάρη στον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο συγκρότημα των Wings, αλλά και στην πολύ επιτυχημένη σόλο καριέρα του, για να μην μιλήσουμε για τις σωστές επενδύσεις του σε γεωργική γη. Τέλος πάντων, για να μην μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, η σημερινή περιουσία του Paul εκτιμάται σε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.



ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

29/4/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου