ROCK ΚΑΙ SOUL ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ OSCAR


 Παρακολουθώντας τη νύχτα της Κυριακής 10 Μαρτίου ή αν προτιμάτε τα χαράματα της Δευτέρας τα βραβεία Oscar, που εδώ που τα λέμε ήταν αναμενόμενα, όσο κι αν θέλαμε να κερδίσει ο Λάνθιμος, το σκηνοθεσίας ή Ταινίας. Εκείνο που πραγματικά  στενοχωρήθηκα ήταν για το βραβείο Μουσικής που ΔΕΝ πήρε ο Άγγλος μουσικός Jerskin Fendrix (πραγματικό όνομα Joscelin Dent-Pooley) για την  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ μουσική του, που στην ουσία ήταν ήχοι, στο Poor Things (το βραβείο πήρε ο Ludwig Göransson για την ταινία Oppenheimer). Μιλώντας ή καλύτερα γράφοντας για μουσική, το Oscar για τραγούδι που ακούστηκε σε τιανία, πήγε στην Billie Eilish και στον αδελφό της Finneas O'Connell για το What Was I Made For? που ακούστηκε στην ταινία Barbie. Για την ιστορία, τα δύο αδέλφια έγινα οι πιο νέοι άνθρωποι που έχουν βραβευτεί 2 φορές με Oscar!!
Έτσι σκέφτηκα ένα άρθρο με τους Rock stars (και pop και soul) που έχουν κερδίσει το αγαλματάκι!
Πρώτοι και ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ οι Beatles, που κέρδισαν το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού χάρη στο ντοκιμαντέρ τους Let It Be(1970). Η ταινία παρουσιάζει το συγκρότημα να κάνει πρόβες και να ηχογραφεί τα τραγούδια που τελικά ήταν το τελευταίο άλμπουμ τους. Αρχικά το Let it Be,  είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί μόνο στην τηλεόραση, αλλά εξελίχθηκε σε ταινία μεγάλου μήκους με το τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ να δείχνει τη διάσημη εμφάνισή τους στην ταράτσα της δισκογραφικής τους εταιρείας Apple. Όταν το συγκρότημα κέρδισαν το Όσκαρ στα 43α Βραβεία Όσκαρ, κανένα μέλος τους δεν παρευρέθηκε για να παραλάβει το αγαλματάκι και το παρέλαβε ο Quincy Jones, σαν μουσικός διευθυντής της βραδιάς!
Ο Bruce Springsteen κέρδισε το βραβείο Oscar  για το τραγούδι του που φυσικά ερμήνευσε ο ίδιος, Streets of Philadelphia, για την ταινία Philadelphia(1993). Ανταγωνιστές του εκείνη τη βραδιά ήταν 2 βαριά ονόματα, αυτά των Neil Young και Janet Jackson. Για την ιστορία, το Streets of Philadelphia, κέρδισε 4 βραβεία Grammy, το αντίστοιχο βραβείο Oscar για τη μουσική.


Η προσωπική καριέρα του Phil Collins εκτινάχθηκε και το 1999 κέρδισε το βραβείο για το Τραγούδι You'll Be in My Heart  που γράφτηκε για την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ταρζάν»(1999). Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ντράμερ των Gensesis ήταν υποψήφιος για το αγαλματάκι αφού στο παρελθόν ήταν υποψήφιος 2 φορές, το 1989 για το τραγούδι Two Hearts από την ταινία Buster και το 1985 με Against All Odds (Take a Look at Me Now για την ταινία Against All Odds.
Δεν θυμάμαι πόσες φορές έχω δει τη Γυναίκα με τα Κόκκινα(1984), Woman in Red οφείλω να ομολογήσω όχι για το τραγούδι του Steve Wonder αλλά για την συμπρωταγωνίστρια Kelly LeBrock, η οποία πήγε και παντρεύτηκε τον σωματοφύλακά της και μετέπειτα πρωταγωνιστή σε ταινίες ξύλου Steven Seagal (λες και χαθήκαμε εμείς).  Στην ταινία έπαιζε ο γεμάτος ταλέντο Gene Wilder, αλλά η κληρονομιά της ταινίας θα είναι για πάντα συνδεδεμένη με το εξαιρετικά πετυχημένο τραγούδι του Stevie Wonder, I Just Called to Say I Love You. Δεν ήταν καθόλου έκπληξη που στα 57α Βραβεία Όσκαρ, ο Wonder πήρε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, κερδίζοντας τους Kenny Logins (Footloose), Phil Collins (Against All Odds) και Ray Parker Jr. (Ghostbusters). Το I Just Called to Say I Love You παραμένει το τραγούδι με τις περισσότερες πωλήσεις στην καριέρας του Wonder που πήρε το βραβείο στο όνομα Nelson Mandela, με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να τον αποκλείει από όλα τα ραδιόφωνα (δεν είχε πέσει ακόμα το apartheid καθεστώς).  

Τεράστιος συνθέτης, ερμηνευτής και προσωπικότητα ο ο Issac Hayes με την απαλή βαρύτονη φωνή του, κέρδισε το βαρύτιμο αγαλματάκι το 1971 για τη σύνθεσή του στο instrumental Theme From Shaft, κερδίζοντας ταυτόχρονα τον άτυπο τίτλου του τρίτου Αφροαμερικάνου που κέρδισε Όσκαρ και ο πρώτος που κέρδισε σε κατηγορία μη υποκριτικής.
Είναι δυνατόν να λείπει το ταλέντο του Prince από ένα τέτοιο άρθρο. O Prince Rogers Nelson κέρδισε το αγαλματάκι στα 57α βραβεία για τη μουσική (score), στην ταινία Purple Rain. Στη σκηνή ανέβηκε μαζί με τις Wendy και Lisa, γνωστές και σαν Girl Bros, μέλη της μπάντας του Revolution. Δείτε το video και …θαυμάστε το μωβ αστραφτερό μανδύα. Παρόλο που έγραψε τραγούδια σε άλλες ταινίες όπως το Βatman(1989) και Happy Feet( 2006), δεν ήταν ποτέ άλλοτε υποψήφιος για το βραβείο.

Το 1995 ο Elton John και ο στιχουργός Tim Rice κέρδισαν το βραβείο για το τραγούδι τους  το Can You Feel the Love Tonight, ,που ήταν ένα από τα πέντε που συνέθεσαν για την ταινία The Lion King της Disney. Μόνο στην Αμερική, πουλήθηκαν πάνω από 15.000.000 αντίτυπα του τραγουδιού και είναι το μοναδικό soundtrack με τέτοιες πωλήσεις. Ο Sir Elton John,  ξανά κέρδισε το Oscar, το 2019, αυτή τη φορά μαζί με τον στιχουργό Bernie Taupin, για το  τραγούδι για το (I'm Gonna) Love Me Again από τη βιογραφική ταινία του Elton John,  Rocketman.
Ήταν 25 Μαρτίου 2001 όταν ο Bob Dylan τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για τη σύνθεσή του Things Have Changed από την ταινία Wonder Boys. Ο Dylan δέχθηκε το βραβείο μέσω δορυφόρου καθώς ο ίδιος και η μπάντα του βρίσκονταν εκείνη την εποχή στη μέση της περιοδείας στην Αυστραλία. Στην ομιλία του, ο τραγουδιστής ευχαρίστησε «τα μέλη της Ακαδημίας για την επιλογή, που όπως είπε «δεν κουράζει ούτε κλείνει τα μάτια στην ανθρώπινη φύση».
Η κινητήριος δύναμη των Talking Heads, ο David Byrne έχει ασχοληθεί και με τον κινηματογραφικό κόσμο. Το 1987 συνεργάστηκε με τους Ryuichi Sakamoto και Cong Su για να συνθέσουν τη μουσική για την ταινία που κέρδισε 9 Osacrs The Last Emperor. Ο Byrne και οι Sakamoto και Su πήραν το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, με τον Αμερικάνο μουσικό να λέει στον λόγο του:« Είναι πολύ ευχάριστο αυτό που ζω, αλλά πιο ευχάριστο είναι να το κάνεις».


Μέσα σε όλους κι ο Nine Inch Nails ή καλύτερα ο Trent Reznor που με τον συνεργάτη του Atticus Ross, έγραψαν για τη μουσική για την ταινία The Social Network(2010). Η ταινία είχε θέμα τον Mark Zuckerberg και τη δημιουργία του Facebook και γνώρισε εμπορική και κριτική επιτυχία, με τη μουσική να κάνει κι αυτή επιτυχία Το 2020 ξανά πήρε Oscar για την ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar, Soul.
Έχω την αίσθηση ότι κανείς και καμία δεν κατάλαβε ότι το τρίτο μέρος της τριλογίας The Lord of the Rings, το The Return of the King, είχε τραγούδι που κέρδισε Oscar.Η τραγουδίστρια των Eurythmics, Annie Lennox, συνσυνέθεσε και ερμήνευσε το τραγούδι Into the West, κερδίζοντας το βραβείο στην τελετή των 76ων Βραβείων. Κατά την απονομή, αφιερώσει το βραβείο στη μνήμη της μητέρας της και του συνθέτη Michael Kamen που είχαν αποβιώσει πρόσφατα. Προσέξτε ότι ο Kamen ΔΕΝ ήταν συνθέτης του Into the West, αλλά άλλου τραγουδιού που ήταν συνυποψήφιου για το Oscar την ίδια χρονιά!
Η επιτυχία της Melissa Etheridge το 2007 όπου κέρδισε το αγαλματάκι για τη σύνθεσή τους I Need to Wake Up, το οποίο ερμήνευσε η ίδια, μάλλον πέρασε απαρατήρητη. Το τραγούδι ακούστηκε στο ντοκιμαντέρ που καταγράφει τις προσπάθειες του πρώην αντιπροέδρου Al Gore να ενημερώσει το κοινό σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας αποδοχής της, η Etheridge ευχαρίστησε τον Gore που την ενέπνευσε, λέγοντας  «δείχνοντας ότι το να νοιάζεσαι για τη Γη δεν είναι Ρεπουμπλικανικό ή Δημοκρατικό. Δεν είναι κόκκινο ή μπλε. Είμαστε όλοι πράσινοι».

Ο Αμερικάνος συνθέτης και τραγουδιστής Randy Newman έγινε γνωστός στην Ευρώπη με τις 2 επιτυχίες του I Love L.A. και Short People, με σατυρικούς/καυστικούς στίχους. Σε μια στιγμή της καριέρας του, έστρεψε την προσοχή του στην κινηματογραφική μουσική, γράφοντας το soundtrack για περισσότερες από 25 παρτιτούρες ταινιών κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ενώ έχει επίσης συνεισφέρει πρωτότυπα τραγούδια σε πολλές από τις παραγωγές, έχοντας λάβει υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ, αλλά χωρίς επιτυχία. Είχε 15 υποψηφιότητες και καμία επιτυχία!!! Τα κατάφερε το 2003, κερδίζοντας το βραβείο για το τραγούδι If I Didn't Have You από την ταινία Monsters Inc. Και το 2011 κέρδισε ακόμα ένα Oscarμε το τραγούδι We Belong Together και πάλι για ταινία κινουμένων σχεδίων, το Toy Story 3. Μάλλον άγνωστος στους περισσότερους Ευρωπαίους ο παραγωγός/συνθέτης T Bone Burnett έχει γράψει πολλά soundtrack ταινιών κατά τη διάρκεια της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένων των O Brother, Where Art Thou?, Cold Mountain και της βιογραφικής ταινίας του Johnny Cash, Walk the Line, όμως το 2009 με τη μουσική του στην ταινία Crazy Heart, του έδωσε το πρώτο του Όσκαρ όπου ήταν παραγωγός και συνέθεσε πολλά από τα τραγούδια που ακούστηκαν σε αυτήν. Το The Weary Kind, ήταν συνσύνθεση με τον Ryan Bingham και κέρδισαν το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι στα 82α Βραβεία Όσκαρ.   
Ο Christopher Cross κέρδισε το Όσκαρ το 1991, μαζί με τους συνθέτες Burt Bacharach, Carole Bayer Sager και Peter Allen για το τραγούδι Best That You Can Do για την ταινία Arthur με τον Dudley Moore του Ντάντλεϊ Μουρ, ενώ η τραγουδίστρια Carly Simon κέρδισε το αγαλματάκι με το τραγούδι Let the River Run που ακούστηκε στη ρομαντική κωμωδία Working Girl(1988). Χαρακτηριστικό είναι ότι η ταινία είχε 5 υποψηφιότητες για το βραβείο και κέρδισε μόνο αυτήν της Simon!
Τέλος, θα κλείσουμε με μουσικούς/τραγουδιστές, που κέρδισαν το βραβείο όχι για το τραγούδι αλλά για την ηθοποιία τους! Και πρώτη, και καλύτερη, η Cher με την εξαιρετικά ταλαντούχα καλλιτέχνη (ηθοποιός, τραγουδίστρια) να αφήνει το ανεξίτηλο ίχνο της όπου και αν παραβρέθηκε. Στη ρομαντική κωμωδία Moonstruck(1987), υποδύθηκε μια χήρα που ερωτεύεται τον αδερφό του αρραβωνιαστικού της, κερδίζοντας κριτικούς και κοινό με την ερμηνεία της. Εδώ δεν την έχουμε σαν νικήτρια ερμηνείας τραγουδιού αλλά σαν τραγουδίστρια  που κατάφερε να κερδίσει το Oscar Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Moonstruck στα 60α Όσκαρ, κερδίζοντας ηθοποιούς σαν τους Glenn Close, Holy Hunter και Meryl Strip. Στο video δείτε το διακριτικό φόρεμά της.

Τραγουδιστής, μπασίστας και κιθαρίστας των Thirty Seconds to Mars, ο Jared Leto (καμία σχέση με τον παλιό παίκτη του Ολυμπιακού και Παναθαηναϊκού, Sebastian Leto και νυν βοηθό προπονητή στην Κηφισιά), ανήκει και αυτός στην κατηγορία των μουσικών που έκαναν μεγάλη καριέρα και σαν ηθοποιοί. Το 2013 κέρδισε το βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου στην ταινία Dallas Buyers Club, υποδυόμενος ένα οροθετικό τρανς άτομο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έπαιζε στον κινηματογράφο, αφού είχε συμμετοχές στις ταινίες Fight Club, Requiem for a Dream, Panic Room και Suicide Squad.
  TRIVIA

Το βραβείο Oscar είναι ένα επιχρυσωμένο αγαλματίδιο από χαλκό και κασσίτερο με ύψος 34 εκ., βάρος 4 κιλά και το σχεδίασε ο George Stanley. Είναι ένας γυμνός άνδρας, ο οποίος καρφώνει ένα ξίφος σε μια μπομπίνα που έχει πέντε ακτίνες. Οι πέντε ακτίνες είναι για κάθε κλάδο της Ακαδημίας δηλαδή για τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς. Για το όνομα του αγαλματιδίου έχουν ακουστεί αρκετά, ενώ εκείνη η εκδοχή που ακούγεται σαν πιο πιθανή είναι ότι μία υπάλληλος της ακαδημίας ονόματι Μάργκαρετ Χέρικ μόλις είδε το βραβείο είπε ότι μοιάζει σαν τον θείο της τον Όσκαρ. (από την Wikipedia).

Την άλλη Κυριακή: Ο Σπύρος Γιαννακόπουλος επιλέγει τα Καλύτερα Scandinavian A.O.R. Άλμπουμ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

17/3/24


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου