ROCK INCIDENT 280 : O LES HARVEY (STONE THE CROWS) ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ


 Όταν στα μέσα της δεκαετίας αγόραζα από το υπόγειο του Music Corner στην οδό Πανεπιστημίου (σήμερα στη θέση του υπάρχει μια τράπεζα), το 2πλό άλμπουμ The Guitar Album, το μάτι μου έπεσε σε μια φωτογραφία ενός νεαρού ξανθού κιθαρίστα, ονόματι Les Harvey, που πρώτη φορά άκουγα το όνομά του. Μέσα στο 2πλό εξώφυλλο, υπήρχαν πληροφορίες για κάθε κιθαρίστα και για τον Les Harvey, εκτός του ότι ήταν ο μικρός  αδελφός του Alex Harvey (Sensational Alex Harvey Band), έγραφε ότι σκοτώθηκε επί σκηνής από ηλεκτροπληξία, κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Top Rank του Swansea στις 3 Μαΐου 1972.
Ο Les Harvey πρέπει να ήταν, αν όχι ο πρώτος μουσικός που σκοτώθηκε επάνω στη σκηνή, σίγουρα από τους πρώτους. Γεννημένος στη Γλασκόβη το 1944, ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα και προς τα τέλη της δεκαετίας του 60, ο Alan Price των Animals, εντυπωσιάζεται από το παίξιμό του και του προτείνει να γίνει μέλος τους! Ο νεαρός Les προτίμησε να μείνει στο συγκρότημα του αδελφού του, τους Alex Harvey Soul Band για να …μετακομίσει στους Blues Council, με τους οποίους το 1965 ηχογράφησε το μικρό δίσκο  Baby Don't Look Down. Το συγκρότημα διαλύθηκε βίαια, όταν το βανάκι με το οποίο μετακινούντο τράκαρε με αποτέλεσμα ο τραγουδιστής Fraser Calder κι ο μπασίστας James Giffen, σκοτώθηκαν. Το 1969 έγινε μέλος των Cartoone με τους οποίους ηχογράφησε κάποια κομμάτια τα οποία εμφανίστηκαν στην remastered έκδοση του ομότιτλου πρώτου άλμπουμ τους (cd, 2009), ενώ κιθάρα στο άλμπουμ παίζει ο Jimmy Page! Με τους Cartoone πήρε μέρος στην αμερικάνικη περιοδεία τους του 1969, όπου άνοιγαν για τους Led Zeppelin αλλά και για τους Spirit. Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, έπαιξε στο άλμπουμ The Loner του Maurice Gibb (των Bee Gees), αλλά μόνο ένα τραγούδι, το Railroad κυκλοφόρησε σαν single, με το άλμπουμ να παραμένει έως και σήμερα ακυκλοφόρητο. Το 1969 ήταν η χρονιά του, αφού ήταν αρχικό μέλος των Stone the Crows, μαζί με τους Maggie Bell, Colin Allen, James Dewar(αργότερα στο συγκρότημα του Robin Trower) και John McGinnis. Η ιστορία γράφει ότι το πρώτο όνομα με το οποίο ξεκίνησαν να κάνουν εμφανίσεις ήταν Power, το οποίο άλλαξαν σε Stone the Crows (έκφραση που σημαίνει μεγάλη έκπληξη). Σαν μέλος των Stone the Crow, πήρε μέρος στις ηχογραφήσεις και των 4 άλμπουμ τους (Stone the Crows 1970, Ode to John Law 1970, Teenage Licks 1971 και Ontinuous Performance 1972 Νο 33 Μ.Βρετανία). Το καλύτερό τους, έστω κι αν δεν είχε εμπορική επιτυχία είναι το Teenage Licks.

To συγκρότημα είχε ένα παλαιομοδίτικο blues rock ήχο που δεν ξανά βγαίνει, με τη φωνή της Maggie Bell να συγκλονίζει (σ.σ. προσέξτε πόσο μοιάζει το ηχόχρωμά της με αυτό της Janis Joplin!)
Δυστυχώς ο μόλις 28ετών Les Harvey δεν πρόλαβε να δείξει το ταλέντο του, αφού έπαθε ηλεκτροπληξία πάνω στη σκηνή του μια Top Rank Suite στο Swansea στις 3 Μαΐου 1972. Καθώς πήγε να πιάσει ένα μικρόφωνο για να τραγουδήσει, έπαθε ηλεκτροπληξία και διαπιστώθηκε ο θάνατός του μέσα σε λίγα λεπτά μετά την άφιξη των διασωστών. Ενώ η παραγωγή είχε λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις για τα όργανά της, το μικρόφωνο δεν ήταν σωστά γειωμένο, γεγονός που επέφερε το θάνατο του κιθαρίστα. Τότε είχε ακουστεί ότι έπαθε ηλεκτροπληξία λόγω βροχής, αλλά ο χώρος είναι κλειστός όποτε κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον. Ο θάνατός του προήλθε καθαρά από θέμα γείωσης! «Ήταν μια κακή στιγμή» λέει η Bell.

«Στεκόμασταν στο πλάι της σκηνής, δεν είχαμε καν ξεκινήσει ακόμα. Ο Leslie είπε στο κοινό: «Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα» και άγγιξε το μικρόφωνο και την κιθάρα. Aυτό ήταν. Ακούσαμε αυτό το βαθύ βουητό», προσθέτει ο ντράμερ Colin Allen. «Ο Leslie είχε το μικρόφωνο στο ένα χέρι και την κιθάρα του στο άλλο κι έπεσε νεκρός. Πήγα γρήγορα και του πήρα την κιθάρα από το χέρι του καθώς ήταν ξαπλωμένος στο πάτωμα. Ήταν τραγωδία". Ώσπου να έλθουν οι νοσοκόμοι, είχε πεθάνει».  Κάτι παρόμοιο έπαθε κι ο Ace Frehley των Kiss όταν κατέβαινε μια σκάλα κατά τη διάρκεια συναυλίας τους στην περιοδεία Rock and Roll Over tour στο Lakeland Civic Center του Lakeland στη Φλόριδα (12 Δεκεμβρίου 1976) όταν τον χτύπησε το ρεύμα, Florida. Ήταν στο πρώτο τραγούδι της συναυλίας όταν άγγιξε ένα μη γειωμένο μεταλλικό κιγκλίδωμα σκάλας, χτυπήθηκε από το ρεύμα, τινάχτηκε προς τα πίσω και η συναυλία καθυστέρησε για 30 λεπτά. Το σόου ολοκληρώθηκε τελικά, και ο Frehley δεν αισθανόταν το χέρι του για το υπόλοιπο της συναυλίας. Σε…ανάμνηση του γεγονός έγραψε το Shock me!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

7/3/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου