RITCHIE BLACKMORE-IAN PAICE: "TO MISSISSIPPI QUEEN ΤΩΝ MOUNTAIN ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΗΧΟ ΜΑΣ"

 


To παίξιμο του Leslie West (1945-2020) ήταν το αγαπημένο του Ian Gillan, για αυτό και συμπεριέλαβε τη συνσύνθεσή του Hang me out Dry στο άλμπουμ του, Gillan’s Inn (2006). Κι από τους Τιτανοτεράστιους, δεν είναι μόνο ο Gillan που εκτίμησε το παίξιμό του αλλά και ο Ritchie Blackmore, που σε συνέντευξή του στο μουσικό κανάλι VH1 το 2000, ο πρώην κιθαρίστας των Deep Purple/Rainbow, μίλησε για τις εντυπώσεις που είχε όταν άκουσε το Mississippi Queen των Mountain, σε ένα ροκ μπαρ στη Γερμανία σε μια βραδινή έξοδο με τα άλλα μέλη του συγκροτήματος το 1970. «Μόλις ακούσαμε το Mississippi Queen, σταματήσαμε να μιλάμε για τρία λεπτά, γιατί σκεφτήκαμε, ποιος στο διάολο είναι αυτός; Mόλις είχε ξεπεράσει τον ήχο μας. Δεν υπήρχε πιο hard rock τραγούδι που να είχε μεγαλύτερη επιτυχία στον κόσμο από αυτό» πρόσθεσε.
Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο Newsweek το 2017, ο Blackmore παραδέχτηκε ότι οι  μεγαλύτερες επιρροές του ήταν οι Vanilla Fudge και οι Mountain», προσθέτοντας ότι το Mississippi Queen «τα έσπασε». Σε εκείνη τη συνέντευξη, ο Μεγάλος Κιθαρίστας  αναγνώρισε ότι το άκουσμα του Mississippi Queen, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1970, ήταν ένας βασικός παράγοντας για να υιοθετήσουν οι Deep Purple ένα πιο hard ήχο στο άλμπουμ In Rock, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του ίδιου έτους, δηλώνοντας ότι ο ίδιος και ο ντράμερ Ian Paice, χλώμιασαν όταν άκουσα πόσο βαρύς ήταν ο ήχος των Mountain. «Ακούγοντάς τους, επηρεαστήκαμε πολύ στην αλλαγή του ήχου μας. Εκείνη την εποχή, προσπαθούσαμε να βρούμε τον δρόμο μας ως συγκρότημα. Ακούστε το τραγούδι εδώ. Ο οργανίστας μας, ο Jon Lord, ασχολήθηκε με την κλασική μουσική και  παρόλο που την αγαπώ, ήθελα να ακολουθήσουμε ένα hard ήχο. Το τελευταίο άλμπουμ που ηχογραφήσαμε με την αρχική σύνθεση, το Deep Purple (1969) ήταν πιο βάρυ σε σχέση με τα 2 προηγούμενα, αλλά θέλαμε να τον κάνουμε ακόμα βαρύτερο, κάπως έτσι προέκυψε το In Rock", λέει ο Blackmore. Μετά την κυκλοφορία του τρίτου τους άλμπουμ  Flowers of Evil (1972), οι Mountain διαλύθηκαν για να επανασυνδεθούν αρκετές φορές με αλλαγές στη σύνθεσή τους, αφού ο μπασίστας/παραγωγός/τραγουδιστής Felix Pappalardi, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τη σύζυγό του.
Το 1985, οι επανασυνεδεμένοι MK II των Deep Purple, τους κάλεσαν  να παίξουν μαζί τους στο Knebworth στις 22 Ιουνίου 1985. Σε εκείνη τη συναυλία οι Mountain έπαιξαν με Leslie West κιθάρα/τραγούδι, Corky Laing ντραμς, και οι 2 από την αρχική σύνθεση και Mark Clarke μπάσο/τραγούδι, ενώ άνοιξαν όλη την αγγλική  περιοδεία τους. Όμως κι ο Leslie West έχει πει καλά λόγια για τον Blackmore, αφού σε συνέντευξής του στο περιοδικό One Two Testing το 1985, είχε πει ότι είχε "κομψά δάχτυλα". «Πολλοί άνθρωποι δεν συμπαθούν τον Ritchie Blackmore, ίσως επειδή  αισθάνεται ότι δεν έχει τίποτα να πει εκτός από αυτά που λέει με την κιθάρα του. Οι άνθρωποι παρεξηγούν τη μαζεμένη στάση του, θεωρώντας την έπαρση. Δεν είναι καθόλου αλαζονικός".

Α.Ρ.

1/3/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου