GILLAN – Mr. UNIVERSE: ΟΛΙΚΗ HARD ROCK ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ PURPLE METAL

Μετά την ενδιαφέρουσα αλλά όχι και τόσο πετυχημένη περιήγηση του Ian Gillan στο χώρο του progressive fusion rockμ ε τους Ian Gillan Band (I.G.B. 1975-1978), η υπέρατη φωνή των Deep Purple στρέφεται στα πολύ γνωστά μονοπάτια του hard rock με το καινούργιο σχήμα του, τους Gillan. Η πρώτη δισκογραφική δουλειά τους με τίτλο απλά Gillan (For Fans only), κυκλοφόρησε το 1978 στην Ιαπωνία (αργότερα και στον υπόλοιπο κόσμο)και πήρε καλές κριτικές , προετοιμάζοντας το έδαφος για την κυκλοφορία του Mr.Universe (1979). Ξεκινώντας από το εξώφυλλο, η φωτογραφία της γνώριμης αγέρωχης φιγούρα του Ian Gillan, με λευκό σακάκι, κοφτερή ματιά και τη μεγαλοπρεπή ανεμίζουσα μαλλούρα του, με φόντο το  γαλάζιο της θάλασσας, δίνει υπόσχεση αγοράς ενός super  δίσκου, με υπογραφή Gillan.  Αρχίζουμε με την 1η πλευρά (Α side): Second Sight: instrumerntal μυστηριακή και συνάμα πομπώδη εισαγωγή. Secret of the Dance: Ταχύτατο, σε αρπάζει από το λαιμό.
She tears me Down: Hard rock power ballad.Roller: Καταιγιστικό hard/n/heavy, με υποψία metal. Mr. Universe: Μακράν το καλύτερο κομμάτι των Gillan, με το Hammond στην εισαγωγή, να αλλάζει διαρκώς σχήματα και σόλο πνιγμένο στις τσιρίδες, που θα μπορούσαν άνετα να είναι σε τραγούδι των Deep Purple.
2η Πλευρά (Side B!) Vengeance: Hard rock’n’Roll με απίθανο στίχο. Puget  Sound: Καλοπαιγμένο hard rock με slider και φυσαρμόνικα. Dead of Night: Κλασσικό τυπικό hard rock κομμάτι. Όλα τα λεφτά είναι η εισαγωγή με το μπάσο. Message in a Bottle: Άλλο ένα hard rock κομμάτι που θυμίζει Purple κυρίως στο τέλος με τα ταυτόχρονα σόλο πλήκτρων  και κιθάρας. Fighting Man: Υπέροχη μπαλάντα με φοβερή ερμηνεία που ξεκινά αργόσυρτα και εξελίσσεται με δύναμη κι άρωμα Child in Time.
Απλά αποκτήστε το!
   Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
Η φωτογραφία που βλέπετε στο εξώφυλλο πάρθηκε στην παραλία του Brighton με τον Gillan να στέκεται μπροστά στο κύμα, μετά από  «εντολή» του φωτογράφου. Όπως βλέπετε δεν φαίνονται το κάτω μέρος των ποδιών του γιατί φορούσε πράσινες γαλότσες (είχε μπει μέσα στο νερό) και δεν ήθελαν να φαίνονται στη φωτογραφία.
 TRIVIA
Tο ομότιτλο τραγούδι του δίσκου, έχει γραφτεί από τα μέσα της δεκαετίας του 60 όταν οι Ian Gillan μαζί με τον Roger Glover ήταν μέλη των Episode Six. Το τραγούδι στην εκτέλεση των Episide Six έχει συμπεριληφθεί στις συλλογές  τους και φυσικά είναι αγνώριστο.
ΕΠΑΜΕΙΝΩΔΑΣ ΚΟΛΙΟΣ

2/2/24
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Mr.UNIVERSE

Το Mr Universe, το στην πραγματικότητα πρώτο άλμπουμ των Gillan, είναι και το καλύτερό τους. Μετά τους ατυχείς fusion-jazz πειραματισμούς του πρόσφατου παρελθόντος, ο Gillan επιστρέφει εμφατικά στον κλασικό hard ήχο αποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρξει και χωρίς τους Τιτανοτεράστιους!
Σε προσωπικό επίπεδο ήταν το άλμπουμ, που μου άνοιξε τις πύλες για τον μαγικό κόσμο των Gillan!!! Το μακρινό πλέον 1998 σε μια ραδιοφωνική εκπομπή του Αλέξανδρου Ριχάρδου άκουσα το ομώνυμο κομμάτι και έμεινα επιεικώς με το στόμα ανοιχτό! Την επόμενη κιόλας ημέρα αγόρασα το άλμπουμ! Ως τότε πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι ως ορκισμένος οπαδός του Blackmore αρνιόμουν πεισματικά να ακούσω οτιδήποτε με Gillan εκτός από Purple!!!
Ένα πραγματικά μεγαλειώδες άλμπουμ, χωρίς να θυμίζει Purple!!!


 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου