WEST BRUCE AND LAING-WHY DONTCHA: HEAVY BLUES ΑΠΟ ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ


 Σχεδόν ολόκληρη τη δεκαετία του 70, η ενημέρωση για τις νέες κυκλοφορίες, γινόταν από τη μοναδική εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη στο Α Πρόγραμμα, 4-5 το μεσημέρι, από τον αμερικάνικο ραδιοσταθμό της Βάσης της Γλυφάδας, τον λεγόμενο «Αμερικάνο», αλλά αυτό ίσχυε σε όσους κατοικούσαν μέχρι το Παγκράτι κι από τις διαφημιστικές εκπομπές των δισκογραφικών εταιρειών (άλλες για το ελληνικό κι άλλες για το ξένο ρεπερτόριο) που «έπαιζαν» κάθε Τετάρτη και Σάββατο από τος 5.30 έως  και τις 8.30, μισή ώρα η κάθε εταιρεία! Τότε δεν υπήρχαν δημοτικοί και ιδιωτικοί σταθμοί. Ένα Σάββατο απόγευμα, στο σπίτι ενός φίλου στην οδό Κύπρου, στην Πατησίων, άκουσα μια αγριοφωνάρα και ένα βαρύ riff. Ο εκφωνητής είπε: “’αυτό ήταν το Why Dontcha των West Bruce and Laing” κι εγώ δεν κοιμήθηκα έως το άλλο Σάββατο που θα είχα χρόνο να πάω στο Music Corner να τον αγοράσω.
  Για να σας δώσω μια ταυτότητα των West, Bruce and Laing, οι Leslie West (κιθάρα/αγριοφωνάρα) και Corky Laing (ντραμς/φωνητικά) ήταν μαζί στους Mountain κι ο Jack Bruce (μπάσο/φωνή/φυσαρμόνικα), στυλοβάτης των Cream. Και τα 3 βιογραφικά, ασήκωτα!
Το ομώνυμο τραγούδι, δεν είναι παρά μια βαριά ατμομηχανή που συμπαρασύρει τον ακροατή σε ένα heavy blues, ένα ανακάτεμα των blues των Cream και του hard rock των Mountain κι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια όλων των εποχών. Στην ουσία, 52 χρόνια μετά(!), το Why Dontcha (1972, Νο 26 Αμερική)αποτελεί μια βάναυση επίθεση, που ξετυλίγεται μέσα από τα The Doctor, Turn Me Over με το φρενήρες παίξιμο του Bruce στην φυσαρμόνικα, το βαρύ κι ασήκωτο heavy blues "Third Degree" και τα Love is Worth the Blues (μην σας απατά η βαριεστημένη ερμηνεία του Bruce) και Pollution Woman που ακούγονται όπως πρέπει, σαν κοκτέιλ Cream με πολύ δόση Mountain. Δισκάρα!
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Κυκλοφόρησαν άλλα 2 άλμπουμ, το Whatever Turns You On(1973) και το Live 'n' Kickin'(1974) αλλά δεν έφθασαν την ποιότητα του Why Dontcha
Το Why Dontcha είναι ένα διαμάντι στη δισκοθήκη μου και το προτείνω σε όσους αρέσουν οι Cream και οι Mountain.


 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

26/1/24

Ο ΚΩΣΤΑΣ Elton ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ WHY DONTCHA

Ένα από τα πιο «εκρηκτικά» τρίο στην ιστορία της ροκ μουσικής, ένα γκρουπ που δημιουργήθηκε το 1972 από τις στάχτες των Mountain, υπήρξαν και οι West, Bruce & Laing. Βαδίζοντας στα χνάρια των Cream (με τον Jack Bruce να προέρχεται απ’ αυτούς), αλλά με πιο σκληρό ήχο βαθειά επηρρεασμένο από τα blues και το πρώιμο hard rock. H περιοδεία που ακολούθησε τον σχηματισμό τους, έκανε τ’ όνομά τους γνωστό στους μουσικούς κύκλους με φυσικό επακόλουθο την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ, “Why Dontcha”. Ένα δυνατό heavy blues άλμπουμ, πολύ κοντά στον ήχο των Mountain, μιας και πολλά κομμάτια τους ήταν παλιές συνθέσεις του γκρουπ που είχαν μείνει έξω από την δισκογραφία τους. Σε κάποιες απ’ τις συνθέσεις συμμετέχει και ο παλιός συνεργάτης των Cream, ο στιχουργός Pete Brown, ενώ το πιάνο του Jack Bruce  ξεχωρίζει δίνοντας και μια prog χροιά στο αποτέλεσμα. Ένας δίσκος απαραίτητος για τους οπαδούς των Cream και των Mountain, μιας και συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία και των δύο συγκροτημάτων!

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου