OVERLAND -S.I.X.: ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΩ ΣΥΡΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ


  Ο χρόνος δεν περιμένει κανέναν! Όσο σχετική έννοια και αν είναι το μόνο σίγουρο είναι ότι περνάει για όλους καθιστώντας αδύνατο να ξεφύγεις από την δίνη του. Καλλιτεχνικά μιλώντας, άλλους τους φθείρει στέλνοντάς του σε πρόωρη συνταξιοδότηση και άλλους τους ωριμάζει βγάζοντας συνεχώς νέες αρετές, κάνοντάς τους να μοιάζουν με ακριβό κρασί που καλυτερεύει όσο οι χρονιές φεύγουν. Μία τέτοια περίπτωση καλλιτέχνη που επιθυμείς να γεύεσαι την φωνή του με κάθε νέα του κυκλοφορία είναι ο αγαπημένος Steve Overland ο οποίος ευτυχώς φροντίζει να μας "μεθάει" τακτικά και ποιοτικά πάντα. Η νέα του προσωπική δουλειά με τίτλο "S. I. X." είναι ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα κρασιά από το μελωδικό κελάρι!
  Ο Steve Overland είναι ένας καλλιτέχνης - τραγουδιστής σημαία. Είναι η ζέστη εκείνη φωνή που γνωρίζουμε από τους FM και που θερμαίνει τις ψυχές μας πολλές δεκαετίες τώρα. Από το 2008 όπου και κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Break Away οι λόγοι για να "ξεφορτωνόμαστε" το περιττό χρηματικό μας απόθεμα αυξήθηκαν. Δικαιολογημένα εννοείται, αφού σε κάθε του δουλειά έχει φοβερές συνεργασίες, τρομερά τραγούδια, μοναδικές ερμηνείες και ένα εκατομμύριο λόγους για εγκάρδια υποδοχή στην προσωπική μας συλλογή. Λίγο πριν το τέλος του 2023, ο Steve επιστρέφει με την έκτη του σόλο δουλειά όπως δηλώνει και ο τίτλος, για να αφήσει μία γλυκιά επίγευση σε μία βαριά, δύσκολη χρονιά και ξέρετε κάτι; Το πετυχαίνει!Ο Steve σε αυτή του την δουλειά θα συνεργαστεί με ένα πολύ δυνατό όνομα του χώρου, με τον σύνθετη, κιθαρίστα και ιδρυτή των Work Of Art, τον πολύ εκλεκτό Robert Sall. Ο Σουηδικής καταγωγής Robert Sall ανήκει στην σύγχρονη ελίτ του μελωδικού ήχου και η υπογραφή του είναι συμβόλαιο εγγύησης ότι θα ακούσουμε κάτι που θα το μνημονεύουμε για πολλά χρόνια. Ο ίδιος, πέρα από διάφορα projects που έχει συμμετάσχει, έχει γράψει και για τον τεράστιο Fergie Frederiksen (R. I. P.) την απίστευτη κομματάρα "Elaine" για τον δίσκο Happiness is the road(2011) και εννοείται έχει ξεκοκκαλίσει νότα προς νότα τα άλμπουμς των μεγίστων Toto. Η πρώτη συνεργασία με τον Steve Overland έγινε μέσα από το project των Groundbreaker πριν από πέντε χρόνια, δημιουργώντας ένα ακόμη στολίδι για τον συγκεκριμένο ήχο. Οι απαιτήσεις όλων μας για ακόμα μία νέα μεταξύ τους συνεργασία συνεχώς μεγάλωνε από τότε και να που φτάσαμε στο τέλος του 2023 να είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε κάτι νέο από τους δυο τους, με την επωνυμία Overland αυτή την φορά. Οι δύο επιπλέον μουσικοί της ομάδας του Steve Overland για το άλμπουμ είναι ο Bob Richards στα τύμπανα από τους θεούς Shy και ο Chris Cliff στο μπάσο. Αλήθεια, τα δώδεκα τραγούδια του "S. I. X." είναι όντως τόσο καλά;  Η απάντηση είναι θετική! Τα δώδεκα τραγούδια που μας παρουσιάζει ο κύριος Overland είναι εξαιρετικά. Όλα τους εκλεκτές συνθέσεις, με υπογραφή Robert Sall, από το πρώτο συρτάρι έμπνευσης!


Η αρχική επαφή με το "One Touch" θα μας συνδέσει με τον δίσκο "Bent out of shape" των Rainbow και συγκεκριμένα με το τραγούδι που ανοίγε το άλμπουμ και δεν είναι άλλο από το "Stranded". Η αλάνθαστη φωνή του Steve Overland προσαρμόζεται πολύ εύκολα σε ένα τραγούδι σαν το "Disconnected" που διαδέχεται το "One Touch" και το οποίο έχει την αύρα των Toto. Από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου με κολλητικό ρεφρέν, west coast αέρα και τερατώδες σόλο από τον παιχταρά Sall. Όχι φυσικά πως το "Together Alone" πάει πίσω. Σπασμένα όνειρα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, αγαπημένο αντικείμενο του Melodic Rock, ντύνονται μουσικά όπως τους αξίζει από κορυφαίους μάστορες του είδους που γνωρίζουν ακριβώς το τί απαιτήται. Το ηλεκτροφόρο "I Hear Your Voice" ήταν ο προπομπός του δίσκου και το λάτρεψα με την πρώτη, υποθέτοντας για το ύφος των υπολοίπων τραγουδιών ότι θα είναι εξίσου δυνατό. Ευτυχώς, δεν διαψεύστηκα!
  Γεγονός που επιβεβαιώνει και το πιο hard rock "Last Breath" με την φωνάρα του Overland να λάμπει το ίδιο όπως η παραγωγή του άλμπουμ. Για όσους έχουν δυνατή μνήμη και θυμούνται την μπαντάρα των Σουηδών Street Talk στα "early zero's" σίγουρα θα εκτιμήσουν το "Really Makes You Wonder" ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εκείνης της εποχής. Ποίος ξέρει; Ίσως η Σουηδική καταγωγή του Sall να φταίει για όλα.
  Η Αγγλική όμως καταγωγή του Overland ευθύνεται ξεκάθαρα για το "Station To Station" που βγάζει τους Thunder στην επιφάνεια με εξαίρεση τα διακριτικά πλήκτρα. Οι καρδιές ραγίζουν πάλι και τα φαντάσματα του παρελθόντος έρχονται για ακόμα μία φορά να στοιχειώσουν το παρόν με την τραγουδάρα "Things Will Never Be The Same" καθώς η αισιοδοξία σαν ένας νέος ήλιος θα ξεπροβάλλει για να θερμάνει την απόφασή μας να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι με την ανεβαστική δύναμη του "From Now On". Το "Under The Blood Red Sky" αλλάζει το μοτίβο φέρνοντας μπροστά μας την εικόνα από ένα ηλιοβασίλεμα σε κάποια μοναχική παραλία η οποία κάποτε φιλοξένησε δύο ψυχές που αγαπήθηκαν τρελά. Το τέλος του άλμπουμ είναι λυτρωτικό και ελπιδοφόρο. Το "Walk With Me" φωτίζει τα τελευταία λεπτά του δίσκου αντανακλώντας μέσα μας πίστη και αυτοπεποίθηση, εφόδια απαραίτητα για την συνέχεια του ταξιδιού.
  Αειθαλής όπως πάντα ο Steve Overland τολμάει να έρθει στην σύγχρονη μελωδική πραγματικότητα με το καθοδηγητικό χέρι του καλύτερου, του Robert Sall. Απαραίτητο για όσους αρέσκονται στο μοντέρνο a.o.r. μοντέλο, ερμηνευμένο από παλιές καραβάνες του χώρου.

8/10

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

3/1/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου