ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΙ IRON MAIDEN( Και είναι πολλές...)


Οι Iron Maiden έχουν αποδείξει ότι είναι ένα συγκρότημα που σέβεται την ιστορία του rock. Και αδιαφιλονίκητη απόδειξη, οι πολλές διασκευές που έχουν κάνει, όλες σε b!sides (στην πίσω πλευρά) των μικρών δίσκων ή των maxi singles.Κι επειδή οι μικροί δίσκοι τους πουλούσαν (και πουλάν, έστω συλλεκτικά πλέον), οι εκάστοτε συνθέτες, εισέπρατταν ένα καλό ποσό, άσε που ξανά ερχόντουσαν στην επιφάνεια. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το τελευταίο τραγούδι που ακούγεται από τα ηχεία του εκάστοτε συναυλιακού χώρου, είναι πάντα το ίδιο, το Doctor, Doctor των UFO. Kι αυτό γίνεται για 2 λόγους, αφ’ ενός τους αρέσει, αφετέρου αποτελεί την τελευταία προειδοποίηση για τα μέλη του συγκροτήματος, να ετοιμαστούν για να βγουν στη σκηνή!  Ας δούμε λοιπόν τις 10 σημαντικότερες διασκευές που έχουν κάνει!

Αμφιβάλω να υπάρχουν έστω και λίγες εκατοντάδες συλλέκτες στη χώρα μας που να αντιμετωπίζουν με το δέοντα σεβασμό τον Ronnie Montrose και το συγκρότημά του, τους Montose. Το I’ve Got The Fire σύνθεση R. Montrose, εμφανίστηκε στη Β! Πλευρά του μικρού δίσκου Sanctuary(Νο 29 UK), ζωντανά ηχογραφημένο στο Marquee στις 3 Απριλίου 1980 ενώ ξανά ηχογραφήθηκε, αυτή τη φορά studio σαν B!Side του Flight of Icarus αλλά σε αυτή την εκτέλεση τραγουδάει ο Bruce Dickinson! Στο εξώφυλλο, ο Eddie έχει σκοτώσει τη Πρωθυπουργό Margaret Thatcher, δημιουργώντας τον ανάλογο σάλο.  
Όταν είχα αγοράσει το Ep, Live!! +one (1980), ούτε που είχα προσέξει ότι το Women In Uniform δεν ήταν δικό τους. Χρόνια αργότερα, έμαθα ότι ήταν του αυστραλέζικου συγκροτήματος Skyhooks και η ηχογράφηση των Iron Maiden ήταν η τελευταία με τον Dennis Stratton. Κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο (Nο 35 UK) για να προμοτάρει την Βρετανική περιοδεία τους του 1980 και δεν συμπεριλήφθηκε σε καμία ευρωπαική έκδοση άλμπουμ τους, παρά μόνο στην αυτραλέζικη έκδοση του Killers και στην  αγγλική επανέκδοση του 1995. Έχει κυκλοφορήσει σε maxi single (12”, ή αν προτιμάτε 12ίντο, όσες ίνστες ήταν το πλάτος του δίσκου!) κι έχει συμπεριληφθεί και το box set The First Ten Years. H ιδέα της διασκευής ανήκει στους ανθρώπους της Zomba που είναι η εταιρεία που χειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματά τους και το σκεπτικό ήταν να ηχογραφήσουν ένα τραγούδι, διαφορετικό από το δικό τους στυλ. Ο Steve Harris αποδέχτηκε σαν παραγωγό τον Tony Platt που είχε δουλέψει με τους AC/DC, γιατί θεώρησε ότι θα τους οδηγούσε σε ένα heavy μονοπάτι, πράγμα που ήθελε. Σύντομα ανακάλυψε ότι ο Platt κι ο Stratton πείραζαν τις μίξεις, κατόπιν προτροπής της Zomba για να το κάνουν πιο εμπορικό. Αποτέλεσμα:Οι Platt και Stratton απολύθηκαν!


Και Jethro Tull διασκευάζουμε! Το Cross-Eyed Mary, σύνθεση του Ian Anderson ήταν ένα από τα δυνατά κομμάτια του Aqualung, με τους Iron Maiden να εντυπωσιάζουν με αυτή την απόφασή τους ντους διασκευάσουν, αφού μουσικά απείχαν. To τραγούδι μπήκε στη β! πλευρά του "The Trooper" (1983 Νο12 UK) κι έχουμε τον Bruce Dickinson με τα φωνητικά του να εντυπωσιάζουν.

Στη Β! Πλευρά του Aces High(1984, Νο20 UK) υπάρχει το King Of Twilight, των Άγγλων ( κι όχι Γερμανών, όπως πίστευαν πολλοί της γενιάς μου), Nektar. Καλή επιλογή και καλή εκτέλεση από τους Maiden.

Στη β !πλευρά του 2 Minutes to Midnight(1984, Νο11 UK), αναπαύεται το Rainbow’s Gold των άγνωστων Beckett, ένα τραγούδι από το πρώτο άλμπουμ τους, που άρεσε πολύ στον Harris. Σύμφωνα με τον Nicko McBrain, τα μέλη των 2 συγκροτημάτων ήταν φίλοι, με τον Rod Smallwood να είναι ατζέντης των Beckett πριν αναλάβει τους Iron Maiden! O Adrian Smith έπαιζε με ένα περιστασιακό σχήμα, τους The Entire Population of Hackney, που αποτελούνταν από μέλη των Iron Maiden (Smith, Dickinson, McBrain, Murray και Harris), FM (Dave Colwell και Andy Barnett, αρχικά μέλη των FM) και Urchin (στην ουσία ο Smith) όπου έδωσαν 2 συναυλίες το Δεκέμβριο του 1985.
Οι ASAP,  το σχήμα που σχημάτισε ο Smith μετά την αποχώρησή του το 1990 από τους Iron Maiden, δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των Colwell και Barnett!  Οι καλές βρετανικές  εγκυκλοπαίδειες, αναφέρουν ότι τραγουδιστής των Beckett ήταν ο Terry Slesser που τον μάθαμε από τη συμμετοχή του στους Back Street Crawler του Paul Kossoff.΄Για την ιστορία, από το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου 1985, κυκλοφόρησε το bootleg The Entire Population of Hackney!
Το Reach Out τυπώθηκε στη Β ! πλευρά του single Wasted Years(1986, No18 UK) κι είναι σύνθεση του David Colwell, γραμμένο για τις συναυλίες του Adrian Smith στο Marquee τον Δεκέμβριο του 1985. Το τραγούδι τραγουδάει ο Adrian Smith κι ο Bruce Dickinson κάνει φωνητικά.


Μια τεράστια έκπληξη περίμενε όσους αγόρασαν το μικρό δίσκο του Stranger in a Strange Land(1986, Νο22 Μ. Βρετανία), αφού στη Β πλευρά είχαν διασκευάσει το That Girl των FM!!!! Εκτός όμως από αυτό, υπήρχε και το Juanita των Marshall Fury, συγκρότημα που έπαιζε ο Barnett (αρχικό μέλος των FM) και ποτέ δεν ηχογράφησε αυτό το τραγούδι studio!
   Στη Β! Πλευρά του maxi single, Can I Play With Madness(1988,  No 3 UK), υπάρχουν 2 κομμάτια, το Black Bart Blues που είναι μια ιστορία κατά τη διάρκεια περιοδείας τους στη Φλόριδα το 1983 και το δεύτερο είναι το Massacre των Thin Lizzy, μες τους Adrian Smith και Dave Murray να ψάχνουν τις ρίζες των δίδυμων κιθαρών τους. Πραγματικά ευχάριστη έκπληξη η διασκευή του Kill Me Ce Soir των Ολλανδών Golden Earring, από το 1975. Κι ακόμα μεγαλύτερη, το ότι απέφυγαν το κλασικό Radar Love. Το τραγούδι παρουσιάστηκε στη β! Πλευρά του μικρού δίσκου/maxi single Holy Smoke(1990, No3UK),ενώ στην έκδοση του μικρού δίσκου 45 στροφών διασκευάζουν το πολύ καλό κι άγνωστο All In Your Mind των Άγγλων Stray.Μια διασκευή που έδωσε σε πολλού από εμάς (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου) να αναζητήσουν δίσκους των Stray.  Και οι 2 εκτελέσεις είναι καλές.  
Στον μικρό δίσκο του Bring Your Daughter... to the Slaughter (1990, Νο1 Μ.Βρετανία), διασκευάζουν  το Im’ a Mover των Free, ενώ στο maxi single του ίδιου τραγουδιού, το Communication Breakdown των Led Zeppelin!


To Be Quick or Be Dead (1992, No 2 Μ.Βρετανία), φιλοξενούσε ένα άλλο τραγούδι των Montrose, το Space Station No. 5, ενώ το From Here to Eternity που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά (1992) στην Β ! πλευρά τόσο του μικρού δίσκου, όσο και το maxi single είχε μια διασκευή της επιτυχίας του Chuck Berry, Roll Over Beethoven αλλά με διαφορετικούς στίχους και τίτλο (Roll Over Viv Vella).
Με τόσες πολλές διασκευές, θα ήταν αδικία να μην υπήρχε και μία των Budgie. Το I Can't See My Feelings  βρέθηκε στη Β! πλευρά του μικρού δίσκου"From Here to Eternity" (1992) αλλά δεν νομίζω να βοήθησε να τους μάθουμε στη χώρα μας.
To 1996 οι Iron Maiden δεν κυκλοφόρησαν κάποιο άλμπουμ αλλά το cd single Virus (Νο16 Μ.Βρετανία) με τραγουδιστή τον Blaze Bayley. Το τραγούδι, εκτός ότι ήταν ένα από τα καλύτερα τους, ΔΕΝ είχε συμπεριληφθεί σε κανένα studio άλμπουμ τους παρά σε συλλογές, αποκτώντας έτσι μια συλλεκτική αξία. Στη Β πλευρά του cd single (σ.σ. στην πραγματικότητα ΔΕΝ υπάρχει Β! πλευρά στα cd single), είχαν συμπεριλάβει τα Doctor Doctor των UFO και My Generation των Who. Τι μου έμεινε κι από τα δύο; Η καλή διάθεση να τα διασκευάσουν και η ακόμα καλύτερα προσπάθεια να τα ερμηνεύσει του Bayley. Το 2006 έκαναν την έκπληξη και στο dvd single(!!!) του Different World(2006, Νο3 Μ.Βρετανία) διασκεύασαν το Hocus Pocus των Focus!!!! Ο Dickinson ούτε κατά διάνοια δοκιμάζει να κάνει yodeling (σ.σ. και καλά κάνει) και η μπάντα αποδίδει εξαιρετικά το κομμάτι. Αλλά είπαμε ΔΕΝ υπάρχει yodeling!

Εννοείται ότι όλοι οι μικροί δίσκοι, ανεξαρτήτου χώρας κυκλοφορίασς (δηλαδή αν τυπώθηκαν στη Μ.Βρετανία, Ελλάδα, Ιταλία, Βραζιλία κλπ) έχουν συλλεκτική αξία. Πριν 4 χρόνια, το συγκρότημα επανετύπωσε τα 10 πρώτα singles του,με το αρχικό εξώφυλλο.



Ξέχασα κάποιο;
Τα περισσότερα από τα παραπάνω, έχουν συμπεριληφθεί στη συλλογή Best of the 'B' Sides (2002) που είχε κυκλοφορήσει με το box set Eddie's Archive (σ.σ. πολύ καλή έκδοση).


Την άλλη Κυριακή: Ποια συγκροτήματα και τραγουδιστές "έσπασαν" το Apartheid και εμφανίστηκαν στη Ν. Αφρική.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

10/12/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ιεροσυλία, αλλά μου αρέσει περισσότερο, το Cross-Eyed Mary με τον Bruce!!
    Για το Reach Out και το That Girl, θυμάμαι ότι είχα αγοράσει τον δίσκο, χωρίς να έχω πικάπ, οπότε πήγα στο διπλανό δισκάδικο και μου το έγραψαν σε κασέτα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή