Ο Rockmachine.gr, μέσα από τη στήλη «Ιστορίες από το Ελληνικό Ροκ», παρουσίασε τους Πελόμα Μποκιού, ένα από τα πιο εμβληματικά συγκροτήματα της ελληνικής ψυχεδέλειας (βλ. εδώ: https://www.rockmachine.gr/2022/08/blog-post.html). Στο άρθρο αυτό, έγινε βεβαίως αναφορά στην πρώτη και μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος, το «Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε», που αποτέλεσε σημείο καμπής για το ελληνικό ροκ, αφού ήταν το πρώτο ροκ κομμάτι με ελληνικό στίχο, που κυκλοφόρησε σε δίσκο (από τη Lyra). Θεωρήσαμε ότι θα άξιζε τον κόπο, να πούμε λίγα πράγματα περισσότερα γι’ αυτό το συγκεκριμένο τραγούδι, που ξεκίνησε από ένα ψεματάκι και τελικά άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της δημιουργίας στο χώρο του ελληνόφωνου ροκ.
Κάπου λοιπόν τον Οκτώβριο του 1969, ο κιθαρίστας και τραγουδοποιός Γιάννης Κιουρκτσόγλου δέχεται ένα τηλεφώνημα από την δισκογραφική εταιρία Lyra, όπου τον ρωτούν αν έχει γράψει κάποιο ροκ τραγούδι με ελληνικό στίχο, για να το κυκλοφορήσουν σε δίσκο. Κι εκείνος, για να μην χάσει την ευκαιρία που ξαφνικά του ανοιγόταν, απαντάει «Ναι»! Το οποίο όμως ήταν ψέμα! Δεν είχε τίποτα έτοιμο! Και τώρα; Σ’ αυτό το σημείο, ας ακούσουμε τον ίδιο τον Κιουρκτσόγλου να εξηγεί , τι ακριβώς έγινε:
ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΓΕΜΑΤΟ ΨΕΜΜΑΤΑ
Ο Κιουρκτσόγλου το 1970 |
Έτσι, ο «Γαρύφαλλος» μπήκε στο συρτάρι. Στο μεταξύ, τον Απρίλιο του 1970, ο Κιουρκτσόγλου φτιάχνει τους Πελόμα Μποκιού και ασχολείται αποκλειστικά με το νέο γκρουπ. Ξαφνικά, λίγους μήνες αργότερα, του τηλεφωνούν από τη Lyra και του ζητούν να πάει να ηχογραφήσει τον «Γαρύφαλλο», με τραγουδίστρια την Πόπη Αστεριάδη. Ο Κιουρκτσόγλου τούς απάντησε ότι δεν ενδιαφερόταν, διότι είχε σχηματίσει τους Πελόμα Μποκιού. «Έλα τότε να το ηχογραφήσουμε με το γκρουπ σου», του αντιπρότειναν από τη Lyra κι εκείνος, φυσικά, δέχτηκε.
Ο «ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ» ΗΤΑΝ ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ;
Το τραγούδι περιγράφει την ιστορία του «τρελού του χωριού», ο οποίος συνήθιζε να βγάζει λόγους στους περαστικούς, δημιουργώντας τους ανάμεικτα συναισθήματα, αφού άλλοτε γελάνε και άλλοτε κλαίνε. Τα χρόνια περνούν, ο πρωταγωνιστής πεθαίνει και βγάζει πια τους λόγους του στον παράδεισο.
Από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του τραγουδιού, δημιουργήθηκε ένα μυστήριο γύρω από τον πρωταγωνιστή του: «Είναι ή όχι υπαρκτό πρόσωπο», αναρωτιούνταν τότε για το δημιούργημα του Γιάννη Κιουρκτσόγλου. Και αν ήταν όντως υπαρκτό πρόσωπο, είχε και στη ζωή του αυτό το μυστήριο που άφηναν γύρω του οι στίχοι; Ε, λοιπόν, ο «Γαρύφαλλος» ήταν ένα αληθινό πρόσωπο, που ενέπνευσε τον δημιουργό του τραγουδιού, Γιάννη Κιουρκτσόγλου, αν και στην πραγματικότητα, δεν ήταν έτσι όπως περιγράφεται στους στίχους. Η ζωή του δεν καλυπτόταν από πέπλο μυστηρίου, δεν έδινε διαλέξεις στη γειτονιά, ούτε μαζευόταν πλήθος γύρω του για να γελάσει ή να κλάψει. Ήταν ένας 80αρης Κολωνακιώτης, πάντα καλοντυμένος, που είχε στις τσέπες του καραμέλες που τις μοίραζε στα παιδιά. Έτυχε, τώρα, να είναι γείτονας του Κιουρκτσόγλου, ο οποίος «δανείστηκε» το όνομά του, μιας και ήταν τετρασύλλαβο και ταίριαζε με το μέτρο.
Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΛΑΣΣΗ ΜΠΟΝΑΤΣΟ
Είναι γεγονός, πως όταν λες «Γαρύφαλλε», στο μυαλό όλων έρχεται η φωνή του αείμνηστου Βλάση Μπονάτσου. Η αλήθεια όμως είναι, ότι στο στούντιο για την αρχικά ηχογράφηση του κομματιού δεν μπήκε ο Μπονάτσος, αλλά ο Νίκος Δαπέρης. Ωστόσο, ο Βλάσσης το ερμήνευε στα live του συγκροτήματος κι έτσι κατάφερε να το «σφραγίσει» με το πληθωρικό ταλέντο του. Στην πραγματικότητα, ο Μπονάτσος μπήκε για πρώτη φορά στο στούντιο για να ηχογραφήσει τον «Γαρύφαλλο» πολλά χρόνια μετά, με τους Goin’ Through και συγκεκριμένα το 1995.
Αυτή ήταν λοιπόν η ιστορία του «Γαρύφαλλου», που άλλαξε την πορεία της ροκ σκηνής στην Ελλάδα, αφού απελευθέρωσε την έκφραση των δημιουργών από τα δεσμά της αγγλικής γλώσσας και έδωσε έτσι τη δυνατότητα της καθιέρωσης αυτού του είδους μουσικής, που ονομάσαμε «ελληνικό ροκ».
ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ
27/9/22
Με πληροφορίες από συνέντευξη τοιυ Κιουρκτσόγλουτ στο Rocking.gr
Δημοσίευση σχολίου