HAVE YOURSELF A MERRY LITTLE CHRISTMAS: JUDY GARLAND/FRANK SINATRA: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΣΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ; ΚΙ ΟΜΩΣ ΝΑΙ….

 


Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι ένα δεμένα με την αγάπη, οικογένεια, θαλπωρή και είναι γεμάτα όμορφες μελωδίες, που τις ακούμε ειδικά αυτήν την περίοδο.  Σχεδόν όλοι οι στίχοι έχουν να κάνουν με το δέσιμο της οικογένειας και φυσικά επαναλαμβάνονται τα ίδια κάθε χρόνο. Είναι δύσκολο να αντισταθείς σε κλασικά τραγούδια όπως τα The Christmas Song, White Christmas ή Winter Wonderland που φέρνουν μαζί τους μια διαχρονική εορταστική γοητεία που ζεσταίνουν και τις πιο κρύες καρδιές. Υπάρχει όμως ένα κλασικό τραγούδι, το Have Yourself A Merry Little Christmas που οι αρχικοί στίχοι του έκρυβαν αρκετή πίκρα. Το ερμήνευσε για πρώτη φορά η Judy Garland στην ταινία Meet Me in St. Louis σε σκηνοθεσία του Vincente Minnelli. Louis, σύνθεση/στίχοι των Hugh Martin και Ralph Blane, ειδικά για την ταινία. Το τραγούδι ακούγεται όταν η Esther(Judy Garland) το  τραγουδάει στη μικρή της αδερφή, Tootie, αλλά το εορταστικό ύφος έγινε …σκοτεινό και η ηθοποιός ζητήσει να γίνουν κάποιες αλλαγές στους στίχους. Η  ηθοποιός ζήτησε να αλλάξει ο στίχος “Have yourself a merry little Christmas/ It may be your last/ Next year we may all be living in the past”(Καλά μικρά Χριστούγεννα/ Μπορεί να είναι τα τελευταία σου/ Του χρόνου μπορεί να ζούμε όλοι στο παρελθόν) όπου γινόταν αναφορά στο θάνατο!


Οι Martin και Blame συμφώνησαν να αλλάξουν τους στίχους σε“Someday soon we all will be together, if the fates allow/ Until then we’ll have to muddle through somehow”( μετφ. Κάποια μέρα σύντομα θα είμαστε όλοι μαζί, αν το επιτρέψει η μοίρα / Μέχρι τότε θα πρέπει να τα βγάλουμε πέρα με κάποιο τρόπο») προσθέτοντας μια μικρή λάμψη ελπίδας. Το τραγούδι έγινε επιτυχία από την Judy Garland και διασκευάστηκε από αρκετούς τραγουδιστές/ρτιες όπως Keushia Cole, Michael Buble, John Legend, Phoebe Bridges, John Sloman(τραγουδιστής στους Lone Star/Uriah Heep/Gary Moore) και Frank Sinatra(1957) που είναι και η πιο γνωστή εκτέλεση του τραγουδιού. Μάλιστα ζήτησε από τον Martin να γράψει νέους στίχους που απομακρύνθηκαν ακόμη περισσότερο από τη μελαγχολία της πρώτης ερμηνείας. Ένα μέρος των στίχων της διασκευής του Frankie λέει “Here we are as in olden days/ Happy golden days of yore/ Faithful friends who are dear to us/ Gather near to us once more” (μετφ Εδώ είμαστε όπως παλιά/ Καλές χρυσές μέρες του παρελθόντος/ Πιστοί φίλοι που είναι αγαπητοί σε εμάς/ Συγκεντρωθείτε ξανά κοντά μας».


TRIVIA
O σκηνοθέτης Vincente Minnelli και η Judy Garland παντρεύτηκαν κι έφεραν στον κόσμο την Liza Minnelli.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

34/12/23


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου