NAPOLEON: Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ


Σε αυτού του είδους τις βιογραφικές ταινίες, όπου ο όγκος των δραστηριοτήτων του κεντρικού προσώπου είναι πολύ μεγάλος και πολυσχιδής, η κινηματογραφική κάλυψη είναι δύσκολη, για να μην γράψω αδύναμη. Στην περίπτωση του Ναπολέοντα, το βασικό στοιχείο που με τράβηξε, ήταν το δίδυμο Ridley Scott και Joaquin Phoenix με τον δεύτερο να σηκώνει όλο το έργο επάνω του, μόνιμα σκυθρωπό αλλά τα έντονα κοντινά πλάνα του Scott, που προσθέτουν βάρος στην τελική εικόνα. Δεν εντυπωσιάστηκα από τις μάχες του Austerlitz και του Waterloo, ούτε φυσικά από τις παρατάξεις των στρατών στα πεδία των μαχών ή στις χιονισμένα πεδιάδες. Έχουμε δει καλύτερες στο Game of Thorns. Όπως και να το κάνουμε, οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Εκείνο όμως που περνάει ο Scott είναι η λογική του λαικού ήρωα, μεγαλομανή κι ιδιοφυή στρατιώτη που η ξεροκεφαλιά και το πείσμα  του τον οδήγησαν στη βαριά ήττα του Waterloo. Προσέξτε το σκυθρωπό πρόσωπο του, όσο έβλεπε τη μάχη του Waterloo να χάνεται....Θα ήθελα να εξηγήσω τις πρώτες γραμμές του κειμένου. Σχεδόν όλο το δεύτερο μέρος(η ταινία έχει διάρκεια 2ωρες και 38 λεπτά) κινείται γύρω από την Josephine που ήταν ο τεράστιος έρωτάς του και πέριξ αυτής διαδραματίζονται οι μάχες! Νομίζω ότι ο Scott, εκεί έδωσε μεγάλη βαρύτητα, με τη σκηνή του Μεγάλου Στρατηλάτη να κρατάει αγκαλιά ενά μωρό να είναι πολύ ανθρώπινη, αλλά από την άλλη πλευρά δεν αναφέρει καθόλου το νομοθετικό και  διοικητικό έργο του, περιοριζόμενος στην (πολύ καλή) αναπαράσταση εποχής και στις μάχες. Επίσης θα ήθελα να ξέρω κατά πόσο έχει είναι ιστορικά στοιχεία, η σφαίρα στο καπέλο και η μόνιμη αγάπη του για το φαγητό, η μοναδική σκηνή όπου αυτοστέφεται Αυτοκράτωρας ή ακόμα η διαταγή του να χτυπήσουν τις Πυραμίδες της Αιγύπτου!!! Πράγμα που ποτέ δεν έγινε, καθώς η μάχη έγινε αρκετά μακριά από εκείνο το σημείο   
Κι όμως ΔΕΝ κάνω λάθος: Σε καμία στιγμή, ο Scott δεν τον δείχνει στη γνώριμή του στάση, με το χέρι περασμένο στο παλτό του!!!! Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, με ενόχλησε που η ταινία ήταν αγγλόφωνη κι όχι γαλλόφωνη. Επίσης, θα ήθελα να ξέρω ποια είναι η γνώμη των Γάλλων για την ταινία!


Αν είστε κινηματογραφόφιλος, θα σας συνιστούσα χωρίς κανένα δισταγμό να δείτε την προ 53ετίας μεταφορά –βιογραφίας του μεγάλου στρατηλάτη με τίτλο Waterloo, με τον ε-ξ-α-ι-ρ-ε-τ-ι-κ-ο Rod Steiger. 

Α.Ρ.

25/11/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Δυόμιση χαμένες ώρες! Ψήγματα ιστορίας, ατάκτως ερριμμένα, και ένας Ναπολέων που βαριόταν που ζούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή