ROXY MUSIC-AVALON(1982): ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥΣ

 

Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική των Roxy Music ήταν το μακρινό 1979 όταν άκουσα τα πασίγνωστα “Love is the Drug”  και “Do the Strand”. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το Manifesto και κολλάω με τα “Dance Away” και “Angel Eyes”.  Το 1980 αγοράζω σε κασέτα το εξαιρετικό Flesh and Blood, ενώ αρχίζω να αναζητώ παλαιότερα άλμπουμ τους (σ.σ. αυτά με τα όμορφα κορίτσια στο εξώφυλλο!). Από το 1972, η χρονιά εκκίνησης των Roxy Music έως το 1979, οι αλλαγές των μελών είναι πολλές, με κυριότερη την αποχώρηση του εκκεντρικού οργανίστα Brian Eno, με τους βασικούς μουσικούς να παραμένουν οι Bryan Ferry, (τραγούδι/πλήκτρα), Phil Manzanera (κιθάρα) και Andy McKay (σαξόφωνο/πνευστά). Και φθάνουμε στις; 28  Μαϊου 1982και το όγδοο άλμπουμ των Roxy Music βγαίνει καμαρωτό στις προθήκες των καταστημάτων δίσκων, με τίτλο Avalon, το νησί, που κατά το μύθο ενταφιάστηκε ο Βασιλιάς Αρθούρος και για πρώτη φορά, εξώφυλλο χωρίς γυναικεία φιγούρα. Ένας ιππότης φορώντας μεσαιωνική πανοπλία, που αγναντεύει την ανατολή κρατώντας ένα γεράκι στο χέρι του. Μέσα από την πανοπλία, είναι η φίλη του Bryan Ferry και μετέπειτα σύζυγός του, Lucy Hebmore. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Ιρλανδία, στη λίμνη όπου είχαν σπίτι οι γονείς της Lucy.Αμέσως το αγοράζω σε κασέτα και διαπιστώνω ν ότι μου αρέσουν και τα 10 τραγούδια. Τότε ήμουν μόλις 17 ετών!
Εν έτει 2023, σχεδόν 41 χρόνια μετά, η ακρόαση του Avalon(Νο1 Μ.Βρετανία, Νο 53 Αμερική) είναι το ίδιο φρέσκια, ρυθμική και δροσερή όπως τότε! Από τις πρώτες νότες του αέρινου “More than this”, αντιλαμβάνεσαι την καθαρότητα και την άψογη παραγωγή. Η ρυθμική εισαγωγή του “The Space between” σε κεντρίζει, ενώ ο λικνιστικός αργός ρυθμός του ανάλαφρου «Avalon”, σε συνεπαίρνει όπως και το ταξιδιάρικο ορχηστρικό “India”, δεμένο με το “While my heart is still beating”, κλείνουν την  Α! πλευρά. Η Β!πλευρά  ξεκινά με τους αυνήθιστους ήχους της εισαγωγής του “The main thing”  αλλά άμεσα συντονίζεσαι με το δυναμικό ρυθμό του έως ότου η αργόσυρτη μυστιαριάκη εισαγωγή του “Take a chance with me” σε συμπαρασύρει με το μελωδικό ρεφρέν της για να δώσει τη θέση της στο αργόσυρτο jazz/soul “To turn you On”. Ακολουθεί το χορευτικό «True to life”, για να φθάσουμε στο νωχελικό οργανικό”Tara” που ντυμένο με το χαλαρό σαξόφωνο, οδηγεί στο τέλος ενός πραγματικά καταπληκτικού δίσκου.
Η μοναδική ερμηνεία του Bryan Ferry και η εξαιρετική δουλειά των Manzanera, McKayαποτελούν τη βάση της επιτυχία του Avalon. H βασική τριάδα των Roxy Music, συνοδεύεται από μουσικούς με πλούσιο βιογραφικό όπως οι Andy Newmark ντραμς (David Bowel, Sly and the Family, John Lennon, George Harrison), Alan Spenner μπάσο(Joe Cocker, Alvin Lee, David Coverdale), Neil Jason μπάσο(John McLaughlin, Peter Criss, Gene Simmons, Mike Oldfield κ.α.Η παραγωγή έγινε από τον Rhett Davis και το συγκρότημα όπως και στα προηγούμενα άλμπουμ.


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ      
Αμέσως μετά  την κυκλοφορία του δίσκου ακολούθησε μια μεγάλη περιοδεία, με όλους τους παρά πάνω μουσικούς και τον Μάρτιο του 1983 κυκλοφόρησαν το Ep The High Road Live, με 4 τραγούδια (μόνο!),  εκ των οποίων 2 είναι διασκευές, τα:"Jealous Guy"-Lennon και “Like a Hurricane-N.young. . Ολόκληρη η συναυλία τους κυκλοφόρησε σε βίντεοκασέτα με τον ίδιο τίτλο. Την ίδια εποχή, ανακοίνωσαν τη διάλυσή τους καθώς ο Bryan Ferry ακολούθησε προσωπική καριέρα κι έτσι απλά τελειώνει η πορεία του συγκροτήματος, στο απόγειο της καριέρα τους.

TRIVIA

Ήταν 3 Σεπτεμβρίου 1982 ότα οι Roxy Music εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας στο γήπεδο της Ριζούπολης, σε μια συναυλία που διοργανώθηκε από την Sound+Vision. Για την ιστορία, σ' εκείνη την ευρωπαική περιοδεία, οι Roxy Music, περιόδευαν  με τους King Crimson αλλάστη χώρα μας έπαιξαν μόνο αυτοί!  

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΟΛΙΟΣ

22/9/23


Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ AVALON
  Οι Roxy Music, της πρώτης περιόδου τους (1972-1975) ποτέ δεν μού άρεσαν. Κανένα τραγούδι τους δεν μπορούσα να ακούσω για δεύτερη φορά και με κούραζαν. Από την κυκλοφορία του Manifesto(1979) και μετά που άλλαξαν το στυλ τους σε πιο dance-pop, αν και παρέμενα εκτός του μουσικού ύφους μου, ήταν πολύ καλύτεροι. Η ερμηνεία του Ferry αγγίζει το όριο του crooner και οι συνθέσεις οι ωριμότερες μιας ώριμης synth pop εποχής. Το καλύτερο άλμπουμ τους!

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου