STRATOVARIUS-DREAMSPACE(1994): ΨΥΧΩΜΕΝΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ-ΑΙΧΜΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ


Τριάντα χρόνια πίσω τα πράγματα στον χώρο του metal ήταν εντελώς διαφορετικά απ'ότι σήμερα. Όσον αφορά την Ευρώπη, τα κραταιά συγκροτήματα του παρελθόντος βρίσκονταν σε μία φάση αλλαγών και αναπροσαρμογής στη νέα εποχή που, μεταξύ μας, δεν τους πήγαινε καθόλου. Παράλληλα, στο κλειστό μεταλλικό λόμπι, σιγόβραζε ένα καζάνι από νέα ελπιδοφόρα συγκρότηματα που θα αποτελούσαν τους νέους κράχτες για να φέρουν με το μέρος τους καινούργιους και παλιούς μεταλλάδες. Το είδος που υπηρετούσαν οι ανερχόμενοι καλλιτέχνες ονομαζόταν Ευρωπαϊκό Power Metal και ένας από τους πρωτοπόρους του χώρου έγιναν οι Stratovarius.
  Ο δίσκος Dreamspace(1994) προετοιμάζε το έδαφος για την μεγάλη επιτυχία που θα ακολουθούσε επιδεικνύοντας ένα ψυχωμένο συγκρότημα που πέρα από την προφανή εικόνα του Euro-Metal διέθετε ένα αιχμηρό ακατέργαστο στοιχείο που δεν είχε λειανθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Οι Helloween θέτοντας τις βάσεις για το ευρωπαϊκό Power Metal έδειξαν δύο δρόμους: Ο πρώτος ήταν ο "σπινταριστός" και πιο άγριος ενώ ο δεύτερος ήταν ο λυρικός με έντονες τις κλασσικότροπες παραπομπές. Οι Stratovarius διέπρεψαν στον δεύτερο αλλά μέχρι και το Dreamspace αυτό που έβγαινε περισσότερο στην επιφάνεια ήταν το προοδευτικό στοιχείο όπως το είχαμε μάθει από συγκροτήματα σαν τους Queensryche δίχως αυτό να σημαίνει πως οι Rainbow, οι Deep Purple, οι Black Sabbath δεν γίνονταν αντιληπτοί στο άλμπουμ. Η σημαντικότητα του έγκειται επιπλέον στα στοιχεία ότι ακριβώς εκείνη την εποχή οι Stratovarius μπήκαν κάτω από τα φτερά της Noise Records και με την σειρά τους απογειώθηκαν και εκείνοι, ιδιαίτερα στα επόμενα χρόνια. Επίσης, είναι ο τελευταίος δίσκος που ο Timo Tolkki ανέλαβε εξολοκλήρου τα φωνητικά αφού στην συνέχεια θα έκανε πίσω για τον Timo Kotipelto. Εκτός Tolkki, η σύνθεση του συγκροτήματος περιελάμβανε τον Antii Ikonen στα πλήκτρα, τον Tuomo Lassila στα τύμπανα όπως και τον Sami Kuoppamaki και τον Jari Kainulainen στο μπάσο ο οποίος θα παρέμενε στο συγκρότημα μέχρι το 2005. Ο Timo Tolkki είναι συνθετάρα, θαυμαστικό! Ένα πηγαίο ταλέντο δημιουργικό και εκτελεστικό που με το "καλησπέρα" μας βομβαρδίζει με ένα τρομερό ριφ και με έναν Power Metal καταιγισμό. "Chasing Shadows" ονομάζεται το τραγούδι που αναφερόμαστε και που βρίσκεται στην αρχή του Dreamspace. Σε σκοτεινό, μελαγχολικό κλίμα γίνεται η εισαγωγή και με αυτό το ύφος θα συνεχιστεί όλος ο δίσκος. Η φωνή δε του Tolkki πολλές φορές θα φέρει στο μυαλό τον Ozzy... τουλάχιστον σε μένα.
  Το "4th Reich" δανείζεται αρκετά στοιχεία από τους Queensryche της "Mindcrime" περιόδου. Με στίχους που εμπλέκουν την Ιστορία με την σύγχρονη πραγματικότητα, περνάει ένα προφητικό μήνυμα που αφορά την ανθρώπινη φύση γενικότερα. Φυσικά, πολλοί βλάκες θέλησαν να μεταφράσουν διαφορετικά το νόημα (ναζιστές, φασίστες κτλ) αλλά δυστυχώς έχουμε και αυτή την κατηγορία ανθρώπων.


  Περισσότερο prog, λιγότερο power αλλά εκατό τοις εκατό Φιλανδικό μέταλλο είναι η κομματάρα "Eyes Of The World". Με ρεφρέν που ίσως θυμίσει "Burning Heart" (Survivor) και με εκπληκτικό δεξιοτεχνικό σολάρισμα μπαίνει άνετα στην κατηγορία ως ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της πρώτης περιόδου των Stratovarius.
  Όπως επίσης το ίδιο ισχύει και για το "Hold On To Your Dream". Η επιρροή του Gary Moore στον Timo Tolkki ιδίως εδώ βγάζει μάτι! Μελωδικός ύμνος που συστρατεύεται με το "happy" στοιχείο των θεών Helloween.
  Σε αργόσυρτο ρυθμό με ανατολίτικα αρώματα ξεκινά το "Magic Carpet Ride". Με το που μπουν τα λόγια το τέμπο αλλάζει και γίνεται πιο γρήγορο για να καταλήξει σε ένα κολλητικό ρεφρέν που προδίδει ξεδιάντροπα την λατρεία για τους Rainbow του Ritchie Blackmore.
  Το "We Are The Future" προλογίζεται από ένα επιθετικό, άγριο ριφ. Άξιο Power Metal, γνήσιος καρπός της μεγάλης κληρονομιάς των δύο "Keepers".
  Το "Tears Of Ice" είναι η μπαλάντα του δίσκου. Όχι φυσικά μια οποιαδήποτε μπαλάντα.... Εγκλωβισμένοι οι στίχοι μέσα σε μια καταθλιπτική, κρύα ατμόσφαιρα μαρτυρούν ένα μεγαλείο πόνου και στεναχώριας που κάθε δάκρυ στάζει όπως κάθε σταγόνα του κρυσταλλωμένου πάγου.
  Το ομότιτλο με το άλμπουμ "Dreamspace" τραγούδι εξελίσσεται μέσα σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον επιχειρώντας στιχουργικά ένα ταξίδι μυαλού σε παιδικές μνήμες που επηρέασαν τον δημιουργό του. Πηγαίνοντας από τον δύσκολο δρόμο του prog κάπου προς την μέση του έχουμε μία τρομερή τσιρίδα του Tolkki που σε αφήνει κάγκελο. Όπως ο ίδιος έχει πει, τότε (το 1994) ήταν τριάντα δύο χρονών και μπορούσε να "πάει"... υπερηχητικά!
  Το "Reign Of Terror" γέρνει περισσότερο στην Αμερικάνικη Power Metal κατεύθυνση. Το ριφ παραπέμπει αρκετά σε Savatage ("Hall Of The Mountain King") και γενικά είναι μία καλή Heavy στιγμή για την μπάντα.
  Το "Thin Ice" το έχει γράψει ο ντράμερ των Stratovarius, ο Tuomo Lassila, ανακατεύοντας δυνατές δόσεις ψυχεδέλειας και προοδευτισμού. Καλό τραγούδι για κάποια ταινία τρόμου αλλά για Stratovarius....
  Το "Atlantis" είναι ορχηστρικό και μοιάζει σαν κάποιο αυτοσχεδιασμό που θα έκανε ο Yngwie Malmsteen σε ένα από τα live του. Καλή ασίστ για το "Abyss" που ακολουθεί. Η Άβυσσος που βρίσκεται η χαμένη Ατλαντίδα ή η Άβυσσος στο μυαλό του Timo Tolkki; Η συνέπεια της αποστήθισης του "Rage For Order" μέσα από ένα Φιλανδικό φίλτρο υψηλής ανάλυσης.
  Το "Shattered" είναι ένα σφηνάκι κιθαριστικής επιθετικότητας, "τερματισμένων στο Θεό" φωνητικών και νεοκλασσικού "shred-αρίσματος" .


  Τελευταίο τραγούδι, η τεράστια κομματάρα "Wings Of Tomorrow". Το συγκεκριμένο υπήρξε το επίσημο τραγούδι για το ευρο-μπάσκετ του 1995 στην Αθήνα και κυκλοφόρησε σε single μορφή έχοντας μία μπάλα του μπάσκετ στο εξώφυλλο. Αν το "Final Countdown" των Europe είχε αδελφάκι με Ευρωπαϊκό Metal χαρακτήρα αυτό θα ήταν διδυμάκι. Το ένα θα λεγόταν "Wings Of Tomorrow" και το άλλο "Vain Glory Opera" (Edguy). Μόνο το γεγονός ότι το εν λόγω άσμα των Stratovarius έγινε συνώνυμο με αθλητική διοργάνωση καταλαβαίνετε πόσο motivational χαρακτήρα έχει.
  Το Dreamspace σφράγισε το τέλος μιας εποχής για τους Φιλανδούς. Ο φυσικός ηγέτης της μπάντας θα κάνει ένα βήμα πίσω όσο αφορά τα φωνητικά στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, καμία όμως έκπτωση στην σύνθεση και την έμπνευση ως προς το νέο στυλ που θα αφορά νεοκλασικά /συμφωνικά έργα. Ο Timo Tolkki γεννήθηκε καλλιτέχνης με σκοπό να μεγαλουργήσει και η πορεία του ήταν μονόδρομος εξαρχής, κάπου ανάμεσα στην ιδιοφυΐα και στην παράνοια! 

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου οι Timo Tolkkis Strato θα παίξουν στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, μαζί με τους Firewind και τις Nervorsa. Στους Timo Tolkkis Strato, εκτός του Timo Tolkki,παίζουν και οι Antii Ikonen στα πλήκτρα, τον Tuomo Lassila στα τύμπανα, και οι τρεις μέλη των Stratovarius.  Για εισιτήρια πατήστε εδώ

 

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

23/8/23

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου