VAVOURA BAND: ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΒΑΡΥ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


Από τα πλέον αγαπημένα και δημοφιλή ελληνικά hard rock συγκροτήματα, οι Vavoura Band  σχηματίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 70 στην Αγία Παρασκευή της Αθήνας. Η αρχική τους σύνθεση ήταν Johnny Βαβούρας μπάσο/τραγούδι, Γιάννης Δρόλαπας κιθάρα και Στέργιος Λεμονίδης ντραμς. Αρχικά έπαιζαν διασκευές και έμαθαν ότι το αμερικάνικο κολλέγιο θα έκανε χορό και ζήταγε συγκρότημα να παίξει. Αυτοπροτάθηκαν και ο άνθρωπος που πήγε να τους τσεκάρει ήταν ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος, μαθητής του κολλεγίου και φυσικά δεν είχε αρχίσει ακόμα την καριέρα του. Το Σεπτέμβριο του 1976, ο Χαριτοδιπλωμένος πάει να τους ακούσει όπου τους είπε »δεν παίζετε άσχημα αλλά κάνετε πολύ βαβούρα». Το άκουσε ο Τζόνυ και είπε «αυτό είναι όνομα για συγκρότημα, με τον κόσμο να του κολλάει το επίθετο και σε αυτόν. Τζόνυ Βαβούρας! (από συνέντευξη του Βαβούρα στον Γιάννη Αλεξίου στο βιβλίο του Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock, εκδ. όγδοο).
Γεννημένος στο Ohio της Αμερικής, ο μικρός Τζόνυ επιστρέφει στην Ελλάδα σε ηλικία 7 ετών για να κάνει το ταξίδι Αμερική Ελλάδα αρκετές  φορές και στα 21 του να εγκατασταθεί μόνιμα εδώ. Έχοντας μέσα του την αγάπη για τη μουσική, το Σεπτέμβριο του 1976 σχηματίζει τους Vavoura Band με τον Γιάννη Δρόλαπα και ντράμερ τον Θάνο Παπαποστόλου (γενικά το συγκρότημα στη θέση του ντράμερ, είχες πολλές αλλαγές!) και το 1977 δίνουν την πρώτη συναυλία τους στο Σινέ Ανεμώνη (τότε οι περισσότερες συναυλίες γινόντουσαν τα Κυριακάτικα πρωϊνά στους κινηματογράφους) με ντράμερ τον Νώντα Αντωνόπουλο και το 1979, παίζουν στο Sporting, μπροστά σε 3.500 κόσμο. Την ίδια χρονιά παίζουν σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και το 1980 ανοίγουν τη συναυλία των Tom Robinson Band. Πριν όμως γίνουν αυτά, είχε πάει το 1978 στο Λονδίνο μαζί με τον Δρόλαπα κι αγόρασαν ηχοσυστήματα για συναυλίες (ενισχυτές, ηχεία Marshall, μικρόφωνα κ.α.) ανεβάζοντας επίπεδο για το συγκρότημα, αφού έγιναν το πρώτο συγκρότημα με ιδιόκτητα ηχητικά. Τότε, το ταξίδι, η αγορά και η εισαγωγή στην Ελλάδα των ηχητικών ήταν οδύσσεια!    
To 1980 βρίσκει τον Τζόνυ να δουλεύει το ιστορικό κατάστημα δίσκων Happening στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας. Σε ερώτηση του ιδιοκτήτη του καταστήματος του Δημήτρη Κερασιώτη, «γιατί δεν έχουν κάνει δίσκο», ο Tζόνυ του απαντά ότι «οι εταιρείες δεν μάς θέλουν». «Ωραία, ας κάνουμε μια εταιρεία» ήταν η απάντηση του Κερασιώτη και κάπως έτσι γεννήθηκε η Happening Records με τους Vavoura Band να κυκλοφορούν το μικρό δίσκο με 3 τραγούδια, τα “Vana G Vanna”, “All alone” και “I ain’t junkie”, με ηχολήπτη τον κιθαρίστα των Σπυριδούλα, Νίκο Σπυρόπουλο και κωδικό HP 1001. Παράλληλα, συμμετέχουν με 2 τραγούδια («Dead End» και “Koridallos Jail Blues”) στην ιστορική συλλογή για την ελληνική δισκογραφία Happening 82, μαζί με τραγούδια των Heaven and Hell, Λήτη και Ιζόλδη, Magic DeSpell, Αίλος και Tonal Orchestra. Τα χρόνια που ακολουθούν κάνουν σποραδικές εμφανίσεις, ενώ ο Τζόνυ αναλαμβάνει την διεύθυνση τεχνικής παραγωγής στις συναυλίες των Ian Gillan, Rory Gallagher, Wishbone Ash, Eric Clapton, UFO κ.α. Το συγκρότημα συνεχίζει με κιθαρίστα τον Χρήστο Ταμπουρατζή αφού ο Δρόλαπας παίζει με τις Μουσικές Ταξιαρχίες, ενώ  από τα ντραμς έχουν περάσει ο Βαγγέλης Βέκιος (κι αυτός πήγε στις Μουσικές Ταξιαρχίες) κι ο Τάκη Κουβατσέας (μετέπειτα ντράμερ της Άννας Βίσση). Το 1980, συνεργάζονται με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Αρβανίτη, στην ταινία – μουσικό ντοκιμαντέρ «Σαντορίνη», κερδίζοντας δύο βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ κάνουν το video clip «Ο χορός της Αφροδίτης» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αρβανίτη. Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν τα άλμπουμLive The Early Days (2003) με ηχογραφήσεις από το 1977, 1978 και 1979 και το Soundtracks for Films Τώρα το λένε  Ethnic (2004) με τη μουσική των ταινιών/ντοκιμαντέρ Σαντορίνη, Αθώος ή Ένοχος (Υπόθεση Παγκρατίδη), Μην Περνάς, ανάβει κόκκινο και Παραπλούς και Θράκη.


TRIVIA
To 1979 έπαιξαν στον κινηματογράφο Παλλάς, αφού προβλήθηκε η ταινία The Song Remains the Same των Led Zeppelin! 

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:




“Live – The early days”
Ethnic – Soundtracks For Films
Vavoura Band – Μικρός δίσκος
Happening ’82 – LP συλλογή
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

13/6/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου