OU812: ΑΝ ΤΟ ROCK ΗΤΑΝ ΑΘΛΗΜΑ, ΟΙ VAN HALEN ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ


 Η μηχανή είχε ξανά πάρει μπροστά. Ο David Lee Roth είχε αντικατασταθεί από τον Sammy Hagar και το πρώτο άλμπουμ που ηχογράφησαν οι Van Halen μαζί του, το 5150 κόντευε τα 7.000.000 αντίτυπα. Το πείραμα είχε πετύχει και τώρα ετοιμαζόντουσαν για το δεύτερο  άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε το Μάιο του 1988 με τίτλο OU812 (προφέρεται Oh You Ate One Too) και πήγε καρφωτό στο Νο1 του αμερικάνικου chart και στο No16 του βρετανικού (ξενέρωτοι βρετανοί).
Ο Sammy Hagar, χωρίς να είναι ο προικισμένος ερμηνευτής, και για να λέμε την αλήθεια, ο προκάτοχός του ήταν χαρισματικός, είχε δώσει στο συγκρότημα μια νέα πνοή κι ένα σωρό καινούργιες ιδέες, που αποτυπώθηκαν στο 5150 αλλά  και στη συνέχεια του, στο OU812. Πιο σκοτεινό, γεμάτο δαιδαλώδη κιθαριστικά και περίπλοκα riffs, αλλά όχι πιασάρικα, το συγκρότημα ταιριάζει τα 10 καινούργια τραγούδια του με το μαυρόασπρο εξώφυλλο που θυμίζει την αισθητική του With the Beatles(1963). Το "Mine All Mine" που ανοίγει το άλμπουμ είναι από τα αγαπημένα μου, το μυώδες "When It's Love" μπορεί αν μην έχει τη λάμψη του “Jump»ή του "Dreams", αλλά είναι σπουδαίο τραγούδι κι ο Hagar προσπαθεί να σπρώξει τα "Source of Infection" και "A.F.U. (Naturally Wired)", αλλά μάλλον δεν του βγαίνουν, σε αντίθεση με το το "Finish What Ya Started", που δεν ακούγεται σαν Van Halen, αλλά έχει τη δική του προσωπικότητα και σίγουρα γράφτηκε για να παιχτεί στο αμερικάνικο ραδιόφωνο.

Το ΟU812 δεν φθάνει σε καμία περίπτωση του ύφος και την λαμπρότητα του προκατόχου του, όσο κι αν προσπαθούν τα Mine All Mine", "When It's Love" και "Finish What Ya Started", που είναι οι καλύτερες στιγμές του. Στην αυτοβιογραφία του ο Sammy Hagar, περιγράφει πως ξεκίνησε το «Finish What Ya Started»: «Ήταν αργά βράδυ όταν ο Eddie εμφανίστηκε απρόσκλητος έξω από το σπίτι μου στο Malibu, κρατώντας μια ακουστική κιθάρα και ένα μπουκάλι ουίσκι. Άρχισε να παίζει το riff για το "Finish What Ya Started" και αμέσως ενθουσιάστηκα και πήρα τη δική μου  ακουστική μου κι άρχισα να παίζω μαζί του. Το κομμάτι έμοιαζε σαν σύνθεση του Tony Joe White. Στον επάνω όροφο του σπιτιού με περιέμενε μια κοπέλα που την άκουσα να τραγουδά: «Έλα μωρό μου, τελείωσε αυτό που ξεκίνησες».  Αυτό το τραγούδι είναι για το ανεκπλήρωτο σεξ».
Από εκεί και πέρα, το bluesy "Black and Blue", “Cabo Wabo”, "Feels So Good" ακόμα και η αχρείαστη διασκευή "A Apolitical Blues" των Little Feat (bonus στην κασέτα και στο cd)   δεν προσφέρουνε τίποτε και μάλλον ακούγονται σαν fillers.
 Tο OU812 ακολούθησε το 5150 στην κορυφή του Chart του Billboard, ξεπερνώντας τα 4.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, αλλά  με κανένα τρόπο δεν μπορεί αν συγκριθεί μαζί του (σ.σ.με το 5150). Ούτε από πλευράς τραγουδιών ούτε από, πλευράς διάθεσης!


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Η νέα δεκαετία, μπήκε για το συγκρότημα με το For Unlawful Carnal Knowledge (ή αν προτιμάτε F.U.C.K.-1991).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

30/6/23
Ο ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟU812
Ακόμη ένα πετράδι στην κορώνα του Βασιλιά Eddie! Διασχίζοντας την λεωφόρο της επιτυχίας και της εμπορικότητας με τον "νεοφερμένο" από το 5150, Sammy Hagar, οι Van Halen έχουν πλέον στην σύνθεσή τους κάποιον που γνωρίζει να γράφει επιτυχίες αλλά και ένα ερμηνευτικό λιοντάρι που βρυχάται υποχρεώνοντας τον κόσμο να ακούσει! Ο Eddie σε διπολικό ρόλο κιθαριστικού επιστήμονα και ευρηματικού πληκτρά, ο Alex όπως πάντα μόνιμη πηγή έμπνευσης και ενέργειας στα τύμπανα και ο Michael σταθερός και αξιόπιστος σε δεύτερα φωνητικά και μπάσο. Δίσκος απάντηση ως προς τον τίτλο στον πρώην τραγουδιστή τους αλλά και απορίας για το πόσες ακόμα κορυφές μπορούν να κατακτηθούν.


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου