IDES OF MARCH: ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙΣΑΡΑ ΣΤΟΥΣ...SURVIVOR!


Μπορεί το όνομα των Ides of March να σας είναι άγνωστο, αλλά σίγουρα έχετε ακούσει τη μοναδική επιτυχία τους "Vehicle"(1970, Νο 2 Αμερική, Νο 31 Μ.Βρετανία). Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1964 στο προάστιο του Chicago, Berwyn, αρχικά με το όνομα The Shon-Dels, κυκλοφορόντας το "Like It or Lump It"(1965) και με σημαντική παρουσία του κιθαρίστα Jim Peterik που ήταν ο βασικός συνθέτης. Την επόμενη χρονιά, άλλαξαν το όνομά τους σε Ides of March, μετά από πρόταση του μπασίστα Bob Bergland, που είχε διαβάσει την έκφραση στο βιβλίο του  Shakespeare, Julius Caesar και κυκλοφόρησαν το πρώτο σαν Ides of March μικρό δίσκο με τίτλο "You Wouldn't Listen"(Νo. 42), προσθέτοντας στον ήχο τους πνευστά γι αυτό και θα τους δείτε να αναφέρονται σαν jazz rock συγκρότημα. Το 1970 υπέγραψαν στην Warner Bros. Records όπου κυκλοφόρησαν το περίφημο "Vehicle", που έγινε το πιο γρήγορο σε πωλήσεις single στην ιστορία της εταιρείας. Κι όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις μεγάλων επιτυχιών, 14 ολόκληρα δευτερόλεπτα από το σόλο κιθάρας, διαγράφηκαν κατά λάθος στο στούντιο για να αντικατασταθούν από ένα άλλο. Πάντως αυτό δεν εμπόδισε το τραγούδι να πουλήσει 1.000.000 αντίτυπα και να κυκλοφορήσουν και το άλμπουμ με τίτλο Vehicle( No.55 Αμερική).


Τo 1971 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους Common Bond που δεν έβγαλε τη μεγάλη επιτυχία, αφού το "L.A. Goodbye" σταμάτησε στο No. 73 του Billboard Hot 100 των μικρών δίσκων. Το 1972 κυκλοφόρησαν το World Woven και το 1973 το Midnight Oil, όλα χωρίς καμία εμπορική επιτυχία και διαλύθηκαν για να επανασυνδεθούν το 1990 για να εμφανιστούν σε μεμονωμένες συναυλίες, κάτι που εξακολούθησαν και τα επόμενα χρόνια. Ο Peterik συνέχισε την καριέρα του, σχηματίζοντας τους Survivor με τη γνωστή επιτυχία.
Οι Ides of March έμειναν στην ιστορία της δισκογραφίας, χάρις στη μοναδική επιτυχία τους "Vehicle" που ακόμα και σήμερα ακούγεται φρέσκο!


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Vehicle (1970)
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

5/6/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου