15 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟ SOUTHERN ROCK


To Southern Rock ήταν –και είναι- ένα από τα πιο αγαπημένα παρακλάδια της rock μουσικής. Γεννημένο στις Νότιες Αμερικάνικες Πολιτείες, έγινε εύκολα γνωστό χάρις στις επιτυχίες των Lynyrd Skynyrd που με τη σειρά τους βοήθησαν να γνωρίσουμε –οι Ευρωπαίοι-και τα υπόλοιπα συγκροτήματα του είδους. Ένα μείγμα rock and roll, country και blues, ερμηνευμένο με αντρίκια φωνή και δυνατές κιθάρες. Μην φανταστείτε ότι έχει ρίζες πολύ παλαιότερα, αφού για πρώτη φορά ο όρος southern rock αναφέρθηκε το 1972 από τον Mo Slotin,που έκανε κριτική συναυλίας των Allman Brothers Band! Η δεκαετία του 70 και λιγότερο του 80 ήταν η χρυσή εποχή του, τότε που άνθισαν τα southern συγκροτήματα αλλά η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 20 χρόνια, το είδος έχει δεν ανανεωθεί και μόνο τα συγκροτήματα όπως Black Stone Cherry, The Black Crowes, Georgia Satellites και ορισμένα άλλα, κρατούν τη σημαία ψηλά. Οι 60άρηδες γνωρίζουν πολύ καλά τα συγκροτήματα αλλά και τα τραγούδια των περισσότερων southern rock συγκροτημάτων, αφού τους συντρόφευσαν στα πάρτι, στις σχολικές εκδρομές και σε πολλές ακόμα εκδηλώσεις της ζωής τους/νεότητά τους. Το σημερινό άρθρο απευθύνεται στους νεότερους που (ίσως) να θέλουν να μυηθούν στο είδος για αυτό κι ακολουθεί ένας οδηγός με τα 10 χαρακτηριστικότερα τραγούδια. Ανακαλύψτε τα!
Lynyrd Skynyrd Sweet Home Alabama/Free Bird
Δικαιωματικά, η στήλη ξεκινάει από το κορυφαίο southern συγκρότημα, τους Lynyrd Skynyrd που η 5χρόνη πορεία τους, στην πρώτη φάση της καριέρας τους, συνδυάστηκε με  6 αθάνατα άλμπουμ. Το “Sweet Home Alabama” δεν είναι απλά ένα καλό τραγούδι, είναι ένα από τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ τραγούδια στην ιστορία της μουσικής. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και το πανέμορφο και μελαγχολικό “Free Bird”, με τους Lynyrd Skynyrd δικαιωματικά να βρίσκονται στην κορυφή!


Molly Hatchet - “Fall of Peacemakers”
Οι Molly Hatchet πάντα ήταν καταχωρημένοι στο μυαλό μου σαν ένα hard/heavy southern συγκρότημα, που δεν είχε το λυρισμό των Skynyrd αλλά είχε ένα δικό του ήχο. Το "Fall of the Peacemakers" συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ No Guts...No Glory (1983) και οι στίχοι του μιλούν για τους ονειροπόλους John F. Kennedy και John Lennon, που δολοφονήθηκαν. Μακράν η καλύτερη στιγμή τους.

Charlie Daniels Band- "The devil went down to Georgia"
Δεν θυμάμαι που πρωτοάκουσα τον ύμνο των Charlie Daniels Band, “The Devil went down to Georgia” αλλά θυμάμαι ότι έψαχνα σαν τρελός να το βρω στα καταστήματα εισαγωγής γιατί όλως περιέργως δεν είχε κυκλοφορήσει σε ελληνική εκτύπωση. Μαζί με το ‘”Sweet home Alabama”, είναι τα πιο διάσημα country/southern rock τραγούδια σε όλο τον πλανήτη. To βιολί του Charlie Daniels κελαηδάει σκορπώντας ένα bluegrass ρυθμό, που τόσα χρόνια μετά δεν έχουμε ξανακούσει. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά σκεφτείτε ένα τραγούδι (εκτός του Sweet Home Alabama) από το συγκεκριμένο χώρο μουσικής να κάνει τέτοια «γκέλα» στον κόσμο.

Blackfoot - "Good Morning"
Ακόμα θυμάμαι τον αξέχαστο Βάσο Τσιμιδόπουλο, Υπεύθυνο Ξένου Ρεπερτορίου της WEA να μου δίνει σε white label το άλμπουμ των Blackfoot Marauder(1981). Πρέπει να ήταν ο πρώτος δίσκος τους που έπεφτε στα χέρια μου (είχαν προηγηθεί 4) και σχεδόν τρέχοντας πήγα σπίτι μου για να τον ακούσω. Το “Good Morning” ποτέ δεν το ξεπέρασα, 42 χρόνια μετά εξακολουθεί να με συναρπάζει όπως την πρώτη φορά  με την εκρηκτική ερμηνεία του Rick Medlock και τις hard rock κιθάρες. Εναλλακτικό από τον ίδιο δίσκο το λυρικό "Searchin'".


Allman Brothers - "Ramblin Man”
Μια ένρινη φωνή, ένας τραγουδιστής με πολύ ξεχωριστή χροιά, μια κιθάρα που ακουγόταν διαφορετικά,  κι ένα τραγούδι που μου άρεσε. Κάπως έτσι γνώρισα τους Allman Brothers.
Black Oak Arkansas - "Jim Dandy"

 Το «Jim Dandy"ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία των Black Oak Arkansas που πρωτοερμηνεύτηκε από την LaVern Baker το 1956! Έκτοτε  ξεχάστηκε ώσπου να το διασκευάσουν οι Black Oak Arkansas και να το συμπεριλάβουν στο άλμπουμ τους High on the Hog (1973). Η εκρηκτική ερμηνεία αλλά και παρουσία του τραγουδιστή James L. Mangrum o οποίος είχε προσθέσει το “Dandy” στο όνομά του, βοήθησε το συγκρότημα να κάνει επιτυχία με ένα τραγούδι που οι στίχοι του μιλούσαν για ένα ήρωα (τον Jim Dandy) που σώζει γυναίκες.  



Wet Willie – “Keep on smilin’”
Με τους Wet Willie, ο Rockmachine.gr είχε ξανά  ασχοληθεί, κάνοντας μια εκτενή αναφορά στη βιογραφία τους στη στήλη Ποιος Θυμάται. Έχοντας έναν ήχο που δεν τον λες southern rock αλλά παίρνοντας στοιχεία από εκεί καθώς κι από τη jazz(!) και τη μουσική των Καλιφορνέζικων συγκροτημάτων, οι Wet Willie είχαν μια καλή καριέρα από το 1969 έως και το 1980, ηχογραφώντας 7 studio και 2 live άλμπουμ, κι αφήνοντας πίσω τους μια μεγάλη επιτυχία, το «Keep On Smilin»(1973) από το ομώνυμο άλμπουμ τους. Αν τους ψάξετε, προσέξτε τον τραγουδιστή τους Jimmy Hall που προσωπικά τον ανακάλυψα πολλά χρόνια αργότερα όταν συμμετείχε στο άλμπουμ Flash του Jeff Beck, όπου κατέθεσε το λαρύγγι στο"Gets Us All in the End"
 Henry Paul Band - "Distant Riders"
Από τα σχετικά άγνωστα συγκροτήματα, οι Henry Paul Band σχηματίστηκαν το 1977 από τον κιθαρίστα/τραγουδιστή Henry Paul όταν αποχώρησε από τους Outlaws. Δεν γνώρισαν ποτέ την επιτυχία που τους άξιζε ακόμα και στην πατρίδα τους, ίσως επειδή το ύφος τους ήταν πολύ μελωδικό. Ακούστε το πανέμορφο “Distant Riders” και θα καταλάβαιτε γιατί δεν μπόρεσαν να σταθούν δίπλα στους Lynyrd Skynyrd, Molly Htachet αλλά και Allman Brothers. Εναλλακτικά ακούστε
εδώ το “Grey Ghost.



 
Marshall Tucker Band – "Fire On The Mountain"
(1975)
Η γνωριμία μου με τους southern country rockers Marshall Tucker Band, έγινε …μέσω του εξώφυλλού του δίσκου Long Hard Ride. Μια καταπληκτική ζωγραφιά  που μου τράβηξε αμέσως την προσοχή κι αγόρασα το δίσκο. Εξ’ αλλου από το όνομα, τι στο καλό, southern rock πρέπει να ήταν! Μπορεί το περιεχόμενο του άλμπουμ να μην ταίριαξε απόλυτα με τη μουσική που άκουγα (περισσότερο country παρά southern) αλλά μου γνώρισε ένα καλό συγκρότημα. Αργότερα ανακάλυψα το άλμπουμ τους Fire on the Mountain (άλλη εξωφυλλάρα!) που περιείχε το αυθεντικό country southern τραγούδι "Fire on the Mountain".
Outlaws - Ghost Riders in the Sky"
Σε ολόκληρη την Αμερική αν ρωτήσετε να σας πουν μια επιτυχία των Outlaws θα σας που το "There Goes Another Love Song". Εγώ θα σας πρότεινα να ακούγατε την καταπληκτική διασκευή τους στο "(Ghost) Riders in the Sky". Αξεπέραστη!
Atlanta Rhythm Section – "Imaginary Lover"



Και οι Atlanta Rhythm Section ανήκουν στην κατηγορία των συγκροτημάτων που αν και προέρχονται από το Νότο, η μουσική τους είναι ένα κράμα jazz, καλιφορνέζικων συγκροτημάτων και λιγότερο southern. Το άλμπουμ τους Champagne Jam (1978) είναι το καλύτερο δείγμα για να τους γνωρίστε και να ακούσετε  το μαγευτικό "Imaginary Lover" αλλά και το “So into you” που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία southern rock τραγουδιών.
Georgia Satellites - Keep Your Hands To Yourself (1986)
Boogie southern rock από τους βραχύβιους Georgia Satellites, που μπορεί η καριέρα τους να μην διήρκεσε πολύ αλλά άφησαν πίσω τους αυτό το μικρό διαμαντάκι.  

ZZ Top: LaGrange/Tush

Με 2 τραγούδια των ZZ Top κλείνει το αφιέρωμα στα 15 Καλύτερα Τραγούδια για να Γνωρίσετε το Southern Rock. Και τα 2 τραγούδια, δεν νομίζω ότι χρειάζονται περαιτέρω παρουσιάσεις.


Την επόμενη Κυριακη: ΄Όλες οι αλλαγές μελών στους Deep Purple, δίσκο προς δίσκο. Τι σημαίνει Mk.

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου