RICHARD MARX-HAZARD: ΜΙΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Αν έχεις αμφιβολία σε κάτι, άκουγε πάντα την γυναίκα σου... έστω και την πρώην σου!
  Το συμπέρασμα που κατέληξε ο γεννημένος στο Chicago Richard Marx προήλθε από την επιτυχία που έκανε ένα τραγούδι που δεν το πίστευε τόσο, το μεγάλο hit single με τίτλο "Hazard" από τον δίσκο Rush Street του 1991. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου, το συγκεκριμένο τραγούδι το θεώρησε ως το χειρότερο που είχε γράψει και ο μοναδικός λόγος που μπήκε στην διαδικασία να το ηχογραφήσει ήταν για να την "πει" στην τότε γυναίκα του που μαζί με κάποιους φίλους του θεωρούσαν ότι θα έκανε μεγάλη επιτυχία. Πόσο έξω έπεσε ο δυστυχής καλλιτέχνης! Το "Hazard" ταξίδεψε όπως και το "Right Here Waiting" σε τρελά επίπεδα επιτυχίας συμπαρασύροντας μάλιστα ολόκληρο το Rush Street, φτάνοντας στο σημείο να πουλήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα! Λογικό ήταν ο ίδιος να αλλάξει άποψη και να το αγαπήσει εν τέλει συμπεριλαμβάνοντάς το σε κάθε setlist των εμφανίσεών του.
  Εκτός της μουσικής του, σπουδαίο ρόλο στην επιτυχία του έπαιξαν και οι σκοτεινοί του στίχοι. Η πλοκή του τραγουδιού αναφέρεται στην εξαφάνιση μιας γυναίκας με το όνομα Mary στην Nebraska. Οι κατηγορίες για το γεγονός θα βαρύνουν ένα άτομο της τοπικής κοινωνίας το οποίο θα υπερασπιστεί την αθωότητά του κρύβοντας τα βαθύτερα αισθήματά του για εκείνη. Αυτή η ιδιαίτερη ιστορία με την μυστικότητα του τραγουδιού προκαλούσαν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στον Richard Marx σχετικά με το αν θα έπρεπε να το συμπεριλάβει στον δίσκο του.
  Το τραγούδι προέκυψε στον καλλιτέχνη την ώρα που κοιμόταν! Κυριολεκτικά το ονειρεύτηκε με όλες του τις λεπτομέρειες. Ενώ βρίσκονταν σε περιοδεία για το Repeat Offender αποκοιμήθηκε στο πίσω μέρος του λεωφορείου και γύρω στις τέσσερις που ξύπνησε είχε ολόκληρο το "Hazard" στο μυαλό του. Κάθε όργανο, κάθε νότα, κάθε παύση πλην των στίχων. Αφού ηχογράφησε την μουσική, άρχισε την διαδικασία ανεύρεσης μιας ιστορίας που θα ταιριάζε με αυτή. Μετά από πολλές εβδομάδες κατέληξε στην αφηγηματική ιστορία ενός ερωτευμένου κεντρικού χαρακτήρα με την Mary, η όποια βγήκε μόνη για περπάτημα και δεν επέστρεψε ποτέ ξανά σπίτι. Μετά από μια επίσκεψη από «έναν άντρα με σήμα» ο αφηγητής ανακατεύει περαιτέρω το δοχείο προτείνοντας κάποιου είδους προκατάληψη εναντίον του από τότε που έφτασε στην πόλη, σε ηλικία επτά ετών. Παρόλα αυτά, ο Richard Marx θεωρούσε πως χάνει το χρόνο του με ένα τραγούδι σαν κι αυτό. Σχεδόν το άφησε δίχως να το ηχογραφήσει. Θάβοντάς του αργότερα στην μέση του άλμπουμ (Νο 5) ήταν σίγουρος πως κάνεις δεν θα ασχοληθεί μαζί του μέχρι που έκανε εντύπωση σε κάποιον από την εταιρεία του και το επόμενο ήταν να γίνει τεράστιο hit.


  Η γοητεία του τραγουδιού οφείλεται στο υπονοούμενο του κακού και του μυστηρίου που στην τελική δεν απαντάται.
Κυκλοφόρησε σαν δεύτερο single από το Rush Street φτάνοντας στο Νο. 9 στο αμερικανικό Billboard Hot 100 ενώ στην Αυστραλία πήγε στο Νο. 1 καθώς και στο Νο. 3 σε Καναδά, Αγγλία και Ιρλανδία.
  Το βίντεο κλιπ γυρίστηκε σε ασπρόμαυρο φόντο για να τονίσει το δραματικό στοιχείο του τραγουδιού ενώ οι θεωρίες σχετικά με τον θάνατο της Mary είναι τέσσερις. Ότι είτε αυτοκτόνησε είτε σκοτώθηκε από τον κεντρικό χαρακτήρα του τραγουδιού, ή εναλλακτικά, από τον σερίφη της πόλης, ή ακόμα και από έναν ανώνυμο εραστή.
  Αν και δεν έχει διασκευαστεί από άλλον καλλιτέχνη έως τώρα, ο Richard Marx θα ήθελε πάρα πολύ να το ακούσει από κάποιον συνάδελφό του που ανήκει στον χώρο της country.
  Το "Hazard" συνέχισε να γίνεται λίγο λίγο το αγαπημένο των νοικοκυρών, υποδηλώνοντας ίσως ότι ο Marx ήταν απλώς ένας τρελός που έγραφε μόνο μπαλάντες και τίποτα άλλο. Όταν ρωτήθηκε αν το τραγούδι έδινε λάθος εντύπωση για τις ικανότητές του στη σύνθεση και την ερμηνεία, ο Richard ξέσπασε σε γέλια.
  "Πλάκα κάνεις; Ίσως κάποια άλλα τραγούδια μου να το έκαναν, αλλά όχι αυτό. Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι το "Hazard" το απολαμβάνουν πολύ περισσότερο οι μάγκες παρά οι γυναίκες. Στις παραστάσεις μου, κάθε βράδυ κάποιος από το πλήθος θα φωνάζει αυτόν τον τίτλο και μπορώ να σας πω, ποτέ μα ποτέ δεν είναι γυναίκα!"
   Απίστευτο! 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

27/5/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου