PATTI SMITH - "DANCING BAREFOOT"


Το "Dancing Barefoot" είναι ένα από τα πιο γνωστά και καλά τραγούδια της Patti Smith, η οποία είναι συνσυνθέτρια μαζί με τον κιθαρίστα Ivan Král. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο δίσκο της Wave(1979) και είναι αφιερωμένο στο Ιταλό ζωγράφο και γλύπτη Amedeo Modigliani και στη σύντροφό του, μοντέλο και ζωγράφο Jeanne Hébuterne, που αυτοκτόνησε την ημέρα θανάτου του Modigliani.
She is benediction
She is addicted to thee
She is the root connection
She is connecting with he
Έτσι ξεκινούν οι στίχοι του τραγουδιού που στην πραγματικότητα  γράφτηκαν για να θολώσουν τα όρια μεταξύ ανδρικής και γυναικείας δύναμης, στην ουσία εξυμνώντας ένα ανδρόγυνο φύλο. Οι στίχοι μιλούν για τη σωματική και πνευματική αγάπη κι όπως λέει «πάντα φανταζόμουν τον Jim Morrison να το τραγουδά, γι αυτό κι εγώ το τραγουδάω ένα τόνο χαμηλότερα. Ήθελα ο στίχος να έχει μια αντρική γοητεία και το ρεφρέν να έχει μια γυναικεία». Εκείνο που έχει πει η Patti Smith, είναι ότι ο Morrison ήταν πηγή γνώσης γι αυτήν! "Πήγα να τον '67 νομίζω και βλέποντας τον σκεφτόμουν αν μπορούσαν να τραγουδήσω κι εγώ σαν αυτόν» είπε στο κανάλι CBS το 2013. " Ήμουν ένα κορίτσι από το South Jersey που δούλευε σε ένα βιβλιοπωλείο. Τον θαύμαζα και εξακολουθώ να τον θαυμάζω». Για να γυρίσω στη σύνθεση του κομματιού, ο Kral είχε δώσει στην Smith μια κασέτα με μερικές αρχικές ιδέες. Μεταξύ αυτών ήταν κι ένα riff ακουστικής κιθάρας που αποτέλεσε τη βάση για το "Dancing Barefoot. Το μπάσο έπαιξε ο παραγωγός Todd Rundgren.


ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Πολλοί το έχουν διασκευάσει όπως οι Mission, U2 (στη B-πλευρά του single "When Love Comes to Town" αλλά υπάρχει στη συλλογή The Best of 1980–1990 και στο soundtrack Threesome(1994), Johnette Napolitano (τραγουδίστρια των Concrete Blonde), Simple Minds, Pearl Jam (σε συναυλία) Shakespears Sister κ.α. 

Α.Ρ.

29/4/23


.

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου