KING CRIMSON


Το μέγα συγκρότημα των King Crimson, που συγκαταλέγεται στα πιο επιδραστικά prog rock groups όλων των εποχών, σχηματίστηκε στο Λονδίνο, τον Ιανουάριο του 1969. Ιδρυτικά του μέλη ήταν ο Robert Fripp (κιθάρα), ο Michael Giles (Ντραμς), ο Greg Lake (φωνή, μπάσο) και ο πολυοργανίστας Ian McDonald (πλήκτρα, φλάουτο, σαξόφωνο, mellotron). Στη σύνθεση του συγκροτήματος συμπεριλαμβανόταν και ο στιχουργός Peter Sinfield.  Ύστερα από λίγα, αλλά πολύ σημαντικά, live, το νεοσύστατο γκρουπ μπήκε στο στούντιο και, μετά από 3 μήνες ηχογραφήσεων, παρουσίασαν το ιστορικό ντεμπούτο άλμπουμ τους, με τίτλο In the Court of the Crimson King, ένα από τα πιο πετυχημένα ντεμπούτο άλμπουμ που έχουν ποτέ κυκλοφορήσει (βλ. σχετικό άρθρο εδώ: https://www.rockmachine.gr/2021/10/24-te-debut.html.
Πώς, όμως, και γιατί ονομάστηκαν King Crimson; Υπεύθυνος για το όνομα είναι ο στιχουργός Peter Sinfield, ο οποίος κατέληξε στο “King Crimson” σε μια στιγμή «πιεστικού πανικού», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος. Είχε ήδη χρησιμοποιήσει τον όρο “crimson king” σε κάποιους στίχους, οπότε δεν του ήταν δύσκολο να το παρουσιάσει και ως όνομα του γκρουπ, με τη μικρή αυτή αλλαγή στη σειρά των λέξεων. «Ήθελα ένα όνομα με δυνατό μήνυμα, κάτι σαν να λέμε Led Zeppelin», θυμάται ο Sinfield. «Βρίσκω, λοιπόν, ότι το King Crimson έχει κάτι το αλλαζονικό»!
Παρόλο που, κατά γενική πεποίθηση, το όνομα “King Crimson” θεωρείται συνώνυμο του Βεελζεβούλ, του πρίγκηπα του σκότους και ενός από τους 7 εκπεπτωκότες αγγέλους της εβραϊκής κοσμολογίας, ο Sinfield ισχυρίζεται ότι ως “King Crimson” χαρακτηρίζεται κάθε απολυταρχικός ηγέτης, που χρησιμοποιεί τις «σκοτεινές δυνάμεις» για να επιβληθεί. Κατά τον Fripp, πάλι, το όνομα «Βεελζεβούλ» προέρχεται από το αραβικό "B'il Sabab", που σημαίνει «ο άνθρωπος με στόχο». Τέλος, υπάρχει και η πιο διαδεδομένη ετυμολογία, ότι «Βεελζεβούλ» είναι εβραϊκή λέξη, που σημαίνει ο «βασιλιάς των μυγών» και αναφερόταν στον υπαρχηγό του Διαβόλου. Ο Βεελζεβούλ συνήθως απεικονιζόταν ως μια σκούρα κόκκινη (crimson red) φιγούρα και -εξαιτίας αυτού- αποκαλείτο συχνά “King Crimson”.

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

25/4/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου