ΕΛΠΙΔΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ EUROVISION


Μια από τις καλύτερες φωνές της δεκαετίας του 70, που άφησε πίσω της πολλές επιτυχίες, είναι η Ελπίδα (πλήρες ονοματεπώνυμο Ελπίδα Καραγιαννοπούλου) που γεννήθηκε την 1 Οκτωβρίου 1950 στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας. Στην ηλικία των 15 ετών η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα, όπου πριν τελειώσει τις σπουδές της, γνώρισε τον Γεράσιμο Λαβράνο, μέσω του αδελφού της Κώστα Καράλη και το 1970 άρχισε να ασχολείται με το τραγούδι, αφού σπούδασε μουσική και φωνητική. Την ίδια χρονιά άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά, ξεκινώντας σε ένα από τα καλύτερα νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας, τον Αστέρα Βουλιαγμένης και σταδιακά τραγούδησε δίπλα σε όλα τα μεγάλα λαϊκά κι ελαφρολαικά ονόματα της εποχής, κρατώντας το pop νεανικό πρόγραμμα που συνήθως ήταν στην αρχή του προγράμματος.
Την ίδια χρονιά, το 1970 κυκλοφόρησε το πρώτο μικρό δίσκο της με το τραγούδι, "Λόγια Αγάπης" για να ακολουθήσει το «Μη θυμώνεις μη». Όμως ο κόσμος την έμαθε το 1972 με τη συμμετοχή της στο 11ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι "Δεν τον είδα" που αν και πήρε την 7η θέση, έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία κι αμέσως μετά κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο Δεν τον Είδα. Το 1975 πήρε την 5η θέση και βραβείο ερμηνείας με το «Σε παρακαλώ», για να ακολουθήσει  μια σειρά μικρών δίσκων με μεγαλύτερη επιτυχία το “Να Κοίτα το φως», για να φθάσουμε στο 1975 όπου συμμετείχε στη rock όπερας Τρωϊκός Πόλεμος. Το 1977, όπου συνεργάζεται με τον Κώστα Χατζή και τον Δάκη στο live άλμπουμ Ελπίδα Δάκης στου Κώστα Χατζή. Το 1979 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Ισραήλ με το τραγούδι "Σωκράτη Εσύ Σούπερ Σταρ» (σύνθεση των Δώρου Γεωργιάδη και Σώτιας Τσώτου) κερδίζοντας την 8η θέση. Το 1986 εκπροσώπησε την Κύπρο με το τραγούδι "Τώρα ζω" και πήρε την 20η θέση.


To 1979 έκανε μεγάλη επιτυχία με τη σύνθεση του Κώστα Τουρνά, που είναι κουμπάρος της, «Στη Ντισκοτέκ» το οποίο ήταν από τα πρώτα ελληνικά disco pop τραγούδια. Το τραγούδι ξανά έγινε επιτυχία από Τα Ημισκούμπρια όπου συμμετέχει η Ελπίδα. Το 2012 συμμετείχε στο δίσκο του Γιάννη Ζουγανέλλη, "Με γειά το Κούρεμα" με το τραγούδι "Θέλω μια ημέρα» και το 2013 στο δίσκο των Onirama με το τραγούδι "Μια βόλτα».


 Τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί από το τραγούδι, ενώ εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά Γη της Ελίας στο ρόλο της φυλακισμένης ισοβίτισσας. Άφησε όμως πίσω της πολλές επιτυχίες, με κύριο χαρακτηριστικό την εκφραστική και δυνατή φωνή της, που την αναγνώριζες αμέσως.
Συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού αλλά και 4 φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Κέρδισε το πρώτο βραβείο σε φεστιβάλ στη Χιλή και το δεύτερο βραβείο στο Τόκιο.   

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

11/4/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment