ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΞΑΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ Ο ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ


Μετά από 15(!)χρόνια αδράνειας, ο ιστορικός συναυλιακός χώρος του Θέατρου του  Λυκαβηττού θα επαναλειτουργήσει, με πιθανότητα οι πρώτες συναυλίες να δοθούν μέσα στον τρέχοντα Σεπτέμβριο, αφού το έργο θα παραδοθεί στις 31 Αυγούστου!
 Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφω για αυτόν τον πανέμορφο χώρο κι εύχομαι η τελευταία όσο αφορά την αδράνεια του. Να θυμίσω ότι η τελευταία συναυλία που δόθηκε ήταν η η τρίτη ημέρα των unplugged συναυλιών των Scorpions, στις 14 Σεπτεμβρίου 2013. Αμέσως μετά ο χώρος έκλεισε λόγω προβλημάτων στα καθισμάτων αλλά και γενικά προβλήματα τα οποία είχαν να κάνουν με την ασφάλεια των θεατών. Αρχές του 2019,  ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ανακοίνωσε ένα master plan αποκατάστασης, που αφορά όχι μόνο το χώρο του θεάτρου αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο.
Αρχικά το σχέδιο προέβλεπε ότι η παράδοση του έργου θα γινόταν το Σεπτέμβριο του 2019, κάτι που δεν έγινε και σήμερα,7 μήνες μετά το Σεπτέμβριο του 2019, διάβασα στο site kathimerini.gr ότι προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα αφορά όχι μόνο το θέατρο αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο. Το πρώτο βραβείο έλαβε το γραφείο «Topio7 architects-landscape architects» (Κατερίνα Ανδρίτσου, Πανίτα Καραμανέα και Θανάσης Πολυζωίδης), οι οποίοι θα κληθούν τώρα να εκπονήσουν την αρχιτεκτονική μελέτη για τα 35,6 στρέμματα της έκτασης, άρα ότι είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια πάνε στα σκουπίδια. Ο χώρος είχε αρχικά σχεδιαστή από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο.
Για την ώρα βρισκόμαστε στο στάδιο όπου διάφοροι επίσημοι κάνουν δηλώσεις κι εμείς περιμένουμε υπομονετικά να παραδοθεί ανακαινισμένος κι ασφαλής ο χώρος. Κάπου διάβασα για τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ μέσα στο Σεπτέμβριο. ΄Ίδωμεν! 

 ...ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κι επειδή αρέσκομαι να ψάχνω πως προήλθαν τα ονόματα, στην περίπτωση του, η ετυμολογία της λέξης Λυκαβηττός προέρχεται από το βράχο πάνω στον οποίο «βαίνει» και «άττει», δηλαδή ορμά το φως (λυκ) τη στιγμή που ο ήλιος ανατέλλει....
Ο Ησύχιος ο Αλεξανδρεύς, ο λεξικογράφος του 5ου αιώνα π.Χ, ανέφερε ότι η ονομασία του Λυκαβηττού προερχόταν από την έκφραση «λυκοβατίας δρυμός», εξαιτίας των λύκων που είχαν φωλιές σε πολλά σημεία στην περιοχή των λόφων, που αργότερα ονομάστηκε Τουρκοβούνια. Άλλη εκδοχή αναφέρει πως η ονομασία προέρχεται από το λυκόφως, ενώ κάποιοι ιστορικοί την αποδίδουν στην πελασγική λέξη Λουκαμπέτου.... Τέλος, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Θεά Αθηνά, μετέφερε ένα βράχο από την Πεντέλη για να οχυρώσει την Αθήνα και της έπεσε. Έτσι έγινε ο περίφημος λόφος βράχος του Λυκαβηττού.

Α.Ρ.

9/4/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου