WILKO JOHNSON: ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ ΤΩΝ Dr.FEELGOOD ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΣ ΣΤΟ GAME OF THRONES

 

Η πρόσφατη απώλεια του πρώην κιθαρίστα των Dr.Feelgood, Wilko Johnson δίνει μια ευκαιρία στη στήλη Ποιος Θυμάται, να ανατρέξει στην καριέρα του αλλά στη δύναμη για ζωή. Γεννημένος το 1947 στο Canvey Island του Essex, ο John Wilkinson όπως είναι το κανονικό του όνομα, πριμ ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική, αποφοίτησε από το University of Newcastle upon Tyne με το πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας για να παίξει στους Pigboy Charlie Band που μετεξελίχθηκαν στους Dr. Feelgood. Σταδιακά ανέπτυξε ένα δικό του στυλ, με  σπασμωδικές κινήσεις στη σκηνή ("duck walk"), ένα  ασταθές ύφος κιθάρας, σηκώνοντας την κιθάρα του στον ώμο του σαν όπλο, φορώντας τις περισσότερες φορές μαύρο κοστούμι και κούρεμα που με όλο το σεβασμό, θύμιζε τρόφιμο ψυχιατρικής κλινικής (στην Αγγλία  αποκαλούν το κούρεμα pudding bowl haircut) και παίζοντας με το δάκτυλο, κίνηση που του έδωσε τη δυνατότητα να παίζει ρυθμική κιθάρα και να σολάρει ταυτόχρονα. Ο ήχος της κιθάρας του ήταν η κινητήριος δύναμις των Dr. Feelgood όπου έπαιξε στα πρώτα τέσσερα  άλμπουμ τους ( Down by the Jetty, Malpractice, Stupidity και Sneakin' Suspicion, 1975 και 1977). Από τους Dr.Feelgood αποχώρησε τον Απρίλιο του 1977, μετά από εσωτερικές διαφωνίες με τα άλλα μέλη και δεν ήταν στη συναυλία τους στο Σπορτίνγκ το 1981.

Την ίδια χρονιά σχημάτισε τους Solid Senders και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Solid Senders(1978), ενώ παράλληλα είχε σχηματίσει και τους Wilko Johnson Band όπου 2 τραγούδια τους συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή Hope & Anchor Front Row Festival, που περιείχε αποσπάσματα από το ομότιτλο φεστιβάλ. Το 1980 έγινε μέλος των Ian Dury and the  Blockheads για να ξανά σχηματίσει το 1984 τους Wilko Johnson Band με τη προσθήκη του μπασίστα των Blockhead, Norman Watt-Roy. Με τους Wilko Johnson Band ηχογράφησε συνολικά 8 studio άλμπουμ και 3 live με πιο πρόσφατο το Blow Your Mind (2018). Το 2010 περιόδευσε με τους  Stranglers και το 2012 κυκλοφόρησε τη βιογραφία του Looking Back at Me. Τον Ιανουάριο του 2013 διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας στο τελευταίο στάδιο με τους γιατρούς να προβλέπουν ότι είχε 10 μήνες ζωής. Ο ίδιος επέλεξε να μην κάνει καμία χημειοθεραπεία για να αποκαλυφθεί ότι είχε μια λιγότερο επιθετική και πιο θεραπεύσιμη μορφή της νόσου. Υποβλήθηκε σε ριζική χειρουργική επέμβαση η οποία διήρκεσε 11 ώρες εγχείρηση παγκρέατος, της σπλήνας, μέρους του στομάχου και του λεπτού και παχέος εντέρου και αφαίρεση και ανακατασκευή αιμοφόρων αγγείων που σχετίζονται με το ήπαρ. Το 2014 ενώ παρελάμβανε το βραβείο το Icon Award του περιοδικού Q, ανακοίνωσε ότι ήταν απαλλαγμένος από τον καρκίνο με τον όγκο που του αφαιρέθηκε να ζυγίζει 3 κιλά!
Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το άλμπουμ συνεργασίας με τον Roger Daltrey(Who), Goin’ Back Home(No3 Μ.Βρετανία). Την ίδια χρονιά, περιόδευσε με τους Status Quo στην Frantic Four όπου συμμετείχαν όλα τα ιστορικά μέλη του συγκροτήματος.
Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ Ser ILYN PAYNE


Η πολύ ξεχωριστή φυσιογνωμία του τον βοήθησε να κάνει μια μικρή καριέρα στην υποκριτική, υποδυόμενος τον εκτελεστή Ser Ilyn Payne (δεν μιλάει σε όλες τις εμφανίσεις του) που έπαιξε στις πρώτες 2 σειρές του  Game of Thrones. Εμφανίστηκε ακόμα σε επεισόδια της σειράς Oil City Confidential, The Kingsroad, Baelor" και Blackwater.
Ο Wilko Johnson έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Δευτέρας στο σπίτι του σε ηλικία 75 ετών. Ήταν παντρεμένος με την αγαπημένη του των νεανικών χρόνων Knight με την οποία απέκτησε 2 γιούς. Η Irene έφυγε από τη ζωή το 2004, νικημένη από τον καρκίνο.

Την επόμενη Δευτέρα οι ψυχεδελικοί Tomorrow του Steve Howe.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

12/12/22
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου