ROCK INCIDENT 231: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ BILL WYMAN ΑΠΟ ΤΟΥΣ ROLLING STONES

 

Ήταν 1962 όταν ο ντράμερ Tony Chapman είπε στον Bill Wyman (κανονικό όνομα William Perks) ότι κάτι νεαροί που έχουν ένα συγκρότημα με το όνομα Rolling Stones, ψάχνουν για μπασίστα. Πέρασε από δοκιμαστικό που έγινε σε μια pub του Chelsea και στις 7 Δεκεμβρίου 1962 έγινε μπασίστας των Rolling Stones. Στην πραγματικότητα, τον βοήθησε το γεγονός ότι είχε πολύ καλό εξοπλισμό και ήταν το μεγαλύτερο μέλος τους (24 ετών). Δέθηκε με τον Brian Jones, μοιραζόντουσαν το ίδιο δωμάτιο στις περιοδείες, έκανε λίγα φωνητικά, έγραψε δύο τραγούδια,  "In Another Land"(από το Their Satanic Majesties Request) στο οποίο τραγουδάει και το "Downtown Suzie" (από το Metamorphosis). Αποχώρησε το 1993, μετά το τέλος της Steel Wheels/Urban Jungle Tours, με τους υπόλοιπους να μην τον αφήνουν να φύγει! Στην πραγματικότητα, η κόπωση από τις περιοδείες (εκείνης την εποχή περιόδευσαν συχνά) αλλά και το γεγονός ότι ήταν οικογενειάρχης (ο Wyman είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο την 18χρονη(!!!) Mandy Smith, ο ίδιος ήταν τότε 52 ετών με την οποία είχε σχέση από τα 14της! Χώρισαν δύο χρόνια αργότερα (εμ! τι περίμενε;).  To 1993 παντρεύτηκε το μοντέλο Suzanne Accosta, με την οποία απέκτησε3 παιδιά.
Για να ξανά γυρίσουμε στην αποχώρησή του, οι Jagger/Richards ήταν αρνητικοί στο να δεχτούν την απόφασή του, λέγοντας του ότι από τους Rolling Stones, φεύγει κάποιος μόνο αν πεθάνει! Ο ίδιος φαίνεται ότι είχε βαρεθεί και δεν έβλεπε λόγο να συνεχίσει εκείνο το ρυθμό. Μιλώντας στους Los Angeles Times το 2019, είπε  ότι ούτε οι Beatles, ούτε οι Animals ούτε οι Hollies, κράτησαν τόσο πολύ". Εξάλλου, είχε αρνηθεί να συμμετάσχει σε ένα νέο εξαετές συμβόλαιο 44.000.000$ που είχαν υπογράψει πρόσφατα με τη Virgin Records. «Νομίζω ότι ο Bill είχε αρκετά χρήματα  κι υποθέτω ότι απλά δεν θέλει να κάνει άλλο», είπε ο Jagger. Στην πραγματικότητα είχε αρχίσει να απομακρύνεται από την Steel Wheels tour γιατί όπως είπε, "Παίζοντας με τους Stones, υπήρχε πάντα μεγάλη πίεση. Το επόμενο άλμπουμ ή μικρός δίσκος, έπρεπε πάντα να είναι το καλύτερο, ή τουλάχιστον να πουλήσει περισσότερο από το προηγούμενο» είχε δηλώσει το 2008 στην Telegraph. Οι Jagger/Richards δεν είχαν σκεφτεί ποτές το ενδεχόμενο αποχώρησής του κι έτσι βρέθηκαν χωρίς μπασίστα μέχρι να καταλήξουν στο Darryl Jones, ο οποίος ανακοινώθηκε επίσημα τον Μάρτιο του 1994. O Jones είχε παίξει με τον Miles Davis καθώς και στο άλμπουμ του Sting, The Dream of the Blue Turtles και το jazz υπόβαθρό του ήταν κάτι που άρεσε στους Mick Jagger και Charlie Watts. Παρ όλα αυτά, έως την τελευταία στιγμή, ο Mick Jagger δεν πίστευε ότι ο Wyman θα φύγει και τον ρώταγε καθημερινά, αν λέει αλήθεια!  Από την άλλη πλευρά, ο Jones είχε αρχίσει να παίζει σε κάποιες συναυλίες στην Αμερική μαζί τους (ο Wyman είχε αρχικά αποχωρήσει μετά την κυκλοφορία του Flashpoint, το 1991 αλλά επέστρεψε) κι ο Charlie Watts ήταν αυτός που του ανακοίνωσε την πρόσληψή του. Τέλος, στις πρώτες συναυλίες, τον είχε αντικαταστήσει ο Don Was (των Was Not Was}.

Μετά την αποχώρησή του από τους Rolling Stones, o Wyman κυκλοφόρησε τα άλμπουμ Stuff (1992) και Back to Basics(2015). Επίσης σχημάτισε τους Rhythm Kings, ένα blues rock συγκρότημα με τη συμμετοχή των Gary Brooker και Georgie Fame πλήκτρα/τραγούδι, Eddie Floyd τραγούδι, Graham Broad ντραμς, Albert Lee και Andy Fairweather-Low κιθάρες, Gary U.S. Bonds τραγούδι κ.α. Έχουν ηχογραφήσει 6 δίσκους. Το 2016 διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη αλλά τον νίκησε. Τo 2021 και μετά από 32 χρόνια, έκλεισε το εστιατόριο του Sticky Fingers (στο Kensington), λόγω του Covid.  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

12/12/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου