VICITMS OF THE FUTURE: ΤΟ ΠΙΟ HARD ROCK ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥ GARY MOORE

 

Έχοντας ήδη παρουσιάσει από τη στήλη το Corridors of Power, το άλμπουμ Victims of the Future είναι ότι καλύτερο για να γνωρίσετε τη hard rock πλευρά του σπουδαίου Gary Moore.  Κυκλοφόρησε το μακρινό 1983 και μαζί του παίζουν οι Neil Carter(πρώην UFΟ) πλήκτρα, κιθάρα, Bob Daisley και Neil Murray (αποχώρησε για να προσχωρήσει στους Whitesnake) μπάσο και ο πρώην Deep Purple Ian Paice ντραμς. Ονόματα, ένα κι ένα! Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που μιλάμε κι ακούμε το Victims of the Future: Ο πρώτος είναι ότι είναι το Καλύτερο Hard Rock άλμπουμ του κι ο δεύτερος το κομμάτι "Murder in the Skies" που θα διαβάσετε πιο κάτω την ιστορία του. Εδώ έχουμε “άλλον Gary Moore”, πιο ώριμο τόσο συνθετικά όσο και …παιχτικά! Θεωρώ ότι οι 2 πρώτες επιλογές των singles ήταν εντελώς λάθος, αφού τόσο το "Hold On to Love"  όσο και η διασκευή του στο κλασικό "Shapes of Things" των Yardbirds' , δεν ήταν τα κομμάτια που θα έδιναν στο πλατύ κοινό τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον More και το δίσκο. Το κομμάτι που μπορούσε να εκτοξεύσει το δίσκο ήταν η μπαλάντα "Empty Rooms" (οι στίχοι της μιλούν για τη μοναξιά), αλλά σας διαβεβαιώ ότι κανένας hard rock καλλιτέχνης δεν θέλει το πρώτο single του δίσκου του να είναι μια μπαλάντα.

Έτσι σκέφτηκε κι ο Moore και δεν βοήθησε κι αυτός και η εταιρεία του το άλμπουμ. Πιθανόν να αναρωτιέστε γιατί το Victims of the Future είναι το ενδεικτικό άλμπουμ για τη hard rock καριέρα του; Ακούσετε τα πολύ καλά Run for Cover και Wild Frontier που ακολούθησαν και  θα καταλάβετε. Μόνο ακούστε τα δυνατά. Γιατί μπορεί και τα δύο να έχουν πιο εμπορικά τραγούδια αλλά πιο hard rock δεν είναι με κανένα τρόπο. Βέβαια απόψεις είναι αυτά, ας μην τα βάζουμε σε ζυγαριά….Για να συνεχίσω από εκεί που τελείωσα με το “Empty Rooms”, το άλμπουμ ξεκινάει με ένα καταπληκτικό κομμάτι, το “Victims of the Future”, ένα από τα hard edge κομμάτια του με καταπληκτική κιθάρα, που όμως αγνοήθηκε. Τα φώτα έπεσαν στο "Murder in the Skies", που για μια ακόμα φορά πρέπει να αναφερθεί η ιστορία πίσω από το τραγούδι που είναι συγκλονιστική και δείγμα μιας ολόκληρης σκληρής και γκρίζας εποχής (σ.σ., όχι ότι σήμερα ζούμε σε καλύτερη εποχή!). Οι στίχοι βασίζονται στην πραγματική ιστορία κατάρριψης της επιβατικής πτήσης της Korean Air Lines Flight 007 (KAL007) η οποία απογειώθηκε από τη Σεούλ με προορισμό τη Νέα Υόρκη μέσω Anchorage. Ήταν 1η Σεπτεμβρίου 1983 όταν, σύμφωνα με τα σοβιετικά ραντάρ (σ.σ.  το γεγονός έγινε 7 χρόνια πριν την κατάρρευση των κομουνιστικών καθεστώτων) είδαν ότι η πορεία της πτήσης παρέκκλινε την προγραμματισμένου σχεδίου και είχε παραβεί τον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι σοβιετικοί ενημέρωσαν τον πιλότο για τη λάθος θέση του αλλά δεν πήραν απάντηση και θεωρώντας ότι η επιβατική πτήση ήταν προκάλυμμα και το αεροπλάνο είχε κατασκοπική πρόθεση, σήκωσαν μαχητικά κι ενώ το αεροπλάνο των κορεάτικων γραμμών συνέχισε την πτήση εντός σοβιετικού εναέριου χώρου, το κατέρριψαν! Συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν κοντά στο νησί Moneron δυτικά της Σαχαλίνης. Αρχικά οι σοβιετικές αρχές αρνήθηκαν την κατάρριψη(!) αργότερα όμως τη δικαιολόγησαν λέγοντας ότι ήταν καλυμμένο κατασκοπικό! Ακολούθησε ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης, πάνω στους 269 νεκρούς για το ποιος φταίει περισσότερο και ακόμα ένα, το χειρότερο χωρίς αμφιβολία, περιστατικό στην ιστορία του ψυχρού πολέμου μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων με θύματα 269 αθώους πολίτες.  
O Gary Moore είναι ένας κιθαρίστας φαινόμενο που ποτέ δεν ανακάλυψε η Αμερική και θεωρώ ότι το Victims of the Future ήταν το καλύτερο διαβατήριο, αλλά δυστυχώς (για τους Αμερικάνους) δεν τον ανακάλυψαν...   Εσείς ξεφύγετε από το παραπάνω κείμενο, τις επιλογές των singles κι ότι άλλο διαβάσατε. Ακούστε δυνατά ολόκληρο το άλμπουμ και απολαύστε τον καλύτερο Gary Moore!
TRIVIA
Στην Αμερική το άλμπουμ κυκλοφόρησε με διαφορετικό εξώφυλλο, πολύ χειρότερο από το ευρωπαικό. Το επόμενο studio άλμπουμ του επαναηχογράφησε το "Empty Rooms", σε μια πιο dark εκτέλεση και το έκανε επιτυχία στη Μ.Βρετανία (Νο 27 στον κατάλογο πωλήσεων μικρών δίσκων). Κάλιο αργά παρά ποτέ!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

9/11/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου