MSG –Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ & Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ(1996–2021)

Ο Michael Schenker είναι κατά γενική ομολογία ένας από τους μεγαλύτερους και επιδραστικότερους κιθαρίστες της κλασικής ροκ μουσικής. Είναι υπεύθυνος για κάποιες από τις πλέον αγαπημένες συνθέσεις της μουσικής μας, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του σε άλμπουμ των Scorpions, UFO αλλά και των δικών του φυσικά MSG.
Στο σημερινό άρθρο-αφιέρωμα, θα διαβάσετε την εξέλιξη της καριέρας του μετά το πέρας της συνεργασίας με τον McAuley όπου ο Γερμανός μάγος της κιθάρας δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στην νέα μουσική πραγματικότητα. Αιτία, η αδυναμία δημιουργίας σταθερού line up για τους MSG, οι προσωπικές καταχρήσεις και προπάντων το κακό management (φανταστείτε πώς θα ήταν ο Ozzy χωρίς την Sharon). Η έμπνευση όμως δεν τον εγκατέλειψε ποτέ – η δύσκολη αυτή περίοδος έχει αρκετές καλές στιγμές. Εξάλλου μετά τα μέσα του ‘00s, ο αγαπημένος κιθαρίστας θα νικήσει τους δαίμονές του κάνοντας ένα εντυπωσιακό come back συνεργαζόμενος με τεράστιους καλλιτέχνες και κυκλοφορώντας εξαιρετικά άλμπουμ, τοποθετώντας και πάλι τον εαυτό του εκεί που του αξίζει…στην κορυφή!
Το τέλος της συνεργασίας των McAuley & Schenker και η βραχύβια επανένωση των UFO θα σημάνουν την επαναδραστηριοποίηση των Michael Schenker Group και την κατά γενική ομολογία την δυσκολότερη περίοδο για το σχήμα. Αυτό, όπως προαναφέραμε, δεν οφείλεται τόσο στην έλλειψη ποιοτικών συνθέσεων, ούτε στην απουσία ικανών καλλιτεχνών να πλαισιώσουν τον Schenker. Ήδη από τις αρχές των ‘90s στην  παγκόσμια μουσική βιομηχανία κυριάρχησαν το grunge και ο metal ήχος, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους, μη αφήνοντας χώρο για το μελωδικό hard rock, που εκπροσωπούσε ο Γερμανός!
Για τους νέους MSG, ο Schenker θα επιστρατεύσει τους Leif Sundin στα φωνητικά, Barry Sparks (ex Malmsteen) στο μπάσο και Shane Gaalaas στα τύμπανα. Με αυτή την σύνθεση θα κυκλοφορήσει το πολύ καλό – πλην όμως αδικημένο Written In The Sand(1996) που αν και φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με τους προκατόχους του, περιέχει πολύ καλές συνθέσεις όπως το εξαιρετικό «Cry No More». Η εμπορική αποτυχία ωστόσο ήταν αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατούσε στην μουσική βιομηχανία. Το ραδιόφωνο και τα υπόλοιπα μέσα είχαν γυρίσει την πλάτη στον μεγάλο κιθαρίστα.


Πρόκειται για μια τίμια προσπάθεια όπου ο Schenker στρέφεται και δανείζεται στοιχεία από το ένδοξο παρελθόν του. Σε αυτό συμβάλλει και η παραγωγή του Ron Nevison γνωστού από την συνεργασία του με Thin Lizzy, Ozzy και φυσικά UFO. Η τύχη όμως θα γυρίσει για μια ακόμα φορά την πλάτη στους MSG, αφού πρόβλημα που αντιμετώπισε με την βίζα του ο Sundin, ανάγκασε το σχήμα να ακυρώσει προσωρινά το  σκέλος της αμερικανικής περιοδείας για την προώθηση του δίσκου. Ο Schenker τελικά εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες έχοντας στα φωνητικά τον David Van Landing, γνωστό από το σύντομο πέρασμά του από τους Crimson Glory, ενώ στο ιαπωνικό σκέλος της περιοδείας χρησιμοποίησε και τους δύο τραγουδιστές (Sundin & Van Landing)! Η εμφάνιση της 19ης Μαρτίου του 1997 στην πρωτεύουσα της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει με τίτλο The Michael Schenker Story Live, όπου όπως υποδηλώνει και ο τίτλος περιλαμβάνει εκτελέσεις κομματιών από το σύνολο της μουσικής πορείας του Michael.
Μετά από μια σύντομη, πλην όμως επιτυχημένη ευρωπαϊκή περιοδεία, ο Michael Schenker θα συμμετάσχει στους G3, μαζί με τους Joe Satriani και του Γερμανού βιρτουόζου Uli Jon Roth που είχε … αντικαταστήσει τον Schenker στους Scorpions!


Εργαζόμενος ακατάπαυστα και γεμάτος νέες ιδέες, το 1999 ο Schenker και οι MSG θα κυκλοφορήσουν το The Unforgiven σημειώνοντας για πολλοστή φορά δραστικές αλλαγές στη σύνθεση του γκρουπ, με κυριότερη την έλευση του Kelly Keeling πίσω από το μικρόφωνο. Το άλμπουμ θυμίζει τον παλιό καλό Schenker με τις κιθάρες να έχουν για μια ακόμα φορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ και τα φωνητικά του Keeling είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Ο Michael αποχαιρετά την χιλιετία με ένα πολύ καλό άλμπουμ. Δυστυχώς η παραμονή του Keeling στο μικρόφωνο υπήρξε βραχύβια καθώς αντικαταστάθηκε από τον Keith Slack για τις ζωντανές εμφανίσεις του σχήματος. Οι συναυλίες στην California θα ηχογραφηθούν κυκλοφορώντας ένα ακόμα live με τίτλο The Unforgiven World Tour.
Μετά  από μια επίσης βραχύβια επανασύνδεση των UFO, το 1995 και την ηχογράφηση του άλμπουμ Walk on Water,με το τραγούδι  “Stopped by a bullet of love  να ξεχωρίζει,  έχουμε και πάλι την επιστροφή του Γερμανού στο προσωπικό του σχήμα. Έχοντας μαζί του τους Chris Logan (φωνητικά), Jeff Martin (τύμπανα) και Ghames Jones (μπάσο) το 2001 θα κυκλοφορήσει το Be Aware Of Scorpions. Η περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με τον Martin να αποχωρεί εν μέσω της περιοδείας, αδυνατώντας να διαχειριστεί τις συνεχείς μεταπτώσεις του Michael λόγω εθισμού στο αλκοόλ!
Τελικά το συγκρότημα θα περιοδεύσει στις ΗΠΑ με τους φίλους του μεγάλου κιθαρίστα να ενθουσιάζονται μαθαίνοντας ότι θα εμφανίζονται και οι Plot (project του Schenker με τον Pete Way)! Σαν Plot κυκλοφόρησαν το ομώνυμο άλμπουμ (2003)μαζί με τους Jeff Martin στα ντραμς και με τον Pete Way να παίζει μπάσο και να τραγουδάει. Στο ένθετο o Schenker παρουσιάζεται αγνώριστος, εμφανώς παχύτερος, με γένια και κοντά μαλλιά, ενώ η φωνή του Way αλλά και τα τραγούδια παραπέμπουν που ακούγονται περισσότερο σαν…Rolling Stones παρά  σαν κλασικό Schenker! Η περιοδεία ξεκίνησε δυνατά με μια σειρά sold out εμφανίσεων, όμως η καταστροφή δεν άργησε να χτυπήσει ξανά την πόρτα! Στην εμφάνιση του σχήματος στο Palo Alto ο Michael, κατέρρευσε λίγο μετά το άνοιγμα της συναυλίας. Οι εκπρόσωποι του γκρουπ μίλησαν για ασθένεια του Michael και ανέβαλαν τις υπόλοιπες εμφανίσεις. Την αβεβαιότητα για την γενικότερη κατάσταση του μεγάλου κιθαρίστα επέτεινε και το γεγονός ότι πούλησε μια συλλογή από συλλεκτικές του κιθάρες με την περίφημη Νo. 1 Flying V να πωλείται μόλις 18.000 δολάρια! Το 2002, μετά από ένα ακόμα το reunion με τους UFO, ο Schenker θα ενεργοποιήσει και πάλι τους MSG έχοντας μαζί του τους Chris Logan στα φωνητικά, Stuart Hamm στο μπάσο και Jeremy Colson στα τύμπανα. Με αυτή την σύνθεση θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του ιδίου έτους το Arachnophobiac με τις θετικές κριτικές καθώς και τον ενθουσιασμό των φίλων του Γερμανού κιθαρίστα να επισκιάζονται από δηλώσεις του κιθαρίστα Jeff Watson (ex Nightranger). Ο Watson, ο οποίος συμμετείχε ως guest στο άλμπουμ ισχυρίστηκε ότι ο Schenker απουσίαζε από το studio στο μεγαλύτερο μέρος των ηχογραφήσεων, ενώ πολλά από τα σόλο στην κιθάρα ήταν στην πραγματικότητα δικά του.
Με αλλαγές στην σύνθεση (πρωτότυπο!) το σχήμα θα ξεκινήσει περιοδεία από τις ΗΠΑ και θα συνεχίσει περνώντας στην Ευρώπη όπου και θα βιντεοσκοπηθεί η εμφάνιση στην Πολωνία με σκοπό να κυκλοφορήσει στο μέλλον!
Εν μέσω ενασχόλησης και με άλλα projects οι MSG θα ανακοινώσουν περιοδεία για το φθινόπωρο του 2004 με τον Uli Jon Roth. Δυστυχώς προβλήματα υγείας, που αντιμετώπισε ο Michael, είχαν ως αποτέλεσμα να αναβληθούν κάποιες εμφανίσεις, ενώ το αποκορύφωμα της κακοδαιμονίας ήταν η αποχώρηση του τραγουδιστή Chris Logan με το τέλος της εμφάνισης στην Στοκχόλμη μετά από επίθεση που δέχθηκε από τον Rev Jones, μπασίστα της μπάντας! Ο Logan αντικαταστάθηκε άμεσα από τον πρώην τραγουδιστή Leif Sundin, ενώ δηλώσεις του Schenker για επιστροφή του Barden για τις εμφανίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαψεύστηκαν άμεσα από τον αρχικό ερμηνευτή του γκρουπ!
Η παρουσία του Robin McAuley στην ζωντανή εμφάνιση των MSG την 20η Ιανουαρίου του 2005, δεκατρία χρόνια από την τελευταία φορά που βρέθηκαν μαζί στη σκηνή, φούντωσε τις φήμες για επαναδραστηριοποίηση των McAuley Schenker Group. Μάταια όμως!
Τα σχέδια για co-headline περιοδεία με τον Malmsteen δυστυχώς ναυάγησαν, αφού οι MSG παρουσιάζονταν απλά ως guests του Σουηδού κιθαρίστα και όχι σαν co-headliners όπως προέβλεπε η συμφωνία. Στα εισιτήρια για την εμφάνιση στο περίφημο Hammersmith του Λονδίνου δεν είχε αναγραφεί καν το όνομα των MSG! Οι λανθασμένες επιχειρηματικές αποφάσεις και οι συνεχείς αναβολές των ζωντανών εμφανίσεων θα προκαλέσουν και πάλι την αποχώρηση των Jones και Holmes (μπάσο/τύμπανα αντίστοιχα).
Το καλοκαίρι του 2005 οι MSG θα κυκλοφορήσουν το Heavy Hitters, ένα άλμπουμ διασκευών κλασικών ροκ κομματιών, με πλήθος μεγάλων καλλιτεχνών όπως Joe Lynn Turner, Leslie West και Paul Di'Anno, να συνοδεύουν τον Schenker. Αν και δύσκολα μια διασκευή μπορεί να ξεπεράσει το πρωτότυπο, η ποιότητα και το πλήθος των συμμετεχόντων καθιστούν κάθε άλλο παρά αδιάφορη την ακρόαση του Heavy Hitters.
Τον Μάρτιο του 2006 εορτάζοντας τα 25 χρόνια το συγκρότημα θα κυκλοφορήσει το Tales Of Rock N' Roll και θα βγει για περιοδεία για την προώθηση του album. Το υλικό προοριζόταν για ένα concept άλμπουμ με τους UFO πριν ο Schenker αποφασίσει να το κυκλοφορήσει με τους MSG. Αυτή την φορά πίσω από το μικρόφωνο είναι ο Jari Tiura με τις υπόλοιπες θέσεις να καλύπτονται από τους Wayne Findley (κιθάρα/πλήκτρα) και Rev Jones και Pete Holmes στο μπάσο και στα τύμπανα αντίστοιχα. Πέραν του Tiura συμμετέχουν στα φωνητικά και 6 πρώην ερμηνευτές του συγκροτήματος μεταξύ των ο οποίων και οι Barden, Bonnet και McAuley!
Για μια ακόμη φορά θα ακυρωθεί το σκέλος της περιοδείας στις ΗΠΑ με τον Schenker να επιρρίπτει ευθύνες στον Tiura, τραγουδιστή του σχήματος και να δηλώνει το τέλος των MSG κουρασμένος και ο ίδιος από τις συνεχείς εναλλαγές μελών! Η δήλωση απεσύρθη σχεδόν αμέσως με τα άλλα μέλη να υποστηρίζουν ότι οικονομικοί λόγοι βρίσκονταν πίσω από την αναβολή. Τελικά θα πραγματοποιηθεί το ασιατικό σκέλος της περιοδείας όχι όμως χωρίς προβλήματα και με κάποιες ημερομηνίες να ακυρώνονται λόγω ασθένειας του Schenker!
Το 2008 ο Michael θα επαναφέρει για μια ακόμα φορά τον Barden πίσω από το μικρόφωνο και θα κυκλοφορήσει το πολύ καλό In the Midst of Beauty. Αποδίδοντας τα εύσημα στον Barden, ο οποίος στήριξε στις δύσκολες στιγμές, θα συμπεριλάβει το όνομά του στο εξώφυλλο του album, το οποίο σημείωσε και εμπορική επιτυχία σκαρφαλώνοντας στα charts αρκετών ευρωπαϊκών χωρών και φυσικά της Ιαπωνίας!


Τον Ιανουάριο του 2010 με αφορμή την συμπλήρωση 30 ετών από την δημιουργία των MSG το γκρουπ θέλοντας να ευχαριστήσει τους Ιάπωνες φίλους, που διαχρονικά στήριξαν το σχήμα, ηχογράφησε την ζωντανή εμφάνιση στην πρωτεύουσα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η ποιότητα των μουσικών που συμμετείχαν (με τον Barden να ξεχωρίζει) και το setlist με κομμάτια όπως τα Lost Horizons, Cry for the Nations, Attack of the Mad Axeman δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για το τελικό αποτέλεσμα. Στα θετικά και η πολύ καλή παραγωγή και η άψογη κινηματογράφηση της εμφάνισης.
Μετά το 2010 και για μια δεκαετία ο Schenker θα διοχετεύσει το τεράστιο ταλέντο του σε σχήματα όπως οι Michael Schenker’s Temple of Rock και Michael Schenker Fest με τους οποίους κυκλοφόρησε πολύ καλές δουλειές, χωρίς ωστόσο η αλλαγή του ονόματος να συνοδεύεται από αλλαγή της μουσικής κατεύθυνσης.


Την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών πιστοποίησε η επαναφορά στην ενεργό δράση των MSG και η κυκλοφορία του πολύ καλού Immortal (2021) και του επίσης εξαιρετικού Universal ένα μόλις έτος αργότερα. Συνθετικά δεν μας περιμένει καμιά έκπληξη – είναι ο Schenker που ξέρουμε και αγαπάμε πλαισιωμένος από ικανούς μουσικούς! Ειδικά στο Immortal τα φωνητικά μοιράζονται οι Joe Lynn Turner, Ronnie Romero, Ralf Scheepers (Primal Fear) αλλά και οι παλιοί γνώριμοι Robin McAuley, Gary Barden και Doogie White! Αντίστοιχα στο Universal συνεργάζεται με τους Ronnie Romero, Michael Kiske και Ralf Scheepers και μια πλειάδα καταξιωμένων μουσικών! Ακούγοντας το Emergency με το οποίο ανοίγει το Universal αλλά και το έπος A King Has Gone θα διαπιστώσει και ο πλέον δύσπιστος ότι ο Schenker που αγαπήσαμε είναι εδώ!


Τί άλλο να ζητήσει κανείς από τον αειθαλή Michael? Μάλλον να συνεχίσει να γράφει καλή μουσική και σύντομα να τον δούμε live στην χώρα μας με κάποιο εντυπωσιακό line up!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ
13/11/22

Την επόμενη Κυριακή: Yes Astral Traveller (1969-1979). Η ιστορία τους, οι δίσκοι, τα γεγονότα.


 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου