ΟΙ JUNIORS ΚΑΙ O ERIC CLAPTON


Οι Juniors Eric Clapton δεξιά

Οι Juniors κατέχουν σημαντική θέση στο βιβλίο των εγχώριων συγκροτημάτων, που πραγματικά έδρασαν με τον τρόπο τους στα μέσα της δεκαετίας του 60. Έχοντας πιάσει το σφυγμό της αθηναϊκής νεολαίας, κυκλοφορούν το 1965 τα singles «Special 65 Υanka» με το “Ladies Talk” στη β πλευρά και το “Babies Yanka”/Ιt’s so easy», με το πρώτο να γίνεται πολύ μεγάλη επιτυχία. Κι ενώ οι εμφανίσεις τους στα clubs αλλά και στα Κυριακάτικα Πρωϊνα γέμιζαν κόσμο, ήλθε η Κυριακή 10 Οκτωβρίου 1965 για να θρηνήσουν. Στο ύψος των εργατικών πολυκατοικιών της Νέας Φιλαδέφειας, στις 18.30 το απόγευμα κι ενώ έχει βρέξει κι ο δρόμος είναι ολισθηρός, ένα φορτηγό που έρχεται από το αντίθετο ρεύμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας ντεραπάρει, περνάει τη διαχωριστική νησίδα, που δεν είχε προστατευτικά κιγκλιδώματα, μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα και καρφώνεται πάνω στο ΙΧ της παρέας. Μέσα στο μοιραίο Peugeot ήταν οι Γιάννης Κρασούδης(μάνατζερ), Θάνος Σουγιούλ μπασίστας, η σύζυγός του Ελένη, ο Αλέκος Καρακαντάς κιθάρα και η σύντροφος του Νανά Μπενετού που πήγαιναν σε καφετέρια στο Τατόι. Ο θάνατος είναι ακαριαίος για τους τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες κι από τα συντρίμμια βγαίνει ζωντανός αλλά  βαριά τραυματισμένος, μόνο ο 19χρονος Καρακαντάς.


Με σπασμένο χέρι και πόδι, μένει στην εντατική 23 ημέρες σε κωματώδη κατάσταση και τελικά σώζεται! Θα μείνω για λίγο στην απώλεια του μπασίστα Θάνου Σουγιούλ που οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν, λόγω επιθέτου, ότι ήταν γιός του συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ και ως ηθοποιός είχε πάρει μέρος στις ταινίες Η Αλίκη στο ναυτικό, Νόμος 4000, Κατήφορος και Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο. Τη θέση του τραυματισμένου Καρακαντά, μετά από πρόταση του ιδιοκτήτη του club Igloo, πήρε ο άγνωστος Άγγλος κιθαρίστας Eric Clapton που εκείνη την εποχή βρισκόταν στην Ελλάδα με το συγκρότημα των Glands που είχε φύγει από τους Yarbirds, διαφωνώντας με την κυκλοφορία του «For Your Love» (το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία), καταλογίζοντας τους εμπορική στροφή. Το δυστύχημα έγινε Κυριακή 10 Οκτωβρίου με χιλιάδες νέους να παρακολουθούν την κηδεία, ενώ όλα τα κορίτσια φορούσαν μαύρα.

Την αμέσως επόμενη Κυριακή 17 Οκτωβρίου 1965, είχαν κανονίσει συναυλία στον κινηματογράφο Τερψιθέα στον Πειραιά, όπου αρχικά επρόκειτο να αναβληθεί κάτω από το βάρος των θανάτων αλλά ο μάναντζέρ τους Νίκος Μαστοράκης, τους αλλάζει όνομα σε «Four Juniors» και η συναυλία πραγματοποιείται. Με τον κόσμο να έχει έλθει από τις 8.30 το πρωϊ (το πρόγραμμα άρχιζε το αργότερα 11.00) και με δεκάδες νεαρούς και νεαρές να μένουν έξω από τον κινηματογράφο και να ακούν τη συναυλία από ηχεία που είχαν στηθεί εκείνη τη στιγμή, οι Four Juniors βγαίνουν στη σκηνή και είναι…πέντε, ο Εύρης Παρίτσης κιθάρα, τραγούδι, Λάκης Βλαβιανός (μετέπειτα συνεργάτης και συνθέτης πολλών τραγουδιών του Ντέμη Ρούσσου) πλήκτρα, Τζίμης Νταής ντραμς και ο Γιώργος Τσικνής τραγούδι. Πέμπτος δεξιά  στη φωτογραφία ένας νεαρός Άγγλος που άκουγε στο όνομα Eric Clapton.
 Το μοιραίο Peugeot

 Το συγκρότημα συνέχισε ηχογραφώντας το “Lost Friend” στη μνήμη του Σογιούλ (στίχοι του Νίκου Μαστοράκη), διαλύθηκαν για να επανέλθουν 2 χρόνια αργότερα με τους Καρακαντά, Δημήτρη Κατακουζηνό Τσικνή, Νίκο Βαγιάνο και Χριστόφορο Ρίβα αλλά μετά από λίγο, διαλύθηκαν.Με τους Juniors να έχουν γράψει πλέον ιστορία, βρίσκουμε το 1970 στο Παρίσι τους Καρακαντά και Κατακουζηνό να σχηματίζουν τους Axis. O Βλαβιανός μετανάστευσε κι αυτός στο Παρίσι όπου μετά τη διάλυση των Apfodite’s Child συνεργάστηκε με μεγάλη επιτυχία με τον Ντέμη Ρούσσο, παίζοντας πλήκτρα και συνθέτοντας πολλά τραγούδια του. Ο Αλεκος Καρακαντάς έφυγε από τη ζωή το 2017  σε ηλικία 70 ετών μετά από σειρά αναπνευστικών και κινητικών προβλημάτων, ο Παρίτσης έπαιξε με τους MGC και στη συνέχεια σχημάτισε τους Babylon, ο Τζίμης Νταής έγινε επαγγελματίας μουσικός στην Αμερική ενώ ο τραγουδιστής Τσικνής εργάστηκε σαν τραγουδιστής oldies επιτυχιών σε bar restaurant. Η φωτογραφία από την επίσκεψη στον τάφο του Θάνου Σουγιούλ είναι από το περιοδικό "Εικόνες", τεύχος 522 22 Οκτ 1965. Ο Eric Clapton είναι ο μεσαίος με την καπαρντίνα.

Με πληροφορίες από το βιβλίο του Ντίνου Δηματάτη Get That Beat
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

11/10/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου