Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ROCK ΟΠΕΡΑ ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ


Μέσα της δεκαετίας του '70, συγκεκριμένα το 1975, κι ο απόηχος από τις ροκ όπερες που είχαν ήδη γνωρίσει τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό όπως Hair, Tommy, Jesus Christ Superstar, Godspell κ.α., έχει φτάσει και στην Ελλάδα. Αυτό έδωσε την ιδέα στον Γιάννη Πετρίτση να γράψει στίχους για ένα από τα γνωστά Ελληνικά έπη, τον Τρωικό Πόλεμο, μοιράζοντας τους ρόλους στα πιο πετυχημένα τότε ονόματα της Ελληνικής ποπ σκηνής. Την μουσική του εγχειρήματος ανέλαβε ο Γιάννης Κοζατσάς (κιθαρίστας των Blue Birds)μαζί με τον Πετρίτση, και την ενορχήστρωση ανέλαβε ο γνωστός συνθέτης Νίκος Ιγνατιάδης. Οι ρόλοι μοιράστηκαν στους Κώστα Τουρνά (Οδυσσέας), Robert Williams (Πάρις), Ελπίδα (Ελένη), Ιπποκράτης Charlie Εξαρχόπουλος (Αχιλλέας), Σερεφ Δαμιανός (Κάλχας), Γιώργος Πολυχρονιάδης (Αγαμέμνων), Γιάννης Πετρίτσης (αγγελιοφόρος), Βλάσης  Μπονάτσος (Πάτροκλος), Δάκης (Έκτορας), Μαρίνα (Ανδρομάχη) και Γιώργος Μούτσιος (Λαοκόων), σε παραγωγή Κώστα Φασόλα. Η επιλογή των τραγουδιστών έγινε από τον Γιάννη Πετρίτση και πρώτο βιολί είναι ο Κωνσταντίνος Καβάκος, πατέρας του Λεωνίδα. Η ηχογράφηση διήρκεσε 6 μήνες με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο και τα σόλο κιθαριστικά, παίζει ο συνεργάτης του Ντέμη Ρούσου, Κώστας Ντουρουτζής. Το απίστευτο στην όλη ιστορία της κυκλοφορίας του είναι ότι η ΕΡΤ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ τη μετάδοσή του μετά από αίτημα της επιτροπης λογοκρισίας! Παρ' ολα, το έργο παρουσιάστηκε με όλους τους συμμετέχοντες σε 2 παραστάσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ακόμα τότε ήταν "δυνατή". Έχει μείνει στην ιστορία η είσοδος του Αγαμέμωννα με στρατιωτικό jeep αλλά και τα αεροπλάναν που έβγαιναν με laser από την κοιλία του Δούρειου Ίππου, βομβαρδίζοντας την Τροία. Όπως καταλαβαίνεται, τεχνικά όλα αυτά ήταν τρομερά δύσκολα. Το 1977, δύο χρόνια μετά τηνν κυκλοφοράι τουμε εντοιλή του Μεγάλου Μ΄σανου Χατζιδάκι, το έργο έπαιξε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, με τον Βασίλη Τσιτσάνη να λέει: Ευχαριστώ τον γιό μου Κώστα που μου χάρισε το δίσκο "Τρωϊκό Πόλεμο". Μπορεί να μην τον άκουγα, αν δεν μου έλεγε ότι ήταν απαγορευμένο κι έτσι απόλαυσα ένα συγκλονιστικό έργο μονορούφι. Ροκ; Τι θα πει ροκ; H μουσική είναι μια. Συγχαρητήρια στα παιδιά αυτά, συγχαρητήρια και σε αυτούς που το απαγόρευσαν".    


Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στο Polysound studio από τον Γιάννη Σμυρναίο σε παραγωγή Κώστα Φασόλα και artwork από τους Walter Mayers, Τάκη Ζερδεβα, Κλέα Κουλάλη  και Ann Coxall.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Phonogram το 1975 και επανεκδόθηκε σε CD το 1994. Παρ' όλη την καλή προσπάθεια όλων των δημιουργών αλλά και την καλή αισθητική του εξώφυλλου, το άλμπουμ δεν είχε εμπορική επιτυχία, ίσως γιατί δεν έβγαλε ένα hit single που θα το βοηθούσε να ξεχωρίσει. Ένα ιστορικό και μόνο άλμπουμ που αντανακλά το πνεύμα της εποχής, χωρίς ιδαίτερες μουσικές αξιώσεις βασισμένο μόνο στις πολύ αξιόλογες φωνές όλων των συντελεστών αλλά και στην σόλο κιθάρα του Κων/νου Ντουρουντζή. Η ελληνική όπερα, χρησιμοποίησε σαν πρώτη ύλη ένα κλασικό κομμάτι της ιστορίας και κατάφερε να το μεταφέρει στο συγχρονο κόσμο, διατηρώντας όαλ τα ιστορικά στοιχεία του και κάνοντας το προσιτό στις νέες γενιές.
Αριστερά, απόκομμα από το άρθρο του Ταχυδρόμου, άρθρο του Φώτη Ρούπα για τον "καινούργιο" Τρωικό Πόλεμο!
Σήμερα θεωρείται συλλεκτικό απόκτημα με τιμές που φτάνουν στα 70€ σε καλή κατάσταση.
Το 2000 μια μεγάλη ομάδα τραγουδιστών, αποτελούμενη από τους Ρόμπερτ Ουϊλιαμς, Γιάννη Πετρίτση, Στέλλα Θεοφίλου, Γιώργο Πολυχρονιάδη, Γιώργο Μούτσιο, Δάκη, Τζον Μοδινό, Βλάσση Μπονάτσο, Ελπίδα, Σύλβια Συμπανάκου, αναβιώσαν το έργο.  
Κώστας Elton Κοντογιάννης
11/5/18/
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου