ROCK INCIDENT 227: ΠΩΣ ΟΙ VAN HALEN ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟΝ SAMMY HAGAR


To 1984 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για τους Van Halen. Είχαν κυκλοφορήσει το πολυπλατινένιο άλμπουμ 1984 (MCMLXXXIV) που είχε πάει στο Νο 2 του αμερικάνικου chart (και No 15 στο βρετανικό), είχαν κυκλοφορήσει 4 singles, από τα οποία το "Jump" είχε πατήσει το Νο1 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων και το "Panama"στο Νο 13. Η περιοδεία που ακολούθησε την κυκλοφορία του άλμπουμ ήταν απόλυτα πετυχημένη αλλά για μια ακόμα φορά ανέδειξε τις κακές σχέσεις του David Lee Roth και του Eddie Van Halen που στη  μέση είχαν τα ναρκωτικά αλλά και τις μουσικές διαφορές.
Η κυρίως όμως αιτία των διαφωνιών τους ήταν οι συμμετοχές που έκανε ο Eddie Van Halen σε άλλα projects χωρίς να ενημερώσει τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος αλλά και η έντονη χρήση συνθεσάιζερ. Τότε, ο Eddie είχε κάνει παίξει το σόλο στο τραγούδι Beat it στο άλμπουμ του Michael Jackson,Thriller το οποίο κατά μια ειρωνεία «εμπόδισε» το 1984 να πάει στοΝο1 του αμερικάνικου chart, στο Star Fleet Project ένα EP με τρία τραγούδια που πέρασε και δεν άγγιξε με βαρύγδουπες συμμετοχές, όπως Brian May, Alan Gratzer ντράμερ των R.E.O. Speedwagon, Phil Chen μπασίστα του Rod Stewart και του Jeff Beck και του οργανίστα Fred Mandel που έπαιζε με τους Queen. Επίσης είχε ηχογραφήσει αρκετά τραγούδια για την ταινία The Wild Life, αλλά τελικά μόνο1 τραγούδι εμφανίστηκε στο soundtrack και ενώ έγραψε τη μουσική στην τηλεοπτική ταινία The Seduction of Gina (1984). Όλα αυτά, ενόχλησαν το Roth, που στο απόγειο της καριέρας των Van Halen φεύγει από το συγκρότημα με τα αδέλφια Eddie και Alex με τον μπασίστα Michael Anthony αναλαμβάνουν να βρουν τον αντικαταστάτη του με τρεις επικρατέστερους: Τον Eric Martin που τότε ήταν μέλος των Eric Martin Band, τον Jimmy Barnes των Cold Chisel και την Patty Smyth (σ.σ. προσοχή, όχι η Patti Smith, αλλά η Patty Smyth, τραγουδίστρια των Scandals. Προφέρεται Πάττι Σμάιθ!). 
Από τα τρία προαναφερόμενα ονόματα, αυτό της Patty Smyth έπαιξε πολύ δυνατά με τον Eddie να είναι αποφασισμένος να της δώσει τη θέση της τραγουδίστριας του συγκροτήματος. Απόφαση πολύ βαριά για ένα συγκρότημα που έως εκεί τη στιγμή είχε ένα άνδρα χαρισματικό ερμηνευτή, με τον οποίο είχαν ηχογραφήσει έξη πετυχημένα άλμπουμ και ήταν καθιερωμένοι, ξαφνικά να αλλάξουν όλα, ήταν βαρύ. Εννοείται ότι έκαναν τις απαραίτητες πρόβες και τελικά αυτή που αρνήθηκε τη θέση ήταν η Smyth, για τρεις λόγους: Ο πρώτος ήταν ότι εκείνη την εποχή ήταν έγκυος, ο δεύτερος ήταν ότι δεν ήθελε να μετακομίσει από τη Νέα Υόρκη που έμενε στο Λος Άντζελες και ο τρίτος ότι οι Van Halen παρά ήταν ανδρικό συγκρότημα με ότι αυτό συνεπάγεται. Απογοητευμένος ο Eddie εξακολουθεί να ψάχνει το διάδοχο του David Lee Roth ώσπου πάει τη Ferrari του για service. Εκεί βλέπει μια άλλη Ferrari 512 μαύρη και ρωτάει τον μηχανικό, Claudio Zampolli τίνος είναι. «Του Sammy Hagar” απαντά ο Zampolli. Και ο μηχανικός(!!!) γνωρίζοντας ότι οι Van Halen ψάχνουν για τραγουδιστή λέει στον Eddie:”Παρ τον τηλέφωνο για να έλθει στο συγκρότημά σου»!!!! Έτσι έγινε ο…γάμος Van Halen και Sammy Hagar με τον τελευταίο να γνωρίζει το ενδιαφέρον του συγκροτήματος για καινούργιο τραγουδιστή από τον παραγωγό του Ted  Templeman με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο άλμπουμ του DOA. 

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ
Ο Sammy Hagar προσελήφθηκε και μαζί ηχογράφησαν 4 άλμπουμ με πρώτο το 5150 (1986)
TRIVIA
To 1984 έχει πουλήσει μόνο στην Αμερική 11.000.000 αντίτυπα! Το άλμπουμ που το σταμάτησε στη δεύτερη θέση ήταν το Thriller του Michael Jackson.
 Η μαύρη Ferrari 512 του Sammy Hagar πρωταγωνιστεί στο video “ I Can’t drive55”, όπου εμφανίζεται κι ο Claudio Zampolli (στην αρχή, υποδυόμενος τον εαυτό του). Επίσης στις σκηνές όπου η Ferrari τρέχει δεν οδηγεί ο Hagar αλλά ο Zampolli. Το ρόλο του δικαστή παίζει ο John Kalonder


 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ 

15/9/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου