ARNOLD LAYNE: ΟΤΑΝ ΟΙ PINK FLOYD ΤΑΞΙΔΕΥΑΝ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΕΧΕΔΕΛΕΙΑΣ

 


Το τραγούδι "Arnold Layne" κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία των Pink Floyd, αφού ήταν το πρώτο single (μικρός δίσκος) που κυκλοφόρησαν το Μάρτιο του 1967 όταν τίποτε δεν ήταν ίδιο με σήμερα. Σύνθεση  του Syd Barrett, οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται σε ένα πραγματικό γεγονός, σ΄ένα τραβεστί ή ομοφυλόφιλο, που είχε το  χόμπι να κλέβει γυναικεία ρούχα και εσώρουχα από τα σχοινιά που τα άπλωναν οι νοικοκυρές. Σύμφωνα με τον Roger Waters, οι στίχοι του τραγουδιού, δηλαδή ο Arnold Layne, ήταν πραγματικό πρόσωπο, με τις μητέρες του Waters και του Syd να παραπονούνται ότι τους κλέβουν τα …εσώρουχα με τις υποψίες να πέφτουν σε κάποιους ένοικους φοιτητές που σε συνδυασμό με ένα κολέγιο θηλέων κοντά στα σπίτια τους, υπήρχαν πολλά απλωμένα σουτιέν κι εσώρουχα!  Φανερό ήταν ότι το θέμα των στίχων δεν ήταν ότι πιο δεκτικό στο BBC που απαγόρευσε το airplay του, χωρίς όμως αυτό να εμποδίσει το τραγούδι να σταματήσει στοΝο20 του Βρετανικού chart και με τον Barrett να μην ανησυχεί για το »κόψιμο» από το BBC.
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στις 10 Μαρτίου και κυκλοφόρησε 17 ημέρες αργότερα, στις 27 Μαρτίου και είναι ένα από τα κορυφαία δείγματα της βρετανικής ψυχεδέλειας αλλά και του συνθετικού ταλέντου του Syd Barrett. Δεν είναι η μαγευτική σύνθεση, ούτε τα φωνητικά,  είναι ο μοναδικός ήχος της Farfisa, που προσφέρει μια μυσταγωγία στη μουσική. Σε μια εποχή που η μουσική άλλαζε, οι Pink Floyd χωρίς να το θέλουν παρουσίασαν ένα κομψοτέχνημα που παραμένει λαμπερό έως τις ημέρες μας. Προσέξτε τι γράφει το εξώφυλλο του single: THIS IS IT! … THE NEXT PROJECTED SOUND OF ’67", σε μια εποχή που οι μικροί δίσκοι κυκλοφορούσαν μέσα σε λευκό ή άλλου χρώματος φακελάκι αλλά χωρίς εξώφυλλο ή φωτογραφία. Στη β πλευρά, υπήρχε το "Candy and a Currant Bun".
Η αξία του "Arnold Layne" είναι τεράστια όχι μόνο στην ιστορία του συγκροτήματος αλλά και στη βρετανική ψυχεδέλεια. Επηρέασε δεκάδες συγκροτήματα και σταθεροποίησε το τότε ανερχόμενο είδος της ψυχεδέλειας που ζητούσε καλά τραγούδια για να «συστηθεί» στο κοινό.


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Τρείς μήνες αργότερα, κυκλοφόρησαν ακόμα ένα ψυχεδελικό αριστούργημα, το "See Emily Play".
Το συγκρότημα έπαιξε μόνο 20 φορές το “Arnold Layne” στις συναυλίες του κι αυτό επειδή ξαφνικά ο Barrett δεν ήθελε να το τραγουδάει. Η 20η φορά ήταν στη tribute συναυλία που διοργανώθηκε προς τιμήν του Barrett (έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2006) όπου ήταν και η τελευταία live εμφάνιση του Wright με τους Pink Floyd.
Το 2019, ο Nick Mason σχημάτισε τους Mick Mason’s Saucerful Of Secrets με τους οποίους ηχογράφησε ένα δίσκο, το Live At The Roundhouse(2020) όπου παίζει ΜΟΝΟ κομμάτια των Pink Floyd της πρώτης ψυχεδελικής περιόδου τους!!!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

10/9/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου