ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 60 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΠ ΤΩΝ SOUNDS


Οι Sounds είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά pop συγκροτήματα της δεκαετίας του 60, αφού σχηματίστηκαν το μακρινό 1963 στη Ν.Σμύρνη  με τη μορφή κιθαριστικού τρίο για να εξελιχθούν σε ένα 5μελές συγκρότημα, σαφώς επηρεασμένοι από τα βρετανικά συγκροτήματα των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του 60. Τότε, τα μέλη τους ήταν οι Τάκης Αντωνιάδης τραγούδι (που αργότερα έκανε μεγάλη προσωπική καριέρα), Γιώργος Λεγάκης κιθάρα, Ανδρέας Δανάκαλης μπάσο, Τάκης Σφακιανόπουλος πλήκτρα και Μίμης Τρικουράκης ντραμς.Το ρεπερτόριο τους ήταν διασκευές ξένων τραγουδιών στα ελληνικά (κυρίως ιταλικά και αγγλικά) αλλά πρωτοτύπησαν διασκευάζοντας στα αγγλικά παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια όπως "Ο Μενούσης και "Ο Ντιρλαντάς". Το 1966 ανανέωσαν τον ήχο τους με την προσθήκη της Τάμμυ στο τραγούδι και μαζί της ηχογράφησαν τα singles (μικροί δίσκοι) “Daydream/The story of a tramp” και “ Stormy Mondfay/The are gonna get me”. Τότε η σύνθεση τους ήταν Τάμμυ –τραγούδι, Πέτρος Μήλας τραγούδι, Σπύρος Μεταξάς κιθάρα, Δημήτρης Μαρούδας ντραμς και Σωτήρης Νάτρας σαξόφωνο. Το Μάιο του 1966 εμφανίζονται στο φεστιβάλ «Μαμούθ» μπροστά σε 1.500 νέους, φεστιβάλ που είχε διοργανώσει ο Νίκος Μαστοράκης. Το 1967, άλλαξαν τον στίχο τους κι άρχισαν να τραγουδούν στα ελληνικά με πρώτη μεγάλη επιτυχία τοπ «Απόψε σε Θέλω», διασκευής της μεγάλης ιταλικής επιτυχία “Stasera Mi Butto”  που τραγουδά ο κιθαρίστας Σπύρος Μεταξάς. Άλλη μεγάλη επιτυχία τους ήταν το “Μάθημα» που τους οδήγησε στις πίστες πολλών clubs της Αθήνας.

Το 1970 στο συγκρότημα έρχεται ο τραγουδιστής Τάκης Αντωνιάδης (πήρε τη θέση του Πέτρου Μήλα που ακολούθησε καριέρα στο λαικό τραγούδι). Με την Τάμμυ να έχει αποχωρήσει για να συνεχίσει τη δική της καριέρα, η σύνθεση των Sounds είναι πλέον Νίκος Καραγιάννης μπάσο, Λεωνίδας Μαρκέας πλήκτρα, Θωμάς Γεωργίου σαξόφωνο, Μίμης Τρικουράκης ντραμς και Παναγιώτης Καρμπουλώνης κιθάρα. Με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησαν το 197 το άλμπουμ Sounds όπου είχαν διασκευάσει τις επιτυχίες “In the year 2525” («Tο έτος 2525») και «No sugar tonight” (“Όχι ζάχαρη απόψε). Το συγκρότημα είχε δεκάδες εμφανίσεις στα 2 κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης και το 1971 κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Sounds 2 όπου προσπάθησαν να πλησιάσουν το καινούργιο μουσικό ύφος, χωρίς επιτυχία. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκαν στην  ταινία "Εφοπλιστής με το ζόρι". Διαλύθηκαν το 1973, μετά από μια δεκαετή καριέρα με πολλές επιτυχίες και πολλά singles, συνολικά 17! Και μεταξύ αυτών και το «Εννιά κορίτσια» που ήταν το καλύτερο τραγούδι τους. Μετά τη διάλυσή τους ο Τάκης Αντωνιάδης εξακολούθησε να τραγουδάει και να κάνει επιτυχίες, διατηρώντας το ύφος που είχε, σεμνός αλλά και καλός τραγουδιστής. Πέθανε το 2015 σε ηλικία 69 ετών. Οι Καρμπουλώνης και Γεωργίου συνέχισαν σαν μουσικοί, ο ντράμερ Τρικουράκης εγκαταστάθηκε στην πατρίδα του την Κρήτη, ο Μαρκέας δημιούργησε ΄λεκθεση επίπλων κι ο Καραγιάννης ως εισαγωγέας. Τέλος ο κιθαρίστας Γιώργος Λεγάκης σταμάτησε να ασχολείται με τη μουσικής όταν κέρδισε ένα καλό ποσό στο ΠΡΟ-ΠΟ!!!!


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

23/8/22

Με πληροφορίες από το βιβλίο του Ντίνου Δηματάτη Get that Beat

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Δεν είχα ξανακούσει το τραγούδι "Εννιά κορίτσια". Σήμερα το πρωτάκουσα και μου έκανε εντύπωση πόσο ευρηματικά αναφέρεται στις 9 Μούσες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή