ΕΝΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΕΦΥΓΕ: ΔΑΚΗΣ (1943-2022)

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο τραγουδιστής Δάκης (πραγματικό όνομα Βρασίδας Χαραλαμπίδης).Τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο κι είχε φθάσει στο σημείο να ζυγίζει 42 κιλά, ενώ είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Είχε γεννηθεί το 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και το 1963 ήρθε στην Ελλάδα και σχεδόν ένα χρόνο μετά, άρχισε να τραγουδά σε κέντρα διασκέδασης. Το 1964 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά με τίτλο «Deep in the heart of Athens» και ακολούθησαν κι άλλοι δίσκοι, στα Γαλλικά, Ιταλικά και Αγγλικά. Μερικοί τίτλοι: Monsieur Cannibal, Tu Veux ou tu veux pas, Mourir ou vivre, Gaston που ακούστηκαν και σε ελληνικές ταινίες. Μιλούσε 6 γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και αραβικά) κι αυτό τον βοήθησε να τραγουδά εύκολα σε ξένες γλώσσες. Ήταν ξάδελφος του Ντέμη Ρούσου και στις 20 Απριλίου 1967 ήταν μεταξύ των Ελλήνων καλλιτεχνών που άνοιξαν τη συναυλία των Rolling Stones στο γήπεδο της Λ.Αλεξάνδρας!

Το 1968 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα Ελληνικά με τίτλο «Γεια σου σ′ ευχαριστώ» και ακολούθησε η πρώτη του συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα στις επιτυχίες «Τόσα καλοκαίρια» και «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά».  Είχε  εμφανιστεί στις ελληνικές ταινίες «Γοργόνες και μάγκες», «Η θεία μου η χίπισσα» κ.ά. Το 1992 γνώρισε επιτυχία με το δίσκο και το ομώνυμο τραγούδι «Τσάι με λεμόνι» ενώ άλλεςμεγάλες επιτυχίες του ήταν το "Μίλα μου" ντουέτο με την Χριστάνα,«Θωρακισμένη Mercedes»,"Στιγμή"και το αυτοβιογραφικό  «Τα καλύτερά μας χρόνια» που είναι το τραγολύι που ακούγεται στην ομώνυμη πετυχημένη σειρά της ΕΤ αλλά με τη φωνή της Κατερίνας Παπουτσάκη, Ελπίδας και του Δάκη. ΄Πριν την πανδημία, έδινε πολύ συχνά συναυλίες περιοδεύοντας σε ένα σχήμα με την Πωλίνα, Σοφία Αρβανίτη και Κώστα Μπίγαλη, ενώ ένα χρόνο πριν το θάνατό του, έδωσε πρώτη φορά στην καριέρα του πολλές συνεντεύξεις σε εκπομπές όπως Αυτός κι ο Άλλος, Φλερτ,  Η ζωή είναι Στιγμές κ.α. Πέραν των πολλών καλών τραγουδιών που ερμήνευσε, τον Δάκη, θα τον θυμόμαστε σαν ένα γενικό άνθρωπο, που ποτέ δεν ενόχλησε κανένα. Κι ούτε ακούστηκε κάτι γι αυτόν!

Η δισκογραφία του αποτελείται από 39 LP & CD και 19 singles & 45άρια. Η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά είναι το CD με τίτλο «Moments» (ΜΙΝΟΣ 2008) του Μίμη Πλέσσα όπου ο Δάκης τραγουδά σε 7 γλώσσες.

Α.Ρ.

29/5/22


 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. πραγματικά σπουδαίος καλλιτέχνης και εξαιρετικός άνθρωπος!!Μάλλον διέφυγε κάτι εδώ:σαν ένα γενικό άνθρωπο...προφανώς εννοεί ευγενικό..υγίαινε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή