AMERICA - "A HORSE WITH NO NAME": " ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΑΠΟ...ΒΑΡΙΕΣΤΙΜΑΡΑ"!!!!


Το “A Horse With No Name” είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1971 και αποτέλεσε την πρώτη (και σημαντικότερη) επιτυχία των America, ενός τριμελούς γκρουπ που ιδρύθηκε το 1970 στο Λονδίνο και παραμένει ενεργό έως και σήμερα! Το γκρουπ απαρτιζόταν από τρεις Αμερικάνους, γιούς αξιωματικών της USAF που υπηρετούσαν εκείνη την εποχή στην Αγγλία. Αυτός ήταν και ο λόγος που ονόμασαν το γκρουπ America, ώστε να διακρίνονται από τα αγγλικά συγκροτήματα της εποχής.
Σχεδόν αμέσως μόλις εμφανίστηκαν, κατάφεραν να κλείσουν συμβόλαιο με τη Warner Bros και να ηχογραφήσουν το πρώτο τους LP, με τίτλο το όνομά τους. Ο δίσκος είχε μέτρια υποδοχή, κάτι που προβλημάτισε τη Warner Bros, η οποία είχε επενδύσει κυρίως στην αμερικάνικη πορεία του γκρουπ, παρά στην ευρωπαϊκή. Ζήτησαν λοιπόν από τους America να εμπλουτίσουν το άλμπουμ με κάποιο πρωτότυπο τραγούδι, κάτι που θα έκανε τη διαφορά. Τότε, ο Dewey Bunnell (ο ένας από τα τρία ιδρυτικά μέλη του γκρουπ) τους παρουσίασε το “A Horse With No Name” και οι εκπρόσωποι της εταιρίας ενθουσιάστηκαν! Το ενσωμάτωσαν αμέσως στο άλμπουμ και το κυκλοφόρησαν χωρίς άλλη καθυστέρηση (αρχές του ’72 δηλαδή) στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα κυκλοφόρησαν και το σινγκλ. Η επιτυχία ήταν απρόσμενη! Τόσο το άλμπουμ, όσο και το σινγκλ χτύπησαν την πρώτη θέση των charts, συγχρόνως μάλιστα στις 25 Μαρτίου 1972 (πριν ακριβώς 50 χρόνια)!
Πώς γράφτηκε όμως μια τέτοια διαχρονική επιτυχία; Ας αφήσουμε καλύτερα τον Dewey Bunnell, τον δημιουργό του τραγουδιού, να μας το διηγηθεί: «Λοιπόν, το τραγούδι αυτό προέκυψε από καθαρή βαρεμάρα! Είχα μόλις τελειώσει το λύκειο και οι γονείς μου αποφάσισαν να φύγουν από το Λονδίνο και να εγκατασταθούν στο Yorkshire, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα μου. Εγώ δεν μπορούσα να τους ακολουθήσω, είχα μόλις φτιάξει το γκρουπ με τους φίλους μου και είχαμε υπογράψει συμβόλαιο με τη Warner Bros. Είμασταν σε πλήρη δραστηριότητα, με εμφανίσεις και ηχογραφήσεις, δεν μπορούσα να πάω μακριά. Έτσι, μετακόμισα στο σπίτι ενός φίλου μου στο Λονδίνο. Εκεί, στο δωμάτιο που μου είχε παραχωρήσει, καθόμουν και σαχλαμάριζα με την κιθάρα μου, δοκιμάζοντας ανοιχτά κουρδίσματα (Σ.Σ.: Μαέστρος των ανοιχτών κουρδισμάτων: ο Keith Richards). Κατέληξα σ’ ένα ανοιχτό ρε μινόρε και άρχισα να ανεβοκατεβάζω τα δάχτυλά μου στα πρώτα τάστα της κιθάρας. Μου άρεσε αυτό που άκουγα και το συνέχισα, ντύνοντάς το με στιχάκια. Σε δυο ώρες περίπου, το τραγούδι ήταν έτοιμο! Δεν αναρωτήθηκα, θυμάμαι, καθόλου για το πώς μου ήρθαν οι στίχοι. Θα πρέπει να ήταν παιδικές αναμνήσεις, από την εποχή που ο πατέρας μου υπηρετούσε στη νότια Καλιφόρνια και μας πήγαινε (τον αδελφό μου κι εμένα) εκδρομές τριγύρω. Εκεί ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με την έρημο και οι εικόνες αυτές θα γέμισαν το μυαλό μου σαν αντιστάθμισμα στο βροχερό Λονδίνο. Έτσι, σαν να ήμουν σ’ ένα όνειρο, βρέθηκα καβάλα σ’ ένα άλογο, που δεν ήξερα καν το όνομά του, να διασχίζω την έρημο, με στόχο να φτάσω στον ωκεανό. Η ζέστη ήταν ανυπόφορη κι εγώ -φοβάμαι- δεν φορούσα καν καπέλο!».


Ο Bunnell ονόμασε το τραγούδι του “Desert Song” και το παρουσίασε στον παραγωγό του Ian Samwell και τους εκπροσώπους της Warner Bros. Προς μεγάλη του έκπληξη, όλοι ξετρελάθηκαν και αποφάσισαν να είναι αυτό τελικά το πρώτο σινγκλ του νέου άλμπουμ και όχι το “I Need You”, που είχαν αρχικά επιλέξει. Η μόνη αλλαγή που έκανε ο παραγωγός Ian Samwell ήταν ο τίτλος του τραγουδιού: Τους έπεισε ότι θα πρέπει να λέγεται “A Horse With No Name”, όχι μόνο διότι ήταν πιο πιασάρικο, αλλά και επειδή φοβόταν ότι υπήρχε ήδη μια οπερέτα με το όνομα “Desert Song” (Σ.Σ.: Είχε δίκιο ο Samwell! Όντως υπάρχει οπερέτα με αυτό το όνομα, που έχει γραφτεί το 1925 και αναφέρεται στην εξέγερση των Μαροκινών κατά των Γάλλων κατακτητών). Κατά τα άλλα, ζήτησε από το γκρουπ να το ηχογραφήσουν όσο πιο «ακουστικά» γίνεται. Πράγματι, ο Bunnell παίζει μια κλασική εξάχορδη κιθάρα, ο Gerry Beckley παίζει 12χορδη και ο Dan Peek παίζει μπάσο. Στην ηχογράφηση έχουν προστεθεί ντραμς και κρουστά (μπόνγκος), από τους session μουσικούς Kim Haworth και Ray Cooper, αντιστοίχως. Είναι τόσο απλό να παίξεις αυτό το τραγούδι, που -είμαι βέβαιος- ότι αυτό συντέλεσε καθοριστικά στη μεγάλη του επιτυχία! Δεν χρειάζεται παρά μια κιθαρούλα και, αν αφήσεις στην άκρη κάτι δακτυλισμούς, το κομμάτι είναι, όλο κι όλο, δύο ακόρντα!
Μια και αναφέραμε τα άλλα δύο μέλη (τον Beckley και τον Peek), να πούμε ότι ήταν εξίσου καλοί μουσικοί με τον Bunnell και έχουν συνεισφέρει και αυτοί στην τεράστια φήμη του γκρουπ, γράφοντας μεγάλες επιτυχίες, όπως το “I Need You” και το “Sister Golden Hair” (Beckley) και τα “Don’t Cross The River” και “Lonely People” (Peek). Όμως, είναι ο Bunnell αυτός που έχει υπογράψει τα πιο εμβληματικά  τραγούδια τους: “A Horse With No Name”, “Sandman”, Ventura Highway” και “Tin Man”.
Όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι στις ΗΠΑ, άρχισε η γνωστή γκρίνια! Πρώτα απ’ όλα, το τραγούδι θύμιζε (και καλά!) το “Heart of Gold” του Neil Young. «Συμφωνώ ότι μοιάζει κάπως», λέει ο Bunnell, «κυρίως επειδή η φωνή μου θυμίζει αυτή του Young. Τι να κάνω, όμως; Αυτή είναι η φωνή μου!». Κατά μια περίεργη ειρωνεία της τύχης, το “A Horse With No Name” ήταν αυτό που έριξε από την κορυφή των charts το “Heart of Gold”! Η άλλη γκρίνια ήταν η συνήθης -τότε- καχυποψία των Αμερικανών, ότι το τραγούδι προωθεί τα ναρκωτικά, αφού η λέξη “horse” ήταν η αργκό για την ηρωίνη. «Πού να το ξέρω εγώ αυτό;», εξανίσταται ο Bunnell, «εγώ μεγάλωσα στο Λονδίνο και δεν είχα ακούσει αυτή την έκφραση! Ούτως ή άλλως, δεν θα μίλαγα ποτέ για ηρωίνη, αφού ποτέ δεν ήμουν χρήστης της». Παρά τις διαψεύσεις πάντως, υπήρξαν κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί (στο Κάνσας κυρίως) που απαγόρευσαν το τραγούδι. Τέλος πάντων, περασμένα ξεχασμένα! Από τότε, το τραγούδι έχει γίνει γενικά αποδεκτό και παίζεται παντού! Χρησιμοποιείται, μάλιστα, πολύ συχνά σε ταινίες, σήριαλ, ακόμα και παιδικές εκπομπές! Ίσως η πιο διάσημη χρήση του να είναι στη σειρά «Φιλαράκια», όπου ακούγεται στο επεισόδιο που ο Joey και ο Chandler διασχίζουν την έρημο για να πάνε στο Las Vegas.
Πριν κλείσουμε, να πούμε ότι το “I Need You” (που το έφαγε στη στροφή το “Horse With No Name”) έγινε τελικά και αυτό μεγάλη επιτυχία, φτάνοντας στο Νο 9 των αμερικάνικων charts. Ο δημιουργός του Gerry Beckley δεν ενοχλήθηκε καθόλου που δεν επέλεξαν το δικό του κομμάτι ως main single! Αντίθετα, θεωρεί και αυτός ότι το “A Horse With No Name” είναι το καλύτερο τραγούδι που έχουν γράψει!
Κάτι τελευταίο: Σήμερα, ο Bunnell και η γυναίκα του μοιράζονται τη ζωή τους στη φάρμα τους με τέσσερεις γάτες, έναν σκύλο και ένα άλογο. Πώς λέγεται το άλογο; Καλά μαντέψατε: No Name!
 

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

30/4/22/

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου