MOUTH & MacNEAL: ΕΙΧΑΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


Όπως έχουμε συχνά αναφέρει, η δεκαετία του ‘70 έφερε μια πραγματική μουσική επανάσταση: Το hard rock έγινε πιο hard, το soft rock έγινε πιο soft, ενώ παράλληλα νέα είδη αναδύονταν στην αγορά: new wave, funk, disco, punk, … Απ’ όλα είχε ο μπαξές! Βλέπετε, καθώς οι teenagers της δεκαετίας του ’50 μεγάλωναν, διευρυνόταν και το φάσμα ηλικιών των ακροατών. Τώρα πια, δεν ήταν μόνο οι έφηβοι, που διαμόρφωναν τα charts, αλλά και οι ενήλικες. Και έτσι, άρχισαν να ξεπετάγονται στην κορυφή των πωλήσεων κάποιοι διάττοντες αστέρες, με τραγούδια που παλιότερα (ειδικά στην «ποιοτική» δεκαετία του ‘60) δεν θα είχαν καμιά επιτυχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ολλανδικό ντουέτο Mouth & MacNeal, που το 1971 ξάφνιασαν τον κόσμο με την μεγάλη τους επιτυχία "How Do You Do". Ένα απλό τραγουδάκι, με πιασάρικο ρεφρέν, που ανέβηκε απρόσμενα στο Νο 1 Ολλανδίας, Βελγίου, Δανίας, Ελβετίας και Νέας Ζηλανδίας, αλλά και της Γερμανίας (διασκευασμένο στα Γερμανικά). Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν η είσοδός του στο αμερικάνικο Billboard Hot 100 (φτάνοντας ως το Νο 8) και η παραμονή του εκεί για 19 εβδομάδες, κάτι που απέφερε πωλήσεις άνω του ενός εκατομμυρίου και, φυσικά, έναν χρυσό δίσκο!



Εννοείται, ότι το τραγούδι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το “How Do You Do” των Roxette (1992), ούτε με οποιοδήποτε άλλο τραγούδι που έχει τον ίδιο τίτλο. Είναι ένα original δημιούργημα του συνθέτη/παραγωγού Hans van Hemert και του ενορχηστρωτή Harry van Hoof, οι οποίοι είχαν υπογράψει πολλές ποπ επιτυχίες στην Ολλανδία, εκείνη την εποχή. Όπως συνήθως γινόταν στη μεταξύ τους συνεργασία, ο Hans van Hemert έγραφε το τραγούδι και ο Harry van Hoof τού έδινε σώμα και μορφή με τις ενορχηστρώσεις του και τις αρμονίες του. Αυτή τη φορά όμως, πήγαν και λίγο παραπέρα: Ο van Hemert είχε την έμπνευση να το αναθέσει σε δύο (άσημους έως τότε) ερμηνευτές, τον 34χρονο Willem "Mouth" Duyn και την 21χρονη Maggie MacNeal (αληθινό όνομα: Sjoukje Van't Spijker), δύο -εκ πρώτης όψεως- εντελώς παράταιρους τραγουδιστές! Εκεινος ογκώδης μουσάτος με βροντερή φωνή (εξ ου και το παρατσούκλι “Mouth”), εκείνη ντροπαλή κοπελίτσα που τραγουδάει γλυκά-γλυκά το δικό της μέρος. Ήταν όμως ακριβώς αυτή η αντίθεση  που έδωσε έξτρα ενδιαφέρον στο τραγούδι, αναδεικνύοντας και τους υπαινικτικούς του στίχους. Ο van Hoof απ’ την άλλη, όντας ολοκληρωμένος και πεπειραμένος μουσικός, τόνισε αυτή την αντίθεση, «ντύνοντας» τη φωνή του “Mouth” με χάλκινα πνευστά και τη φωνίτσα της MacNeal με βιολιά. Το αποτέλεσμα; Μια ανεπανάληπτη επιτυχία, ένα τραγούδι που ήταν στα χείλη όλου του κόσμου, περίπου επί έναν χρόνο!


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ

Οι Mouth & MacNeal συνέχισαν να έχουν επιτυχία στην Ευρώπη, με τραγούδια όπως το "Hey You Love" και το "Hello-A", στο αμερικάνικο chart όμως δεν μπόρεσαν να ξαναμπούν. Το 1974 εκπροσώπησαν τη χώρα τους στη Eurovision, με το "I See a Star" (επίσης των van Hemert – van Hoof), όπου κατέλαβαν την τιμητικότατη 3η θέση, δεδομένου ότι στην 1η θέση ήταν οι ασυναγώνιστοι ΑΒΒΑ (Σουηδία) και στη 2η η αγαπημένη όλης της Ευρώπης Gigliola Cinquetti (Ιταλία). Ύστερα απ’ αυτό, και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 1974, χώρισαν οι δρόμοι τους: Ο “Mouth” παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Ingrid Kup, με την οποία σχημάτισε το ντουέτο Big Mouth & Little Eve, το οποίο δεν σημείωσε καμιά επιτυχία. Η Maggie MacNeal συνέχισε μόνη της, χωρίς επίσης κάποια επιτυχία. Το 2004, ο “Mouth” απεβίωσε από συγκοπή, σε ηλικία 67 χρονών.

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

28/3/22
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου