ERIC CARMEN: ΑΠΟ ΤΟΥΣ RASPBERRIES ΣΤΟ “ALL BY MYSELF” ΚΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ


Ήταν Άνοιξη του 1976 όταν από τις λιγοστές εκπομπές της Κρατικής ραδιοφωνίας (βασικά μόνο από την εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη), ακούσαμε μια πανέμορφη, γλυκύτατη μπαλάντα με τίτλο "All by Myself", από έναν άγνωστο καλλιτέχνη, τον  
Eric Carmen, που έπαιζε στους The Raspberries. Άγνωστη λέξη! Τραγουδιστής, πιανίστας αλλά και κιθαρίστας ο Eric Carmen έφυγε από τους Raspberries και τη σχετικά σύντομη καριέρα τους (1971-1974  με μια τεράστια επιτυχία, το "Go All the Way") κι ακολουθούσε την περίφημη προσωπικής καριέρα. Είχε ξεκινήσει την καριέρα του αρκετά χρόνια πίσω, σαν σπουδαστής του. John Carroll University όπου έγινε μέλος των Cyrus Erie που ηχογράφησαν μια σειρά μικρών δίσκων με …αποτυχία. Όταν το συγκρότημα διαλύθηκε, ο Carmen βρέθηκε στους Raspberries, που έπαιζαν ένα power pop ύφος. Η διάλυσή τους το 1975 τον φέρνει να υπογράφει στην Arista Rec. και να κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ του με τίτλο το όνομα του (Νο21 Αμερική)που βγάζει την πολύ μεγάλη επιτυχία "All by Myself"(Νο2 Αμερική,Νο12 Μ.Βρετανία) βασισμένο στο θέμα του Piano Concerto No. 2 του Rachmaninoff. Και η δεύτερη επιτυχία του "Never Gonna Fall in Love Again"(Νο 11 Αμερική, Νο 31 Μ.Βρετανία), βασιζόταν σε θέμα του Rachmaninoff από τη Symphony No. 2 . Το δεύτερο άλμπουμ του ήταν το Boats Against the Current(Νο 45 Αμερική), όπου συμμετείχαν οι Burton Cummings, Andrew Gold, Bruce Johnston και Nigel Olsson κι έβγαλε την επιτυχία "She Did It"(Νο 23 Αμερική).  Ακολούθησαν ακόμα 2 άλμπουμ, τα Change of Heart (1978,Νο 137 Αμερική) που περιείχε την επιτυχία στον Καναδά, "Baby I Need Your Loving", διασκευή της παλιάς επιτυχία των Four Tops(1964) και το Tonight You're Mine (1980, Νο160 Αμερική) όπου είναι πλέον εμφανές ότι η καριέρα του παρουσιάζει μια σταδιακή υποχώρηση.

Το 1985 υπογράφει στην Geffen Records και κυκλοφορεί το άλμπουμ με τίτλο και πάλι το όνομά του (1985, Νο 126 Αμερική) που βγάζει μια μεγάλη επιτυχία, και στη χώρα μας, το  "I Wanna Hear It from Your Lips"(Νο 35 Αμερική) που διασκεύασε και το country συγκρότημα των Mandrell. Το 1987 γνωρίζει μια μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι “Hungry Eyes”(Νο4 Αμερική) όπου ακουγόταν στο soundtrack και στην ταινία και Dirty Dancing , ενώ συμμετείχε και στο άλμπουμ των καλλιτεχνών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, One Moment in Time με το τραγούδι "Make Me Lose Control" (Νο 3 Αμερική). Στην ουσία με την κυκλοφορία του άλμπουμ Eric Carmen (1984) και τις επιτυχίες που διαβάσατε πιο πάνω, τελείωσε η καριέρα του. Για να φθάσουμε στο 2000 που κυκλοφόρησε το άλμπουμ I Was Born to Love You, αλλά μόνο στην Ιαπωνία με τίτλο Winter Dreams. Την ίδια χρονιά περιόδευσε με το σχήμα του Ringo Starr His All Starr Band και το 2013 κυκλοφόρησε το χριστουγεννιάτικο τραγούδι "Brand New Year".
Η καριέρα του ήταν πολύ μεγάλη, τόσο από τους Raspberries όσο ακόμα περισσότερο η προσωπική του. Και ευτυχώς, δεν περιορίστηκε μόνο σε 1-2 επιτυχίες αλλά σε αρκετές. Αν τη δεκαετία του 80 ακούγατε ερασιτεχνικούς σταθμούς, πατήστε το παρακάτω video, σίγουρα το έχετε ακούσει...




ΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ 

Το  "All by Myself" στους νεότερους έγινε γνωστό από την διασκευή της Celine Dion(No4 Αμερική).
To ομώνυμο τραγούδι από το δεύτερο δίσκο του Boats Against the Current, διασκεύασε η Olivia Newton-John, ενώ ο Shaun Cassidy ερμήνευσε τα τραγούδια του "Hey Deanie" και "That's Rock and Roll".
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ



Eric Carmen (1975)
Eric Carmen (1984)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. ευχαριστουμε για την αναφορα στον Carmen. Soft rock απο εναν εξπερ του ειδους. Ερωτευτηκαμε το 85 με το I wanna hear it from your lips και ευχαριστουμε τους dj της εποχης που το επαιξαν και το ειχαμε μαθει (Star Radio και AFRS στο Ελληνικο) και 3 χρονια μετα με τον υμνο Make me loose control (απολυτα κομματι για ραδιοφωνο, το εξαχνα 10 χρονια σε single, το βρηκα σε ενα υπογειο σε μεταχειρισμενα στο Camden). Χαιρομαι πολυ που βλεπω τετοια αρθρα στο site.

    ΑπάντησηΔιαγραφή