GUNS'N'ROSES – “YOU COULD BE MINE”: «ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ 2 ΚΑΙ WASTE OF AMMO”

 


Αν τυχόν κάποιος είχε τις επιφυλάξεις του, κατά πόσο οι Guns N’ Roses θα μπορούσαν να θεωρούνται ως η μεγαλύτερη μπάντα του κόσμου στις αρχές του ’90, η συμμετοχή τους στη μεγαλύτερη έως τότε κινηματογραφική παραγωγή, θα ήταν σίγουρα ένας πολύ σοβαρός λόγος για να πεισθεί.
Μιλάμε βέβαια για τον «Εξολοθρευτή 2: Η ημέρα της κρίσης» (Terminator 2: The Judgment Day), σίκουελ του «Εξολοθρευτή», που όλοι περίμεναν ότι θα γίνει διεθνής επιτυχία, πριν καλά-καλά διανεμηθεί στις αίθουσες. Όμως ο πρωταγωνιστής του έργου, ο πολύς Arnold Schwarzenegger, ήθελε να εξασφαλίσει οπωσδήποτε τη συμμετοχή των Guns N’ Roses, σαν ένα επιπλέον ατού. Για να το πετύχει αυτό, κάλεσε τη μπάντα στο σπίτι του για δείπνο, στη διάρκεια του οποίου έκλεισε μόνος του συμφωνία με τον Axl Rose και τα υπόλοιπα μέλη για τη χρήση του “You Could Be Mine” στην ταινία. Πράγματι, το τραγούδι ακούγεται στους τίτλους τέλους, αλλά και σε κάποιες σκηνές δράσης στην αρχή της ταινίας.
Το “You Could Be Mine” ήταν προσωπική επιλογή του Schwarzy και ήταν απόλυτα σωστή: Το σίκουελ του πρώτου «Εξολοθρευτή», που είχε γυριστεί το 1984, είχε καθυστερήσει, κυρίως εξαιτίας της ανεπαρκούς ως τότε τεχνολογίας για μια τέτοια παραγωγή. Οπότε, θα έλεγε κανείς, ότι και το «Εξολοθρευτής 2», θα έπρεπε να ανήκει και αυτό στα 80s, όπως δηλαδή και το “You Could Be Mine”, που είχε γραφτεί το 1987, για να συμπεριληφθεί στο “Appetite for Destruction”, το πρώτο άλμπουμ των Guns N’ Roses. Ναι, αυτή είναι η αλήθεια! Το ότι γράφτηκε ειδικά για τον «Εξολοθρευτή 2» είναι αστικός μύθος.
Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι, ότι στη διάρκεια των προβών της προπαραγωγής (preproduction) του LP, τα μέλη του γκρουπ ένοιωθαν τόσο άνετα στο στούντιο S.I.R. στο L.A., που, αντί να περιοριστούν στο περιεχόμενο του άλμπουμ, τζαμάρανε και κατέληξαν άθελά τους σε ένα νέο τραγούδι, το “You Could Be Mine”! Στις πρώτες μέρες της ζωής του, το τραγούδι είχε άλλο τίτλο: "Cocaine Talking", που όμως σύντομα διαπίστωσαν ότι έπρεπε να τον αλλάξουν.
Σε μια συνέντευξή του το 1988, ο μπασίστας του γκρουπ Duff McKagan εξήγησε τη σημασία του τραγουδιού, αφού πρώτα απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι Guns N’ Roses είχαν σχέση με ναρκωτικά. «Μπορεί να πίνουμε πολύ, αλλά με τα ναρκωτικά δεν έχουμε καμία σχέση! Πολλές φήμες που έχουν να κάνουν μ’ εμάς και τα ναρκωτικά, ξεκίνησαν επειδή είχαμε ένα τραγούδι με τίτλο  ‘Cocaine Talking’. Όμως αυτό το τραγούδι δεν μιλάει για εμάς. Αν προσέξετε τους στίχους, αναφέρεται σ’ όλα αυτά τα όμορφα κοριτσάκια στο L.A. που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αν δεν πάρουν πρώτα την κόκα τους. Μόνο υπέρ της κοκαΐνης δεν είναι αυτό το τραγούδι. Αντίθετα, λέει πώς αυτό το σκατόπραμα σου τρυπάει το κεφάλι».
Σε μια συνέντευξή του, το 2011, ο κιθαρίστας του γκρουπ, ο Slash, επιβεβαίωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια που έμεινε ακυκλοφόρητο, το τραγούδι δεν άλλαξε σε τίποτα εκτός από τον τίτλο, που έγινε  "You Could Be Mine". «Ήταν ένα από τα riff του Izzy (Stradlin)», λέει ο Slash, «ο οποίος, ως συνήθως, παίζει κάτι και αν αυτό τραβήξει την προσοχή μου, αρχίζω να το παίζω κι εγώ, αλλά με το δικό μου στυλ».
Ενώ λοιπόν το τραγούδι δεν μπήκε τελικά στο άλμπουμ, ο στίχος “With your bitch-slap rappin' and your cocaine tongue, you get nothin' done” αναγράφεται στο εξώφυλλο του “Appetite for Destruction”, σαν ένα προμήνυμα θα έλεγε κανείς! Την εποχή που το “You Could Be Mine” εμφανίστηκε στο “Terminator 2”, στα drums είναι ο Matt Sorum, στη θέση του εθισμένου στα ναρκωτικά Steven Adler.
«Το ‘You Could Be Mine’ είναι ξεχωριστό για μένα, διότι σηματοδοτεί την είσοδό μου στους Guns N’ Roses», λέει ο Sorum το 2009. «Θυμάμαι που έπαιξα αυτό το punk-rock ρολάρισμα στην αρχή του τραγουδιού. Ήταν ένα ρολάρισμα που είχα ακούσει από τον Terry Bozzio, του οποίου είμαι μεγάλος θαυμαστής, μόνο που αυτός το παίζει 10 εκατομμύρια φορές πιο γρήγορα!!».
Γενικά, το γκρουπ είχε τόσο πολύ παρασυρθεί από την ενέργεια που έβγαινε δημιουργώντας αυτό το κομμάτι, που μέχρι και ο Axl Rose συνειδητοποίησε αργότερα ότι είχε υπερβεί τον εαυτό του στο εύρος και την ένταση των κραυγών του! «Την πρώτη φορά που έπρεπε να παρουσιάσουμε το “You Could Be Mine”, σκεπτόμουν: Τι είναι αυτό που έχω κάνει; Πώς θα το ξανατραγουδήσω αυτό τώρα;», εξομολογήθηκε σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη το 2011.
Ο προϋπολογισμός του συνοδευτικού βίντεο κλιπ ούτε που συγκρίνεται με τους αστρονομικούς  προϋπολογισμούς των επόμενων βίντεο που γύρισαν οι GNR, αλλά έχοντας εξασφαλισμένη στο κλιπ την παρουσία του Schwarzenegger ως Εξολοθρευτή Τ-800, ποιος θα χρειαζόταν κάτι παραπάνω; Οι περισσότερες σκηνές του κλιπ δείχνουν τους GNR να τραγουδούν live το τραγούδι, ενόσω ο cyborg Schwarzenegger τους αναζητεί, κρατώντας μια πελώρια καραμπίνα. Στο τέλος του show, οι GNR αποχωρούν ανενόχλητοι από τη σκηνή, παρόλο που ο cyborg τους είχε εν τω μεταξύ εντοπίσει, αλλά δεν ασχολήθηκε άλλο μαζί τους, θεωρώντας τους«ξόδεμα πυρομαχικών» (waste of ammo)!
Στο βίντεο κάνει εντύπωση η απουσία του Izzy Stradlin, παρόλο που όχι μόνο έγραψε αυτός το βασικό riff, αλλά και οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται σε μια αποτυχημένη του σχέση (ο Stradlin έφυγε από τους GNR λίγο αργότερα).
Το "You Could Be Mine" περιέχει και λίγη βωμολοχία, καθώς η λέξη “bitch” ακούγεται 3 φορές μέσα στο ρεφρέν:
With your bitch slap rapping and your cocaine tongue
You get nothin' done
I said you could be mine.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Το βίντεο κλιπ σκηνοθετήθηκε από τους Andy Morahan, Stan Winston και Jeffrey Abelson. Ξεκινάει, δείχνοντας τη συναρμολόγηση ενός Εξολοθρευτή T-800, με τη μορφή του Arnold Schwarzenegger, στον οποίο αναθέτουν τη δολοφονία των μελών του γκρουπ σε μια απ’ τις συναυλίες τους. Το βίντεο απαρτίζεται από σκηνές της ταινίας, όπου περιλαμβάνεται και το trailer, μονταρισμένες με σκηνές live εκτέλεσης του τραγουδιού από τους GNR. Στο μεταξύ, εμείς παρακολουθούμε τον Εξολοθρευτή να ανοίγει δρόμο μέσα από το πλήθος που παρακολουθεί τη συναυλία, ώσπου φτάνει μέχρι τη σκηνή. Με το τέλος του τραγουδιού έρχεται αντιμέτωπος με τα μέλη της μπάντας, που φεύγουν από μια πίσω πόρτα, και τους αναλύει έναν-έναν. Όπως είπαμε και πριν, ο Izzy Stradlin δεν φαίνεται πουθενά. Αντί γι’ αυτόν βλέπουμε τον κιμπορντίστα Dizzy Reed. Σκανάροντας τελευταίον τον Axl Rose, ο Εξολοθρευτής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία τους θα ήταν "Waste of Ammo". Κατεβάζοντας την καραμπίνα του, σκάει ένα χαμογελάκι στον Rose και απομακρύνεται. Επειδή λοιπόν το συγκεκριμένο βίντεο κλιπ περιέχει σκηνές από την ταινία, δεν ήταν δυνατόν να συμπεριληφθεί στο DVD Welcome to the Videos, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης δεν υπάρχει σε καμία από τις εκδόσεις DVD του “Terminator 2: Judgment Day”, παρόλο που είχε συμπεριληφθεί σε μια διπλή βιντεοκασέτα, που είχε κυκλοφορήσει το 1993.
ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

4/12/21/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου